Cara Memperbaiki Kesalahan Salinan Fail 0x80004005 di Windows

Terdapat dua jenis kesalahan 0x80004005 dengan Windows. Salah satunya adalah masalah warisan dengan kemas kini yang salah pada tahun 2015, dan yang satu berkaitan dengan penyalinan fail atau penyahmampatan fail. Yang pertama berkaitan dengan terdapat satu atau lebih fail kemas kini yang salah, dan Microsoft mengatasinya dengan melepaskan kemas kini yang diperbetulkan. Oleh itu, jika anda melihat cara memperbaiki ralat kemas kini 0x80004005, muat turun ISO yang dikemas kini dan pasangkan dari sana. Tetapi jika anda mengalami kesalahan salinan fail 0x80004005 di Windows, itulah yang akan kami atasi sekarang.

Cara Memperbaiki Kesalahan Salinan Fail 0x80004005 di Windows

Kesalahan dengan sebutan 0x80004005 adalah 'ralat yang tidak ditentukan' menurut Microsoft dan muncul dalam pelbagai tugas dari menaik taraf Windows seperti di atas, untuk memindahkan atau menghapus fail, mengekstrak fail dari arkib, atau kejadian rawak lain. Terlalu banyak contoh ralat ini untuk menutup semuanya dalam satu tutorial. Kerana membuka zip, memindahkan, dan menghapus fail nampaknya adalah kejadian yang paling biasa, mari kita atasi fail tersebut.

Betulkan Kesalahan Salinan Fail 0x80004005 di Windows

Sejauh yang saya tahu, dalam konteks memindahkan, menghapus, atau mengekstrak fail, kesalahan 0x80004005 adalah mengenai kebenaran. Ini dapat berarti bahawa fail yang digunakan tidak dianggap sah oleh Windows atau anda sebagai pengguna tidak memiliki izin yang cukup untuk melakukan tindakan yang ingin Anda lakukan.

Memperbaiki Kesalahan 0x80004005 Dari Baris Perintah

Seperti yang dinyatakan dalam komen oleh Akhil, anda boleh menjalankan utiliti chkdsk untuk berusaha menyelesaikan masalah untuk anda. Sekiranya anda mempunyai masa untuk menunggu utiliti Windows terbina dalam untuk melaksanakan tugasnya, maka ini mungkin merupakan penyelesaian termudah anda.

Perhatikan, jika anda menghadapi masalah dengan kod ralat yang muncul semasa cuba mengekstrak fail yang dizip, maka anda ingin melewatkan bahagian ini.

 1. Buka Prompt Perintah atau Windows PowerShell sebagai pentadbir, mereka akan berfungsi sama untuk ini. Menu mula
 2. Sekarang, taip "C:"Dan tekan Masukkan. Di mana tertulis [C:], ketik pemacu yang menyimpan folder atau fail yang memberikan kesalahan kepada anda. arahan arahan 2
 3. Seterusnya, taip "chkdsk / f"Dan tekan Masukkan. Ini akan mengimbas kesilapan pemacu anda dan memperbaikinya, akan memakan masa yang agak lama. arahan prompt

Sekiranya anda tidak mahu menunggu program ini selesai atau kaedah di atas tidak berfungsi, teruskan membaca.

Memperbaiki Kesalahan 0x80004005 Semasa Mengekstrak Arkib

Mengekstrak arkib, atau membuka zip adalah sesuatu yang banyak dilakukan oleh kita sepanjang masa. Memampatkan fail menjadikan pengangkutan, penghantaran, atau penyimpanan fail yang lebih besar menjadi lebih berkesan. Memampatkan juga disebut sebagai zipping kerana arkib biasanya mempunyai akhiran .zip.

Windows mempunyai utiliti zip bawaan, tetapi yang tidak akan diberitahu oleh Microsoft adalah terdapat beberapa jenis pemampatan yang tidak dapat ditangani dengan perisian lalai. Sekiranya anda menemui salah satu daripada jenis fail ini, ia boleh menyebabkan kesalahan 0x80004005. Oleh itu, mari kita atasi perkara itu terlebih dahulu.

 1. Muat turun mengingat 7zip atau WinRAR untuk memilih sama ada x32 atau x64 bergantung pada sistem anda. Kedua-dua program ini selamat dan berfungsi dengan lancar di Windows. 7zip percuma, tetapi WinRAR akhirnya akan mula menyusahkan anda untuk membayarnya.
 2. Pasang program pilihan anda dan biarkan ia berjalan dengan semua persatuan fail.
 3. Cuba semula fail yang anda cuba ekstrak.

Memperbaiki Kesalahan 0x80004005 Semasa Memindahkan atau Menghapus Fail

Sekiranya anda melihat kesalahan 0x80004005 ketika memindahkan atau menghapus fail, biasanya ini adalah masalah kebenaran pengguna. Walaupun anda menggunakan komputer sebagai pentadbir, itu tidak selalu mencukupi. Itu bermaksud kita perlu mengambil alih folder tersebut.

 1. Klik kanan fail atau folder yang berkenaan dan pilih Hartanah. Menu fail
 2. Sekarang, arahkan ke Keselamatan tab. Menu Fail
 3. Kemudian, sorot akaun pengguna anda di bahagian atas tetingkap dan klik Edit.Menu Keselamatan Fail 2
 4. Sorot semula akaun pengguna anda dan kotak di panel bawah kini boleh dipilih. Tandakan kotak di sebelah Kawalan penuh dan klik okey. bagaimana-untuk-memperbaiki-0x80004005-fail-menyalin-kesalahan-di-windows-2
 5. Akhirnya, cuba semula fail yang anda cuba pindahkan atau padamkan.

Sekiranya masih tidak berfungsi, cubalah ini:

 1. Sekali lagi, klik kanan fail atau folder yang berkenaan dan pilih Hartanah.
 2. Navigasi ke Keselamatan tab dan klik Mahir. Menu Keselamatan Fail
 3. Kemudian, klik Ubah pautan teks di Pemilik garis. Menu Lanjutan Keselamatan Fail - Tukar
 4. Taipkan nama akaun anda di mana tertera 'Masukkan nama objek untuk dipilih' dan klik Semak Nama. Sekiranya anda menaipnya dengan betul, ia harus digarisbawahi.
 5. Pilih sekali lagi dan klik okey. Tingkap sekarang harus ditutup.
 6. Bergantung pada konfigurasi anda, jika anda menukar folder atau pemacu, anda mungkin melihat ‘Ganti pemilik subkontainer dan objek’ dan kotak centang. Periksa untuk mengubah izin ke semua file dan folder dalam folder yang anda ubah sehingga anda tidak perlu mengulangi proses ini untuk setiap file.
 7. Cuba semula fail yang anda cuba pindahkan atau hapus.

Penyelesaian Tambahan untuk Menyelesaikan Kesalahan

Beberapa pengguna telah melaporkan masalah yang timbul dari file yang dimulai dengan ".", Yang dapat menyebabkan masalah pada Windows tetapi tidak di Linux. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan fail atau folder dan mengetahui cara menjalankan boot dari pemacu kilat, maka anda harus boot ke distro Linux dan periksa nama fail atau folder pada pemacu yang dimaksud.

Menyelesaikan Kesalahan Windows 10

Walaupun penyebab yang paling biasa untuk kesilapan 0x80004005 telah dibahas di atas, penyebabnya juga jarang berkaitan dengan masalah pengaktifan, masalah pemacu peranti, atau fail Windows yang rosak.

Adakah anda berjaya menyelesaikan masalah ini? Adakah anda tahu penyelesaian yang berbeza? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat dan pengalaman anda dengan kesalahan 0x80004005 dalam komen di bawah.