Cara Menambah Muzik ke iPod tanpa iTunes

Walaupun telefon pintar telah menggantikan keperluan untuk pemutar mp3 / mp4 yang terpisah, iPod hanyalah sesuatu yang lain. Malah iPod Classic masih boleh ditemui di kalangan pengguna, kerana Apple menjual banyak iPod di Amerika Syarikat ketika kami tidak menghadapi masalah untuk membayar setiap muat turun. Ia juga membantu bahawa iPod secara amnya menawarkan jangka hayat bateri yang lebih lama dan kualiti audio yang hebat yang belum dapat dilebihi.

Cara Menambah Muzik ke iPod tanpa iTunes

Sudah tentu, semua perkara baik sering disertakan dengan hasil tangkapan. Sama seperti iPhone, anda memerlukan iTunes untuk menyimpan muzik di mana-mana iPod. Atau tidak?

Mengapa Tidak iTunes?

Terdapat cara untuk menambahkan muzik ke iPod tanpa iTunes, yang akan diliputi oleh panduan ini secepat mungkin. Tetapi mengapa anda tidak mahu menggunakan iTunes di tempat pertama? Ia intuitif (intipati setiap produk Apple) dan interaksi iOS dan macOS lancar.

Tetapi ada masalah. Tidak dioptimumkan untuk digunakan dengan peranti PC. Ia boleh menjadi kekok dan perlahan di sana sini. Selain itu, pengguna Android hanya perlu menyeret dan melepaskan untuk memuatkan peranti mereka yang penuh dengan muzik. Anda akan gembira mengetahui bahawa anda juga boleh melakukan ini dengan iPod anda!

Item yang Anda Perlu

Nasib baik, anda tidak memerlukan item tambahan untuk menambahkan muzik ke iPod anda tanpa iTunes, melainkan anda perlu memindahkan muzik dari tempat lain ke PC anda terlebih dahulu.

Anda hanya memerlukan:

  1. IPod anda
  2. Kabel pengecasan USB iPod

Menambah Muzik ke iPod tanpa iTunes

Yang diperlukan adalah sesi tweaking sekali sahaja. Ini dia.

1. Pasangkannya

Seperti yang anda duga, langkah pertama adalah memasukkan iPod ke PC anda. Satu hujung kabel menuju ke iPod anda dan yang lain ke salah satu port USB percuma di PC anda. Komputer anda akan memasang pemacu untuk peranti Apple anda secara automatik. Setelah dipasang, pemberitahuan akan muncul di sudut kanan bawah.

2. Lumpuhkan Penggunaan Cakera

Sekiranya anda menggunakan iTunes untuk memindahkan muzik ke iPod anda, anda mungkin telah mengaktifkan penggunaan cakera. Sebelum melanjutkan ke langkah lain, pastikan untuk membuka iTunes dan hapus centang "Aktifkan penggunaan disk."

pilihan

3. Fail, Folder dan Pemacu Tersembunyi

Pergi ke Mula, ketik Control Panel, dan masukkan Control Panel. Cari (anda boleh mencari Panel Kawalan) Pilihan Penjelajah Fail dan setelah anda berada di sana, pilih tab Lihat dan tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan "Tunjukkan fail, folder dan pemacu tersembunyi". Sekarang klik, tekan Terapkan dan tutup tetingkap.

tunjukkan fail, folder dan pemacu yang tersembunyi

4. PC ini

Cari "PC Ini" (atau "Komputer," atau "Komputer Saya" pada versi pra-Windows 10). Sebaik sahaja anda memasuki PC ini, klik dua kali pada pemacu bertajuk "iPod" untuk masuk.

5. Muzik

Dalam folder iPod, anda akan menemui satu lagi yang bertajuk "Muzik". Ini adalah folder muzik pusat iPod anda. Sekiranya iPod anda kosong, anda tidak akan melihat apa-apa di dalamnya, tetapi jika anda sudah memindahkan muzik dengan iTunes, anda akan melihat sekumpulan nombor dan huruf rawak. Jangan risau, iTunes menamakan semula lagu-lagu ini semasa proses pemindahan.

6. Seret-n-Drop

Yang perlu anda lakukan sekarang adalah pergi ke folder tempat anda menyimpan muzik anda, pilih apa yang anda mahu pindahkan, dan lakukan drag-n-drop sederhana ke folder Muzik iPod anda dari langkah sebelumnya. Pastikan semua muzik yang ingin anda pindahkan ke iPod anda dipindahkan terus ke folder Muzik, dan bukan sebagai folder itu sendiri atau ke dalam subfolder baru.

Anda Hanya Perlu Melakukannya Sekali

Setelah berjaya mengikuti semua langkah ini, anda boleh menyeret muzik n-drop ke peranti iPod anda dengan lancar. Bahagian terbaik tentang ini adalah bahawa apabila anda menyiapkan semuanya seperti ini, anda tidak perlu mengatasinya lagi.

Walau bagaimanapun, cara lain untuk melakukannya Adakah anda tahu cara lain untuk menambahkan muzik ke iPod anda tanpa iTunes? Sekiranya ada, ingatlah untuk membaginya dengan komuniti di bawah, di bahagian komen!