Ulasan Gramofon: Streamer Spotify untuk dimiliki

£ 42 Harga semasa dikaji

Sering kali saya terkesan dengan penampilan streamer muzik, tetapi Gramofon yang minimalis benar-benar menarik perhatian saya pada kali pertama saya menjumpainya. Kotak gloss dan matte yang tajam dan tajam ini tidak kelihatan di tempat di kedai hi-fi butik, dan cincin LED pekelilingnya yang besar memberikan udara sejuk berteknologi tinggi yang biasanya saya kaitkan dengan jenama premium seperti Bang & Olufsen, Naim dan McIntosh.

Ulasan Gramofon: Streamer Spotify untuk dimiliki

Lihat ulasan Google Chromecast yang berkaitan: Streamer hebat dengan harga yang lebih rendah

Namun, kesan pertama boleh mengelirukan, dan tidak perlu lama untuk mengetahui bahawa item yang kelihatan seperti eksotik audio ini sebenarnya berharga 59 € - sekitar £ 42.

Apa yang dilakukan oleh Gramofon?

Untuk sejumlah wang yang tidak seberapa ini, anda mendapat streamer muzik Wi-Fi yang terutama dirancang untuk mengalirkan trek Spotify melalui sambungan Wi-Fi ke pembesar suara hi-fi atau pembesar suara yang ada.

Ia menggunakan protokol streaming proprietari Spotify, Spotify Connect, yang hanya tersedia untuk pelanggan Premium, dan berfungsi dengan cara yang serupa dengan streaming Chromecast: muzik tidak disiarkan melalui telefon atau tablet anda, tetapi langsung dari pelayan Spotify; peranti mudah alih anda berfungsi terutamanya sebagai alat kawalan jauh yang canggih.

Sementara itu, bagi mereka yang memiliki perpustakaan lagu yang disimpan di dalam negara, sokongan untuk Qualcomm AllPlay bermaksud anda juga dapat mengalirkan muzik bersama ke rangkaian tempatan anda - baik secara langsung dari telefon atau tablet, atau dari pelayan muzik yang sesuai dengan DLNA.

Anda juga boleh melakukan streaming radio internet ke Gramofon melalui aplikasi AllPlay Radio, dan bahkan mengendalikan beberapa Gramofon untuk penyediaan audio pelbagai bilik gaya Sonos yang murah. Muzik dapat diselaraskan, dengan muzik yang sama disiarkan di semua pemain, atau dizonkan, dengan trek trek yang berbeza dimainkan di bahagian rumah yang berlainan.

Trik terakhir Gramofon adalah kemampuannya untuk berfungsi sebagai pemanjar tanpa wayar, sehingga (berpotensi) memperluas rangkaian rangkaian Wi-Fi rumah anda juga. Ini bukan ciri yang unik untuk Gramofon - terdapat banyak pemanjangan Wi-Fi di pasaran yang menawarkan semacam aliran muzik - tetapi Gramofon adalah satu-satunya yang saya temui yang menawarkan muzik Spotify dan berbilang bilik kawalan juga.

Persediaan, prestasi dan kebolehgunaan

Memandangkan harganya yang tajam, tidak menghairankan bahawa Gramofon tidak betul-betul penuh dengan sambungan. Di bahagian belakang kotak, anda akan menemui satu output stereo analog 3.5mm, di samping sepasang port Ethernet dan input kuasa DC.

Pemilik pembesar suara aktif mungkin mengeluh kerana kekurangan output yang seimbang, dan tradisionalis hampir pasti akan menolak kekurangan sambungan phono, tetapi walaupun kelihatan mewah, Gramofon adalah peranti yang memfokuskan pada kemudahan dan bukannya kesetiaan yang sangat tinggi, dan itulah sesuatu ia memberikan dengan aplomb.

Ulasan Gramofon: Pandangan atas ke bawah

Menyiapkan Gramofon semudah yang anda jangkakan di era Internet of Things. Setelah menyambungkan Gramofon ke soket dan menghubungkannya ke penguat atau pembesar suara anda secara langsung, anda memuat turun aplikasi Gramofon ke telefon pintar atau tablet Android, atau iOS anda, dan menjalani rutin persediaan. Gramofon dapat dihubungkan ke rangkaian anda sama ada melalui Wi-Fi atau Ethernet, dan anda akan aktif dan beroperasi dalam masa kurang dari sepuluh minit.

Setelah selesai, ia adalah sekeping kek yang boleh digunakan. Cukup jalankan aplikasi Spotify, pergi ke Tetapan dan pilih Gramofon dari item menu Spotify Connect. Apa sahaja yang dimainkan di telefon anda dialirkan ke peranti dan ke pembesar suara anda, dengan LED bulat besar di bahagian atas berfungsi sebagai penunjuk status.

Gramofon lebih mirip komponen hi-fi butik daripada streamer £ 42

Ia menyala biru gelap ketika disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda, hijau ketika streaming dari Spotify dan biru muda ketika AllPlay disambungkan; dan jika telefon atau tablet anda tidak boleh digunakan, kawasan dalam LED berfungsi sebagai butang jeda / main raksasa. Bagi mereka yang sensitif terhadap cahaya terang, halaman pentadbir berasaskan web membolehkan anda mematikan LED sepenuhnya.

Memainkan muzik dari pelbagai peranti hampir sama dengan streaming dari satu - selagi anda tetap menggunakan akaun Spotify yang sama. Anda boleh menyesuaikan kelantangan pada satu peranti, kemudian yang lain, tanpa halangan, dan juga mungkin untuk mengantri trek dari beberapa peranti juga.

Walau bagaimanapun, ia tidak begitu ideal untuk membuat percampuran pesta yang tidak tepat. Sebaik sahaja peranti lain dengan akaun yang berbeza disambungkan, senarai main semasa terganggu dengan kasar untuk menyokong sambungan baru. Saya juga lebih suka tidak perlu menyelami dua tahap jauh ke dalam menu tetapan untuk beralih dari telefon ke main balik streaming dan kembali lagi, tetapi itu adalah satu-satunya yang menggerutu.

Ulasan Gramofon: Skrin aplikasi

Sejauh kualiti suara, Gramofon cukup baik. Saya menghubungkannya terus ke pembesar suara aktif Adam A7X saya, yang biasanya disambungkan melalui output XLR seimbang ke Asus Xonar Essence One DAC, dengan TV LG pintar saya bertindak sebagai sumber Spotify, memberi makan DAC melalui S / PDIF optik.

Gramofon, secara mengejutkan, bertahan dengan persediaan standard saya. Tidak banyak kekurangan ketika datang ke perincian dan kejelasan di ujung atas, tetapi jika tidak, saya dapati muzik itu sempurna; ia tentunya menawarkan kualiti yang lebih baik daripada yang anda dapat dengan streaming Bluetooth, dengan prestasi yang lebih jelas.

Keputusan

Dalam dunia yang ideal, kita tidak memerlukan peranti seperti Gramofon. Spotify akan berfungsi menggunakan beberapa protokol dan peranti, seperti Chromecast Google. Ia tidak akan bersikeras untuk menolak teknologi penstrimannya sendiri pada pengguna yang sudah membayar untuk perkhidmatan premium.

Tetapi itu bukan kesalahan Gramofon. Ia sesuai dengan keadaan, dan ia berlaku dengan sangat baik.

Sekiranya anda memerlukan streamer muzik untuk Spotify, Gramofon adalah apa yang anda mahukan: ia adalah streamer muzik dengan harga murah yang melakukan tugas tanpa ribut-ribut, dan hakikat bahawa ia menambahkan sokongan pemanjang berbilang bilik dan tanpa wayar ke dalam tawar-menawar hanyalah bonus .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found