Cara Menambah Kenalan Baru di WhatsApp

Sekiranya anda baru menggunakan WhatsApp, anda mungkin bingung dengan ciri-cirinya. Adalah baik untuk mengetahui apa yang boleh anda lakukan dengan aplikasi pesanan popular, dan salah satu fungsi utamanya ialah menambahkan kenalan baru ke Senarai Kenalan anda. Mengemas kini senarai kenalan anda adalah salah satu perkara penting semasa berkomunikasi dengan orang lain.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan kenalan baru di WhatsApp di semua peranti yang tersedia.

Cara Menambah Kenalan Baru di WhatsApp dari iPhone

Menggunakan WhatsApp di iPhone anda mudah, terutamanya kerana WhatsApp dapat mengakses kenalan telefon anda dan menambahkan orang ke dalam senarai.

Untuk menambahkan kenalan baru di WhatsApp, ikuti langkah berikut:

 1. Buka WhatsApp.

 2. Pergi ke bahagian Sembang.

 3. Ketik ikon Mesej Baru di sudut kanan atas.

 4. Pilih Kenalan Baru.

 5. Tambahkan maklumat hubungan, seperti yang anda lakukan dengan kenalan telefon biasa.

 6. Ketik butang simpan.

Sekiranya anda menerima mesej daripada seseorang yang tidak berada dalam kenalan anda, anda boleh menambahkannya ke senarai kenalan anda dari mesej secara langsung.

Menambah kenalan di WhatsApp juga menambahkannya ke senarai kenalan iPhone anda, jadi anda tidak perlu menyalinnya.

Cara Menambah Kenalan Baru di WhatsApp dari Peranti Android

Menambah kenalan ke peranti Android anda semudah ini:

 1. Buka WhatsApp

 2. Ketik ikon mesej baru di sudut kanan bawah.

 3. Pilih Kenalan Baru.

 4. Tambahkan maklumat hubungan.

 5. Anda dapat memilih untuk menyimpan kenalan ke perangkat, kad SIM, atau layanan awan jika Anda menggunakannya untuk menyimpan kenalan.

 6. Ketik Simpan.

Sekiranya seseorang menghantar kad kenalan kepada anda dalam mesej, anda boleh menyimpan kenalan secara langsung daripadanya dengan menekan butang Simpan Kenalan.

Cara Menambah Kenalan Baru di WhatsApp dari Penyemak Imbas Web PC

WhatsApp telah memperkenalkan versi web bernama WhatsApp Web untuk membolehkan komunikasi silang antara peranti yang ada. Ini akan membolehkan anda menghantar mesej terus dari PC anda.

Sekiranya anda ingin menyegerakkan WhatsApp anda ke Web WhatsApp anda, pergi ke tab penyemak imbas web dan buka WhatsApp anda pada peranti mudah alih anda. Pada telefon anda, klik pada tiga titik di sudut dan kemudian tekan "WhatsApp Web." Halaman penyemak imbas anda akan menunjukkan imbasan kod QR dengan telefon anda. Ini akan membolehkan Web WhatsApp mengakses kenalan WhatsApp anda.

Walau bagaimanapun, aplikasi web tidak mempunyai cara mudah untuk menambah kenalan baru.

Sekiranya anda ingin menambahkan kenalan dari Web WhatsApp anda, satu-satunya cara untuk melakukannya adalah melalui perisian pihak ketiga, seperti InTouchApp. Proses selepas memasang aplikasinya agak mudah:

 1. Pautkan akaun di InTouchApp dengan akaun WhatsApp anda. Ini dilakukan dengan menambahkan e-mel dan nombor telefon yang sama dengan WhatsApp yang anda gunakan.

 2. Di bawah Tetapan, klik pada "Pilih akaun kenalan untuk diselaraskan."

 3. Aplikasi ini akan menyelaraskan kenalan anda antara web WhatsApp dan peranti mudah alih anda.

Aplikasi ini berfungsi untuk peranti Android dan iPhone, jadi ini adalah cara mudah untuk memastikan kenalan disegerakkan antara PC dan telefon bimbit anda.

Selain itu, InTouchApp mempunyai pelanjutan penyemak imbas yang tersedia.

Sebaik sahaja anda menerima kenalan baru melalui Web WhatsApp, anda boleh membuka pelanjutan penyemak imbas dan menyimpan kenalan baru secara langsung di penyemak imbas anda. InTouchApp kemudian akan menyegerakkannya ke peranti mudah alih anda pada kali anda membukanya di telefon anda.

Cara Menambah Kenalan Baru ke Kumpulan WhatsApp

Sekiranya anda melakukan sembang kumpulan di WhatsApp dengan rakan anda, penting untuk mengetahui cara menambahkan kenalan baru ke kumpulan dan mengembangkannya. WhatsApp menjadikannya sangat mudah dalam beberapa langkah berikut:

 1. Buka kumpulan WhatsApp.

 2. Pilih nama kumpulan di bahagian atas.

 3. Ketik "Tambah Peserta."

 4. Pilih kenalan dari Senarai Kenalan anda untuk ditambahkan ke kumpulan.

 5. Ketik Tambah.

 6. Sebagai alternatif, anda boleh menambahkan orang baru ke kumpulan dengan menghantar pautan kepada mereka. Gunakan pilihan "Jemput melalui pautan", kemudian pilih kaedah yang ingin anda gunakan.

Mengeluarkan kenalan dari kumpulan sedikit berbeza. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka kumpulan WhatsApp.

 2. Pilih nama kumpulan.

 3. Tatal ke bawah ke senarai peserta.

 4. Ketuk orang yang ingin anda hapus, kemudian ketuk "Hapus [kenalan]" atau "Buang dari Kumpulan."

Menambah Kenalan Baru ke WhatsApp dari Telefon Lama

Sekiranya anda menukar telefon anda baru-baru ini, mudah untuk menambahkan kenalan lama anda ke senaraiWhatsApp anda. Oleh kerana WhatsApp dapat disatukan dengan senarai kenalan telefon anda, cara termudah adalah menyegerakkan telefon anda melalui surat anda.

Oleh kerana peranti Android memerlukan akaun Gmail untuk digunakan, Anda dapat menggunakan pilihan dalam senarai kenalan anda untuk menyegerakkan semua kenalan ke akun Gmail anda. Apabila anda menukar telefon, anda boleh log masuk ke akaun anda dan menyimpan semua kenalan anda pada peranti baru dengan serta-merta.

WhatsApp akan menggunakan senarai ini sebagai asas untuk senarai kenalannya, jadi anda tidak perlu bimbang kehilangan kenalan.

Sebaliknya, iPhone, secara lalai, menggunakan iCloud untuk menyimpan semua maklumat hubungan anda. Apabila anda menukar iPhone, pilih "Pulihkan dari Sandaran iCloud". Ini akan mengisi senarai kenalan anda dengan semua kenalan anda sebelumnya. Menggunakan iCloud juga bermaksud semua alat Apple anda dapat berkongsi senarai kenalan.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan bahagian ini untuk menjawab beberapa soalan yang lebih kerap ditanya mengenai kenalan WhatsApp.

Bolehkah saya membuang kenalan di WhatsApp?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda boleh menghapus kenalan di WhatsApp tanpa menghapusnya dari telefon anda. Tetapi, ini adalah proses yang agak membosankan.u003cbru003eu003cbru003eJika anda menggunakan iPhone, ikuti langkah-langkah ini untuk menghapus kenalan: u003cbru003e1. Ketik ikon Sembang dan ketik pada kenalan yang ingin anda hapus.u003cbru003e2. Ketik nama orang di bahagian atas.u003cbru003e3. Di sudut kanan atas, ketuk ‘Edit.'u003cbru003e4. Tatal ke bawah dan ketik ‘Delete.'u003cbru003eu003cbru003eJika anda menggunakan peranti Android, ikuti langkah berikut: u003cbru003e1. Ketik ikon Sembang dan pilih kenalan yang ingin anda hapus.u003cbru003e2. Ketik nama orang di bahagian atas.u003cbru003e3. Ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas.u003cbru003e4. Ketik ‘Lihat dalam Buku Alamat.'u003cbru003e5. Ketik ‘More’ di sudut kiri bawah.u003cbru003e6. Ketik ‘Padam’ dan sahkan.

Bagaimana saya mengedit kenalan?

Sekiranya rakan mengemas kini nombor telefon mereka, atau anda ingin menukar nama kenalan, anda boleh.u003cbru003eu003cbru003eApa yang perlu anda lakukan ialah ketik ikon Sembang seperti yang kami lakukan di atas. Kemudian, ketik nama kenalan. Akhirnya, anda boleh mengetuk ‘Edit’ (untuk pengguna iPhone) atau tiga titik menegak dan ‘Edit’ (untuk pengguna Android). Buat kemas kini yang diperlukan pada kenalan dan simpan suntingan anda.

Apa yang Ada di WhatsApp

Sekarang anda tahu bagaimana menambahkan kenalan baru ke WhatsApp. Sama ada pada peranti mudah alih anda atau penyemak imbas web PC, WhatsApp adalah kaedah terbaik untuk berhubung dengan rakan. Ia seperti teks yang dipertingkatkan dan sebenarnya lebih popular daripada menghantar teks di banyak negara selain Amerika Syarikat. Anda juga boleh yakin bahawa menukar telefon anda tidak akan mengganggu kenalan anda, kerana anda dapat menyandarkannya dalam talian dan memasukkan semua nombor anda di telefon baru dalam sekelip mata.

Adakah anda menggunakan WhatsApp di telefon anda atau di penyemak imbas web? Jangan lupa tinggalkan komen di bawah.