Cara Menambah Nintendo Switch Friends di PS4

Dahulu mustahil bagi orang yang menggunakan PlayStation 4 untuk berhubung dengan rakan mereka di Nintendo Switch. Dengan penerimaan Sony terhadap sambungan Crossplay terbuka sepenuhnya, ini telah mengubah persekitaran permainan PS4. Pembangun permainan kini menggabungkan kedua platform ini bersama-sama dengan menawarkan sistem sedemikian dalam pelbagai tajuk.

Cara Menambah Nintendo Switch Friends di PS4

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan rakan Nintendo Switch, dan bermain dengan mereka di PS4 melalui sistem Crossplay.

Mengenai Crossplay

Pada akhir 2019, Sony membuka Crossplay dengan sistem permainan lain. Sejak itu, pemaju pasti memanfaatkannya. Tetapi apakah sebenarnya Crossplay? Oleh itu, kemampuan platform, sama ada dengan tangan, konsol, atau PC, untuk berhubung dengan sesiapa sahaja yang bermain permainan yang sama. Secara teknikalnya, anda tidak menyambung secara langsung ke platform yang berbeza. Sebaliknya, setiap orang yang bermain tajuk yang sama diletakkan pada pelayan tunggal tanpa mengira apa yang mereka mainkan.

Ini mungkin menjadi masalah apabila pemain di konsol menentang orang yang menggunakan komputer, terutamanya dengan permainan orang pertama. Ada cara untuk mengedit tetapan, seperti yang akan kami tunjukkan nanti dalam artikel.

tambah rakan suis nintendo pada ps4

Memeriksa Tetapan Crossplay

Tetapan crossplay boleh berbeza untuk setiap permainan yang anda mainkan. Banyak permainan yang membolehkan Crossplay diaktifkan secara lalai, sementara beberapa mungkin tidak. Fortnite, misalnya, menghendaki anda bersetuju dengan permainan Cross-platform. Jika tidak, anda terkunci dari pertandingan biasa. Minecraft, sebaliknya, tidak akan mengaktifkannya melainkan anda log masuk dengan akaun Microsoft.

Permainan yang menyokong Crossplay antara PS4 dan Switch disenaraikan di bawah. Juga diberikan ringkasan ringkas tetapan lintas platform mereka.

Menambah Rakan Melalui Crossplay

Sekiranya permainan membolehkan anda bermain dengan platform lain, menambahkannya ke senarai rakan anda semudah mencari pegangan dalam permainan mereka dan mengklik Tambah Rakan.

Lihat senarai permainan untuk melihat tetapan Crossplay setiap permainan. Anda mungkin perlu membuat akaun dengan laman web permainan sendiri untuk dapat melihat pengguna di platform yang berbeza.

matteo-grobberio-dF2HZ-Kg34w-unsplash

Permainan Tersedia untuk Crossplay pada PS4 dan Nintendo Switch

Tidak semua permainan yang ditawarkan di PS4 atau Switch dapat dihubungkan melalui Crossplay. Kerana sistem ini baru diperkenalkan, hanya sebilangan tajuk yang mempunyai kemampuan. Berikut adalah senarai permainan yang kini menyokong Crossplay antara PS4 dan Switch. Perhatikan bahawa senarai ini boleh berubah. Anda boleh memeriksa dokumentasi permainan anda untuk melihat apakah ia menyokong Crossplay.

 1. Brawlhalla

  Diaktifkan secara lalai. Buat ruangan khusus dan berikan nombor bilik kepada rakan anda.

 2. Tanpa tujuan

  Di Skrin Log Masuk, pilih Pilihan. Pergi ke Permainan dan tatal ke bawah. Pastikan Crossplay diaktifkan. Untuk menambah rakan, Buka Menu Sosial dan hantar Jemput.

 3. Pembangun Pencarian Naga 2

  Main silang diaktifkan secara lalai. Kemajuan melalui pencarian untuk membuka kunci berbilang pemain.

 4. Pencarian Naga X

  Main silang diaktifkan secara lalai. Permainan adalah MMORPG. Tambahkan rakan dengan menggunakan senarai rakan dalam permainan.

 5. Teguran Fantasi

  Diaktifkan secara lalai. Memasuki barisan sesuai dengan anda dengan semua platform. Tambahkan rakan melalui senarai rakan dalam permainan.

 6. Kronik Kristian Fantasi Akhir

  Hosting diperlukan melalui Dolphin dan VBA. Penyediaan yang rumit.

 7. Fortnite Battle Royale

  Diaktifkan secara lalai. Menambah rakan dilakukan melalui senarai main dalam permainan. Untuk memeriksa Crossplay, Open Options, pergi ke Settings, scroll ke bawah sehingga anda melihat Allow Cross Platform Parties. Ini mesti dihidupkan untuk membolehkan Crossplay.

 8. Just Dance (Lantai Tarian Dunia)

  Platform silang hanya tersedia pada berbilang pemain dalam talian.

 9. Minecraft Bedrock Edition

  Diaktifkan secara lalai. Memerlukan pendaftaran ke akaun Microsoft. Tambahkan rakan dengan memasukkan pemegang permainan.

 10. Paladin

  Pergi ke Pilihan kemudian pilih Kawalan. Cari pilihan Crossplay. Benarkan semua akan mengumpulkan anda dengan semua platform. Papan kekunci sahaja akan membenarkan pengguna papan kekunci. Gamepad hanya akan membenarkan mereka yang menggunakan pengawal atau gamepad. Tambahkan rakan dalam senarai rakan permainan.

 11. Bintang Fantasi Dalam Talian 2

  Permainan Tindakan dalam talian. Diaktifkan secara lalai. Tambahkan rakan melalui senarai rakan dalam permainan.

 12. Power Rangers: Pertempuran untuk Grid

  Diaktifkan secara lalai. Berikan ID Permainan anda kepada orang lain untuk bermain perlawanan.

 13. Realm Royale

  Diaktifkan secara lalai. Pergi ke Tab Sosial untuk menambah rakan.

 14. Liga Roket

  Diaktifkan secara lalai. Tambahkan rakan melalui tab Roket ID Rakan.

 15. Smite

  Diaktifkan secara Lalai. Gunakan dalam Tab Sosial permainan untuk menambah rakan.

 16. Besbol Super Mega 2

  Diaktifkan secara lalai, tetapi hanya perjodohan lintas platform. Tidak dapat menambah rakan. Tidak dapat bermain dengan pemain tertentu.

 17. Melancong Karts

  Diaktifkan secara lalai. Buat lobi dan kongsi ID lobi dengan rakan.

 18. Kuda Ayam Terunggul

  Diaktifkan secara lalai. Tambahkan rakan dalam senarai rakan permainan atau buat bilik permainan peribadi dan kongsi ID bilik.

tambah nintendo tukar kawan di ps4

Menghubungkan Platform

Crossplay kini menjadi standard dalam permainan berbilang pemain. Ia mula menghubungkan pelbagai platform bersama-sama, membiarkan rakan pada sistem yang berbeza bermain antara satu sama lain. Oleh kerana ini menjadi kebiasaan, persekitaran permainan yang lebih pelbagai akan dikembangkan.

Adakah anda mengetahui permainan lain yang menawarkan permainan lintas platform antara Nintendo Switch dan PlayStation? Adakah terdapat petua yang mungkin anda ada mengenai cara menambah rakan Nintendo Switch di PS4? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.