Cara Menambah Muzik ke Kisah Facebook

Facebook mungkin agak lewat dengan menambahkan ciri media sosial kegemaran - cerita. Tetapi mereka telah lama berada di sini. Dan, seperti yang diramalkan, cerita dilengkapi dengan semua pilihan yang menyeronokkan, seperti menambahkan muzik.

Cara Menambah Muzik ke Kisah Facebook

Terdapat dua cara untuk menambahkan muzik ke cerita Facebook. Yang pertama hanyalah Kisah Muzik yang menampilkan artis dan lirik.

Dan yang lain hanyalah menambahkan muzik ke video atau foto yang ingin anda kongsi dengan rakan anda.

Membuat Kisah Muzik

Sebelum melangkah lebih jauh, penting untuk menyebutkan bahawa anda hanya boleh menyiarkan cerita di Facebook menggunakan Aplikasi Facebook untuk Android atau iOS, bukan komputer anda.

Anda masih boleh melihat cerita di komputer anda. Apabila anda menikmati lagu atau artis, dan anda ingin membagikannya dengan rakan anda, maka membuat Cerita Muzik adalah kaedah terbaik.

Dengan cara itu mereka akan melihat sampul, lirik, dan sebahagian lagu. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Lancarkan aplikasi Facebook pada telefon pintar anda dan pilih pilihan "+ Tambahkan ke Cerita".

 2. Di bahagian atas skrin, pilih "Muzik".

 3. Senarai lagu akan muncul, dan anda boleh melihat mengikut kategori atau hanya memasukkan nama lagu. Apabila anda memilih lagu, Facebook secara automatik akan membuat catatan dengan lagu tersebut.

 4. Anda boleh menyesuaikan warna latar belakang dan memilih kesan yang ingin anda tambahkan.

 5. Sekarang, pilih pilihan "Lirik". Dan sesuaikan bar ke bahagian lagu yang ingin anda tampilkan dan panjangnya.

 6. Setelah selesai, pilih "Selesai."

 7. Anda akan diarahkan ke menu utama, di mana anda dapat menyesuaikan cerita anda lebih banyak lagi. Akhirnya, pilih pilihan "Kongsi ke Kisah".

Sekarang apabila rakan anda mengetuk kisah anda, mereka akan dapat mendengar apa yang anda dengarkan.

Tambahkan Muzik ke Kisah Facebook

Menambah Muzik ke Foto atau Video

Cara lain untuk menjadikan cerita Facebook anda lebih menyeronokkan adalah dengan menambahkan muzik pada gambar atau video yang ingin anda kongsi.

Sama ada untuk menonjolkan mood tertentu atau hanya untuk menambah nilai pada kandungan anda, kisah Facebook muzik hampir selalu menjadi pemenang. Begini prosesnya:

 1. Buka aplikasi Facebook anda dan klik "+ Tambahkan ke Cerita."

 2. Pergi ke Roll Camera anda untuk memilih foto atau video atau mengambilnya pada masa ini.

 3. Pilih pelekat "Muka senyum".

 4. Panel pelekat akan muncul, dan anda perlu memilih pelekat "Muzik".

 5. Anda sekarang harus memilih untuk melihat-lihat muzik dan mencari lagu-lagu tertentu.

 6. Anda juga akan mempunyai pilihan untuk memilih segmen lirik lagu dan jika anda mahu menambahkan sampul atau pelekat lain.

 7. Apabila anda sudah siap, pilih "Kongsi ke Cerita."

Voila, kisah anda kini menampilkan muzik.

Nota PENTING: Sekiranya anda hanya mahu membuat cerita teks, anda tidak akan dapat menambahkan muzik kepadanya. Buat masa ini, Facebook tidak menyokong pilihan ini.

Cara Menambah Muzik ke Kisah Facebook

Bolehkah Semua Orang Melihat Cerita Facebook Anda?

Seperti jenis posting lain di Facebook, anda boleh menyesuaikan siapa yang dapat melihat cerita anda. Sekiranya anda mempunyai banyak rakan Facebook dan lebih suka berkongsi cerita muzik anda dengan lebih sedikit orang, berikut adalah cara anda menyesuaikan tetapan ini:

 • Apabila anda menambahkan video atau foto ke kisah Facebook anda, periksa pilihan "Kisah Anda" di sudut kanan bawah skrin.

 • Secara lalai, tetapannya adalah "Umum", yang bermaksud semua rakan Facebook anda dan pengikut yang mungkin anda dapat dapat melihatnya.

 • Anda dapat memilih "Kawan dan hubungan", "Rakan", atau "Kustom."

Pilihan "Custom" adalah di mana anda boleh mendapatkan yang spesifik yang anda mahukan dan hanya menyenaraikan orang yang anda ingin berkongsi cerita Facebook anda.

Padankan Kisah Facebook Anda dengan Lagu yang Sempurna

Facebook mungkin tidak mempunyai semua lagu yang ingin anda tambahkan pada cerita anda, tetapi pasti ada banyak lagu. Sekiranya anda tidak mahu berkongsi foto atau video peribadi buat masa ini, anda boleh meletakkan muzik di depan dan tengah dan membiarkan penonton pilihan anda menikmatinya.

Dan jika anda menyukai ciri muzik kerana sangat sesuai dengan gambar selfie atau gambar anda dan rakan baik anda, anda boleh memanfaatkan sepenuhnya pilihan ini.

Adakah anda menambah muzik ke cerita Facebook anda? Sila kongsi dengan komuniti di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found