Cara Mendapatkan Nilai Mutlak di Helaian Google

Nilai mutlak adalah jarak antara nombor dan sifar. Oleh kerana jarak tidak boleh negatif, nilai mutlak selalu nombor positif, jadi sebagai contoh, nilai mutlak 5 adalah 5 dan nilai mutlak -5 juga 5.

Cara Mendapatkan Nilai Mutlak di Helaian Google

Mencari nilai mutlak dalam Helaian Google boleh berguna untuk pelbagai aplikasi, tetapi bagaimana anda melakukannya tanpa perlu melakukannya secara manual?

Nasib baik, ada tiga cara mudah untuk menyelesaikan tugas ini. Dalam artikel ini, saya akan membimbing anda melalui tiga kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan nilai mutlak dalam Helaian Google.

Cara Mencari Nilai Mutlak di Helaian Google

Mencari nilai mutlak dalam Helaian semudah menggunakan salah satu daripada tiga kaedah: fungsi ABS, fungsi SUMPRODUCT, atau menukar nombor negatif menjadi positif.

Lihat bagaimana menggunakan tiga kaedah berikut.

Menggunakan Fungsi ABS di Helaian Google

ABS adalah fungsi dalam Helaian Google yang mengembalikan nilai mutlak bagi nombor.

Anda sentiasa boleh menukar nombor negatif menjadi nombor positif secara manual, dan itu akan berfungsi dengan baik jika anda hanya berusaha mendapatkan nilai mutlak untuk satu atau dua sel. Namun, bayangkan mempunyai spreadsheet yang besar dengan lajur jadual yang merangkumi 350 nombor negatif.

Nasib baik, Helaian Google menyertakan fungsi ABS supaya anda dapat memperoleh nilai mutlak untuk nombor negatif dengan cepat tanpa mengedit selnya. Ini adalah fungsi asas yang boleh anda masukkan dengan sintaks ini: = ABS (nilai). Nilai ABS boleh menjadi rujukan sel atau nombor.

Untuk beberapa contoh, buka hamparan kosong di Helaian Google. Kemudian masukkan nilai '-454,' '-250,' dan -'350 'di sel A2: A4 seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan gambar di bawah. Sekarang anda boleh menukar data palsu itu menjadi nilai mutlak.

Pilih sel B2 dan masukkan fungsinya = ABS (A2) di bar fx, dan B2 akan mengembalikan nilai mutlak 454 apabila anda menekan Enter.

Salin fungsi ke sel lain dengan pemegang isi. Pilih B2, klik kiri sudut kanan bawah sel, dan seret kursor ke atas B3 dan B4. Kemudian, lepaskan butang tetikus kiri untuk menyalin fungsi ABS ke dalam sel seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

ABS juga mengira nilai mutlak untuk hasil pengiraan. Contohnya, pilih B5, masukkan = ABS (> A2A4) di bar fungsi, dan tekan Return. B5 akan mengembalikan nilai mutlak 804. Fungsi SUM akan kembali -804, tetapi sebagai nilai mutlak, hasilnya adalah 804.

Menggunakan Fungsi SUMPRODUCT dalam Helaian Google

ABS tidak menambahkan julat nombor dalam rujukan sel tunggal. Selanjutnya, julat sel mungkin merangkumi campuran nombor positif dan negatif. Oleh itu, SUMPRODUCT yang digabungkan dengan formula ABS mungkin merupakan kaedah terbaik untuk menambahkan satu siri nombor untuk mendapatkan nilai mutlak.

Sebelum anda menambahkan formula SUMPRODUCT ke spreadsheet anda, masukkan ‘200’ di sel A5 dan ‘300’ di A6. Kemudian, masukkan formula RINGKASAN≈ (ABS A2: A6)) di sel B6 dan tekan Return. B6 kini menambah julat sel A2: A6 dan mengembalikan nilai mutlak 1,554.

Anda juga boleh mengembangkan formula sehingga menambah dua atau lebih julat sel. Pilih sel B7 dalam hamparan Helaian anda, dan masukkan fungsinya = SUMPRODUCT (ABS (A2:> A6)) SUMPRODUCT (ABS (B2: B4)) di bar fungsi. Rumus akan menambahkan nombor dalam julat A2: A6 dan B2: B4 kemudian mengembalikan jumlah nilai mutlak yang dalam kes ini adalah 2,608.

Tukarkan Nombor Negatif ke Nombor Positif

Alat Kuasa adalah tambahan Lembaran dengan banyak alat, termasuk pilihan untuk menukar tanda nombor. Untuk menggunakan alat tambah ini, tambahkan Alat Kuasa ke Helaian Google, kemudian ikuti arahan ini untuk menukar nombor negatif menjadi nombor positif:

  1. Buka hamparan Helaian anda
  2. Pilih Alat tambah menu tarik-turun

  3. Pilih Alat Kuasa

  4. Pilih Mulakan dari menu tarik turun untuk membuka Alat Kuasa seperti pada tangkapan skrin di bawah

  5. Klik Tukarkan dari menu yang dibuka di sebelah kanan

  6. Klik Tukar tanda nombor kotak pilihan

  7. Pilih Tukarkan nombor negatif kepada positif dari menu lungsur turun

  8. Pilih julat sel A2: A4 pada hamparan Helaian anda dengan kursor

  9. Klik Tukarkan butang di bar sisi add-ons

Proses ini menghilangkan tanda negatif dari sel A2: A4 seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah. Sel-sel tersebut kini merangkumi nilai mutlak dan bukannya nilai negatif. Dengan pilihan penukaran ini, anda dapat dengan cepat mendapatkan nilai mutlak untuk sebilangan besar sel tanpa memasukkan fungsi ABS di lajur yang berdekatan. Alat Kuasa Tambahan telah menjadi alat penting bagi pengguna tenaga Google Helaian.

Pemikiran Akhir

Dengan mengikuti salah satu kaedah di atas, anda boleh mendapatkan nilai mutlak dalam Helaian tanpa mengedit sel secara manual. Sekiranya anda menggunakan Excel, anda mungkin dapati Cara mendapatkan Nilai Mutlak di Excel menjadi tutorial berguna.

Adakah anda mempunyai petua dan trik Helaian Google yang menurut anda berguna? Sila komen di bawah.