Cara Menambah Garis Besar dalam Dokumen Google

Pada dasarnya dan operasi, Google Docs adalah aplikasi berdasarkan MS Word. Perbezaan utama ialah yang pertama adalah berasaskan Cloud. Dibangun dengan kerjasama, aplikasi yang kaya dengan ciri ini menjadi sangat diperlukan dalam kehidupan banyak profesional. Dengan sendirinya, ciri garis besar, misalnya, pasti unik.

Cara Menambah Garis Besar dalam Dokumen Google

Menambah dan bekerja dengan pandangan garis besar adalah mudah, tetapi ramai orang tidak tahu bagaimana menggunakannya. Inilah cara menambahkan elemen pada garis besar dokumen dan cara membuatnya berfungsi dengan sebaik-baiknya.

Melihat Garis Besar Dokumen

Garis besar terletak di sebelah kiri dokumen Google dan ia mewakili indeks jenis dokumen. Ini menunjukkan senarai tajuk dan tajuk utama anda, yang boleh berguna untuk dokumen panjang.

Sekiranya anda tidak melihat garis besar dalam dokumen Google anda, anda perlu mengaktifkan paparan ini.

  1. Untuk melakukannya, arahkan ke Pandangan di bar alat dokumen dan pilih Tunjukkan garis besar dokumen dari menu lungsur turun. Sebagai alternatif, gunakan Ctrl + Alt + A atau Ctrl + Alt + H jalan pintas. Anda akan melihat garis besarnya muncul di sebelah kiri dokumen anda.

Menambah Tajuk ke Garis Besar

Sekiranya anda bimbang bahawa anda perlu menambahkan perkara seperti tajuk ke garis besar dokumen anda, anda boleh tenang, kerana ini dilakukan secara automatik. Semasa anda menulis dan menambahkan tajuk, tajuk, dan tajuk kecil, tajuk tersebut akan muncul dalam garis besar.

  1. Untuk menambahkan tajuk atau sub tajuk pada garis besar, arahkan ke Teks biasa butang di bar alat dokumen Google dan kemudian pilih tajuk yang anda inginkan.

2. Setelah memasukkan tajuk, tekan Masukkan dan ia akan muncul dalam garis besar.

Ingatlah bahawa sari kata tidak akan muncul dalam garis besar dokumen.

Mengeluarkan Tajuk dari Garis Besar

Hanya kerana tajuk muncul dalam garis besar semasa anda menambahkannya ke dalam dokumen anda tidak bermakna mereka mesti berada di sana. Pasti, apabila anda membuang tajuk dari teks, tajuk itu akan hilang dalam garis besar, tetapi akan tetap berada dalam teks itu sendiri. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih untuk membuangnya dari garis besar sahaja.

  1. Untuk melakukan ini, arahkan ke garis besar dan arahkan penunjuk ke atas tajuk yang dimaksudkan. Anda akan melihat X butang muncul di sebelah kanan tajuk, klik butang ini. Perhatikan bahawa tajuk telah dikeluarkan dari garis besar, walaupun masih ada dalam dokumen.

Menambah semula Tajuk ke Garis Besar

Sekiranya anda telah membuang tajuk dari garis besar dan ingin menambahkannya lagi, anda tidak perlu memilihnya dan memformatnya semula. Pemformatan semula dilakukan dengan memilih tajuk, beralih ke teks Normal, dan kemudian beralih ke tajuk yang anda inginkan lagi.

  1. Untuk menambahkan semula tajuk ke garis besar dengan betul, pilih, klik kanan, dan pilih Tambah ke garis besar dokumen di bahagian bawah menu lungsur. Ini akan menghasilkan tajuk muncul kembali dalam garis besar.

Bergerak Di Sekitar Teks Menggunakan Garis Besar

Garis besar teks dalam Dokumen Google tidak hanya untuk dipamerkan. Walaupun anda dapat menggunakannya untuk mendapatkan konsep umum teks, ia mempunyai penggunaan yang lebih praktikal. Sekiranya anda mengklik item (tajuk) dalam garis besar dokumen, Google Docs akan segera membawa anda ke titik di dalam teks.

Garis besar cemerlang untuk bergerak dengan cekap dan pantas di dalam dokumen.

tambah ke garis besar dalam dokumen google

Menutup Garis Besar Dokumen

Sekiranya anda perlu menutup atau menyembunyikan Garis Besar Dokumen, anda boleh mengulangi langkah-langkah yang disebutkan di atas untuk membukanya, tetapi hapus pilihan Tunjukkan Garis Besar Dokumen kali ini. Sekali lagi, anda boleh menggunakan jenis Ctrl + Alt + A atau Ctrl + Alt + H untuk mencapai perkara yang sama.

Dokumen dan Garis Besar Google

Seperti yang anda lihat, garis besar adalah ciri Dokumen Google seperti indeks yang menyediakan lebih banyak organisasi dan pesanan kepada dokumen anda. Bahagian garis besar disusun secara automatik berdasarkan tajuk anda. Walau bagaimanapun, anda boleh membuang tajuk dari garis besar dokumen tanpa mengeluarkannya dari dokumen itu sendiri. Gunakan garis besar dokumen untuk bergerak lancar teks anda dengan mudah.

Adakah anda menganggap ini berguna? Adakah anda menggunakan garis besar Dokumen Google? Bagaimana anda menyukai ciri ini? Jangan ragu untuk menyertai perbincangan di bahagian komen di bawah ini dan pastikan untuk menambahkan pemikiran, soalan, petua atau trik anda.