Cara Menambah Lebih Banyak Storan ke Mac

Kehabisan ruang yang tersedia di Mac anda boleh mengecewakan: anda tidak akan dapat menyimpan foto atau fail apa pun, aplikasi anda tidak akan dikemas kini, malah boleh menyebabkan peranti anda berjalan perlahan.

Cara Menambah Lebih Banyak Storan ke Mac

Nasib baik, ada cara di mana anda boleh mengubahnya. Terus membaca artikel ini dan anda akan mengetahui cara menambahkan lebih banyak storan ke Mac.

Cara Menambah Lebih Banyak Storan ke Mac

Semua peranti Mac dilengkapi dengan storan terbina dalam yang khusus. Namun, bergantung pada keperluan anda, anda mungkin kehabisan ruang dan memutuskan anda memerlukan lebih banyak. Terdapat beberapa pilihan untuk menambahkan lebih banyak storan: anda boleh memilih untuk menggunakan peranti luaran, atau memilih penyimpanan dalam talian.

Pemacu Keras Luaran

Anda boleh menggunakan cakera keras luaran untuk menambahkan lebih banyak storan ke Mac anda. Ia menghubungkan ke peranti Mac anda dengan kabel (USB, dll.) Dan membolehkan anda menyimpan fail anda pada peranti. Menggunakan cakera keras luaran adalah cara mudah untuk menyimpan fail besar yang tidak sering anda gunakan atau untuk membuat sandaran fail berharga. Harganya murah dan jauh lebih kecil daripada dulu, jadi tidak sukar untuk membawanya bersama-sama dengan peranti anda. Tambahan, mereka menawarkan kapasiti berbeza untuk anda pilih.

Walau bagaimanapun, salah satu kelemahan cakera keras luaran adalah bahawa mereka rapuh. Mereka mudah pecah, rosak, atau tidak berfungsi jika anda menjatuhkannya, jadi tidak digalakkan menyimpannya di dalam beg anda sentiasa. Sekiranya anda mempunyai MacBook yang lebih baru, anda mungkin perlu membeli penyesuai untuk cakera keras luaran anda.

Tambahan pula, cakera keras luaran tidak berfungsi pada kelajuan tinggi. Oleh itu, jika anda ingin menyimpan fail yang tidak kerap anda gunakan, ini adalah pilihan yang bagus. Namun, jika anda ingin mengakses fail yang disimpan dengan kerap, anda mungkin ingin mempertimbangkan pilihan lain.

Tingkatkan SSD

SSD bermaksud peranti storan keadaan pepejal yang menggunakan memori kilat. Berbanding dengan HDD (pemacu cakera keras), SSD lebih cepat, lebih senyap, dan tahan kerosakan kerana tidak mempunyai bahagian yang bergerak, tidak seperti HDD. Apple menggunakan SSD dan bukannya HDD pada semua model yang lebih baru. Sekiranya anda mempunyai model lama yang tidak mempunyai SSD, anda masih boleh menambahkannya, sehingga meningkatkan storan anda.

Sekiranya anda sudah mempunyai SSD, anda mungkin memilih untuk membeli yang baru dengan kapasiti yang lebih besar. Pilihan lain adalah menggunakan SSD dari peranti lain.

Sekiranya anda memutuskan untuk menambahkan lebih banyak storan ke Mac anda dengan menaik taraf SSD sendiri, ini bermakna anda perlu membuka penutup peranti anda. Dengan melakukan ini, kemungkinan besar anda akan membatalkan jaminan anda, jadi penting untuk diingat sebelum memutuskan untuk meningkatkannya.

Cara termudah untuk menaik taraf SSD anda adalah dengan membeli kit SSD. Ia mengandungi arahan mengenai cara meningkatkan simpanan dan semua alat yang diperlukan, yang memudahkan kerja anda.

Meningkatkan SSD anda adalah pilihan yang sangat baik jika anda memerlukan storan tambahan dan anda mahukan pemindahan berkelajuan tinggi, tetapi ia juga mahal. Itulah sebabnya orang masih memilih untuk membeli cakera keras luaran.

Petua: Tidak semua peranti Mac dapat menaik taraf SSD. Model terbaru SSD mereka disolder ke papan logik, jadi mustahil untuk menghapusnya. Pastikan untuk memeriksa sama ada model anda boleh ditingkatkan sebelum anda membeli SSD.

Kad SD

Sekiranya anda mempunyai peranti Mac yang lebih lama, anda boleh memilih untuk memasukkan Kad SD untuk simpanan tambahan. Mereka mudah digunakan (anda cukup memasukkannya ke dalam slot kad), murah, dan ia terdapat dalam pelbagai kapasiti. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli kad SD, pastikan anda membelinya dengan kelajuan menulis dan membaca yang cepat kerana ini akan menjadikan pemindahan fail anda lebih mudah dan pantas.

Oleh kerana kad tersebut tidak terdapat di dalam peranti Mac anda, kad SD mudah rosak dan fail anda mungkin rosak, jadi pastikan anda menyimpannya di tempat yang selamat.

Pemacu USB

Sekiranya peranti Mac anda mempunyai penyambung USB Jenis-A, anda boleh menggunakan pemacu USB untuk penyimpanan tambahan. Ia kecil, mudah digunakan, dan murah. Dan kerana kad SD, kadangkala mempunyai kapasiti yang berbeza. Sudah tentu, ini bukan pilihan penyimpanan berkelajuan tinggi seperti SSD, tetapi cara mudah dan murah untuk menyimpan fail anda.

Seperti kad SD, pemacu USB boleh rosak dengan mudah. Sekiranya anda membawanya ke dalam beg anda sepanjang masa, ia mungkin tidak berfungsi selepas waktu tertentu, dan beberapa fail mungkin hilang. Pastikan anda menyimpannya di tempat yang kering dan selamat untuk mengelakkan kemungkinan kerosakan.

USB C-Hub Dengan Storan Bersepadu

Model MacBook terbaru hanya dilengkapi dengan penyambung USB Type-C. Sekiranya anda memiliki salah satu peranti ini, pilihan lain untuk menambahkan lebih banyak storan adalah membeli USB C-Hub dengan Penyimpanan Bersepadu. Ini akan membolehkan anda menyambungkan port yang berlainan ke peranti anda (mis. Type-A, HDMI, dll.), Dan mendapatkan storan tambahan. Oleh kerana peranti ini kecil, anda boleh membawa hab ke mana sahaja anda pergi.

Sistem RAID

RAID bermaksud pelbagai disk yang bebas / murah yang berlebihan. Ini adalah teknologi penyimpanan yang menggabungkan beberapa komponen pemacu menjadi satu unit. Sistem ini membolehkan anda menyambungkan banyak cakera keras dan menggabungkannya menjadi satu, membolehkan kelajuan menulis dan membaca lebih cepat. Dengan cara ini, anda boleh mengakses pelbagai peranti pada masa yang sama dan pada kelajuan tinggi.

Walaupun RAID menawarkan penyimpanan dan kebolehpercayaan berkelajuan tinggi, ia mempunyai beberapa kelemahan: ini adalah pilihan penyimpanan paling mahal. Ia juga besar, jadi anda tidak dapat membawanya ke mana sahaja anda pergi. Kemungkinan besar, anda mesti menyimpannya di meja anda setiap masa. Sekiranya anda sering bepergian, ini mungkin bukan pilihan terbaik untuk anda.

Storan iCloud

Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak storan ke Mac anda tanpa menggunakan peranti tambahan, anda boleh memutuskan untuk menyimpan fail anda dalam talian. Dengan pilihan iCloud Apple, anda dapat menyimpan fail yang jarang anda gunakan untuk mengosongkan ruang pada peranti Mac anda.

Apple menawarkan pilihan "Simpan di iCloud". Dengan ini, peranti Mac anda akan menyimpan fail yang tidak kerap anda gunakan di awan secara automatik, sehingga lebih banyak ruang pada peranti anda untuk fail yang sering anda gunakan. Oleh kerana Mac melakukan ini secara automatik, anda harus bergantung pada sistem. Fail tersebut masih akan ditunjukkan di komputer anda seperti biasa, walaupun fail tersebut disimpan di awan. Apabila anda ingin membuka fail, peranti anda akan memuat turunnya dari awan.

Sekiranya anda mahu mengaktifkan tetapan ini, pastikan anda mengikuti langkah berikut:

  1. Ketik logo Apple di sudut kiri atas.

  2. Ketik "Mengenai Mac ini."

  3. Ketuk "Urus" di bawah tab "Penyimpanan".

  4. Ketik "Simpan di iCloud."

Kelebihan penggunaan iCloud ialah anda dapat mengaksesnya dari peranti yang berlainan, yang bermaksud anda akan mempunyai fail anda pada bila-bila masa.

Kelemahan penggunaan iCloud untuk storan tambahan adalah bergantung pada sambungan internet anda. Sekiranya anda berada di kawasan yang tidak mempunyai sambungan internet, anda tidak akan dapat mengakses fail yang disimpan di iCloud anda. Sekiranya anda mempunyai sambungan internet yang perlahan, anda mungkin dapat mengakses fail anda, tetapi memerlukan banyak masa untuk memuat turunnya.

Semasa membeli peranti Mac, anda akan mendapat storan iCloud 5GB secara percuma. Sekiranya anda memerlukan simpanan tambahan, anda perlu membayarnya.

Penyimpanan Awan Pihak Ketiga

Anda tidak perlu menggunakan iCloud untuk membuat storan tambahan untuk peranti Mac anda. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan penyimpanan awan yang berbeza, bergantung pada keperluan anda. Beberapa perkhidmatan awan ini adalah Amazon Drive, Google Drive, pCloud, Dropbox, dan lain-lain. Kesemuanya menawarkan sedikit simpanan secara percuma, dan jika anda suka, anda boleh membeli lebih banyak storan.

Penyimpanan Rangkaian

Walaupun ini bukan kaedah biasa untuk meningkatkan penyimpanan, ia boleh membantu jika anda mempunyai peranti lain di rumah anda. Dengan menggunakan ruang peranti lain, anda boleh memindahkan fail dari Mac anda ke peranti itu, dengan itu membebaskan ruang pada Mac anda.

Oleh kerana anda tidak memerlukan peralatan atau peranti tambahan untuk melakukannya, ini adalah pilihan yang paling murah.

Salah satu kelemahannya ialah anda mesti berada dalam rangkaian yang sama untuk melakukan ini. Anda boleh mengakses fail hanya jika kedua-dua peranti berada di rangkaian yang sama, yang mungkin sukar.

Lebih-lebih lagi, lebih baik menggunakan sambungan berwayar. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi, memerlukan lebih banyak masa untuk memindahkan fail. Oleh kerana kebanyakan orang hari ini menggunakan Wi-Fi, dan kerana mempunyai banyak peranti dalam satu rangkaian dapat memperlahankan keadaan, ini mungkin bukan pilihan terbaik untuk penyimpanan tambahan.

Mengapa Anda Perlu Menambah Lebih Banyak Storan ke Mac Anda?

Anda boleh menyimpan dan menggunakan banyak program, aplikasi, dan fail pada peranti Mac anda dengan simpanan yang banyak. Walau bagaimanapun, apabila penyimpanan habis, anda akan dipaksa untuk menghapuskan beberapa program, anda tidak akan dapat memperbaruinya dan anda tidak dapat menyimpan yang baru.

Masalah prestasi mungkin muncul setelah storan anda penuh. Mac anda mungkin berjalan perlahan, atau mungkin mula membeku. Dengan menambahkan lebih banyak storan ke Mac anda, anda akan dapat mengelakkan perkara ini berlaku sambil menyimpan semua program dan aplikasi yang anda mahukan.

Menambah Lebih Banyak Storan ke Mac Tidak Pernah Lebih Mudah

Sekarang anda telah belajar bagaimana menambahkan lebih banyak storan ke Mac. Sekiranya anda ingin menyimpan semua fail dan program yang anda suka semasa peranti Mac anda berjalan dengan lancar, anda boleh melakukannya dengan memilih salah satu pilihan yang disebutkan di atas.

Apa pilihan yang anda gunakan untuk menambahkan storan tambahan ke Mac anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.