Cara Menambah Kalendar Outlook ke Telefon Android anda

Salah satu perkara hebat mengenai era digital adalah kebebasan memilih. Anda boleh memilih sistem operasi mana yang sesuai untuk keperluan dan gaya hidup anda, kemudian pilih perisian khusus untuk memuji OS yang anda pilih.

Cara Menambah Kalendar Outlook ke Telefon Android anda

Sekiranya anda pengguna Android, anda mungkin telah menunggu dengan sabar hubungan Microsoft / Android berkembang sehingga anda dapat menggunakan perisian Microsoft pada ponsel Android anda. Nasib baik, anda boleh menggunakan kalendar Outlook pada telefon Android anda. Bukan bermaksud ada yang tidak kena dengan aplikasi Kalendar Google asli, tetapi peminat Outlook akan mendapat manfaat daripada artikel ini.

Menguruskan janji dan jadual dalam kesibukan kita selalunya lebih sukar daripada yang sepatutnya. Keupayaan untuk menghantar kalendar kerja ke telefon peribadi anda adalah satu cara untuk menjadikannya lebih mudah. Sekiranya majikan anda menggunakan Exchange atau Office 365, menambahkan kalendar Outlook ke telefon Android adalah salah satu cara untuk melakukannya. Sekiranya kerja anda menggunakan G Suite dengan Kalendar Google dan anda mahu menyegerakkannya dengan kalendar Outlook peribadi anda, anda juga boleh melakukannya.

Tambahkan Akaun Outlook Anda ke Telefon Anda

Anda boleh memulakan dengan menambahkan akaun e-mel Outlook ke tetapan telefon anda. Bersama dengan akaun e-mel anda yang lain, Outlook akan menghantar e-mel dan kemas kini kalendar kepada anda sekiranya perlu. Untuk menambahkan akaun untuk Outlook, anda perlu mengetahui sama ada itu e-mel Exchange atau dari sumber lain. Anda boleh meminta majikan anda, tetapi tidak ada salahnya mencuba satu atau yang lain jika anda belum biasa membuat akaun.

Untuk persediaan:

Petunjuk ini mungkin sedikit berbeza bergantung pada pengeluar yang anda miliki, pada dasarnya sampai ke pilihan untuk menambahkan akaun baru dalam tetapan dan anda boleh pergi.

 1. Buka aplikasi 'Tetapan' di telefon anda
 2. Ketik ‘Akaun dan sandaran’
 3. Ketik ‘Akaun’ di halaman ini
 4. Tatal ke bawah dan ketik ‘Tambah Akaun’
 5. Tatal ke bawah dan klik pada E-mel, Pertukaran, Peribadi (IMAP atau POP3), Google, atau mana-mana pilihan lain
 6. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda

Ikuti arahan dan sahkan bukti kelayakan anda untuk mendapatkan akses. Anda boleh memuat turun aplikasi Outlook dari Google Play Store.

Menambah Kalendar Outlook ke telefon Android anda

Cara termudah untuk menambahkan kalendar Outlook ke telefon Android adalah dengan menggunakan akaun mel Exchange Active Sync. Dalam contoh yang saya berikan, menambahkan kalendar Outlook kerja ke telefon peribadi anda, ini mesti berlaku secara automatik. Sebilangan besar majikan yang menggunakan Exchange dengan menggunakan Active Sync.

Pertama, mari kita mencuba aplikasi Outlook di Android.

 1. Buka aplikasi Outlook dan pilih kalendar dari kanan bawah.
 2. Pilih ikon menu tiga baris di kiri atas.
 3. Pilih ikon Tambah Kalendar di menu sebelah kiri.
 4. Tambahkan akaun Outlook anda apabila diminta dan selesaikan wizard persediaan.

Malangnya, kaedah ini tidak selalu berfungsi. Pengundian dari Kalendar Google kadang-kadang berselang. Perlu dicuba terlebih dahulu.

Sekiranya tidak berjaya, kaedah seterusnya ini semestinya.

Untuk menambahkan kalendar anda di persekitaran Exchange, anda mungkin memerlukan akses dari Pentadbir Sistem tetapi cubalah ini dan lihat apa yang berlaku. Sekiranya anda tidak menyegerakkan kalendar kerja dan hanya mahu menghubungkan Outlook dengan Android, ini juga akan berfungsi.

 1. Buka aplikasi Mel di telefon anda.
 2. Pilih Tetapan dan Tambah Akaun Baru.
 3. Masukkan alamat e-mel Outlook dan aplikasi harus mengambilnya.

Setelah disediakan, kalendar Outlook anda harus tersedia dari dalam aplikasi Mail.

Anda juga boleh menghubungkan akaun Outlook anda dengan Gmail yang akan menyegerakkan kalendar sebagai sebahagian daripada perjanjian. Kaedah berikut ini juga akan berfungsi dengan akun Outlook POP atau IMAP yang lebih lama, jadi jika anda tidak menggunakan Exchange Active Sync, cubalah ini untuk menghubungkan kalendar Outlook ke Gmail di telefon Android anda.

 1. Buka Gmail di telefon Android anda.
 2. Pilih ikon menu tiga baris kemudian Tetapan dan Tambah Akaun.
 3. Pilih Exchange dan Office 365 sebagai penyedia.
 4. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda apabila diminta.
 5. Akui mesej keselamatan dengan memilih OK.
 6. Selesaikan penyediaan akaun jika diminta.

Walaupun anda menggunakan Outlook, pilih Exchange dan Office 365. Pilihan Outlook, Hotmail, atau Live hanya menggunakan POP atau IMAP yang tidak termasuk penyegerakan kalendar. Walaupun anda memautkan akaun Outlook peribadi anda, ia harus sesuai dengan Exchange Active Sync yang merupakan tempat asal kemas kini kalendar.

Segerakkan Kalendar Google dengan Outlook

Sekiranya anda mahu melakukan sesuatu secara terbalik, itu sama mudahnya. Sama seperti anda dapat menambahkan kalendar Outlook ke telefon Android anda, anda juga dapat menambahkan Kalendar Google anda ke aplikasi Outlook. Sama ada anda menggunakan Office 365 atau hanya mahu menyegerakkan semua yang ada di telefon anda, anda boleh.

 1. Buka kalendar Google anda dan log masuk.
 2. Pilih kalendar yang ingin anda segerakkan dari senarai di sebelah kiri.
 3. Arahkan ke atasnya dan pilih Tetapan.
 4. Tatal ke kalendar Integrasi di tetingkap baru.
 5. Pilih Alamat Rahsia dalam format iCal dan salin alamatnya.
 6. Buka Outlook dan log masuk.
 7. Pilih Fail, Tetapan Akaun, dan Tetapan Akaun.
 8. Pilih Kalendar Internet dan Baru.
 9. Tampal Alamat Rahsia ke dalam kotak dan pilih Tambah.
 10. Namakan kalendar anda dan pilih OK.

Mulai sekarang, apabila anda membuka Outlook, ia juga akan meninjau kalendar Google anda dan memperbaruinya di Outlook. Anda tidak dapat membuat janji temu di Outlook dan membuatnya dapat dilihat di Google, tetapi anda harus membuat janji temu dari dalam Kalendar Google. Sayang tapi begitulah keadaannya buat masa ini.

Penyelesaian masalah

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat beberapa kekusutan yang berlaku semasa masuk ke akaun anda. Outlook menyediakan pilihan untuk masuk ke pelbagai penyedia e-mel, dari Google ke Exchange, satu-satunya cara untuk memintas kesilapan adalah mempunyai maklumat yang tepat.

 • Sahkan sumber e-mel anda - Bahkan Gmail menawarkan domain korporat, jadi hubungi syarikat anda untuk memastikan anda memilih pilihan yang tepat untuk log masuk.
 • Hubungi penyedia kabel anda untuk mengetahui nombor port yang dikemas kini - Jika anda ingin menambahkan akaun comcast.net atau akaun dari syarikat serupa, anda mungkin perlu mengemas kini tetapan port yang sesuai untuk melampirkan e-mel / kalendar anda.
 • Pastikan aplikasi dan perangkat Android Anda terkini - Jika akun tidak membenarkan anda menyiapkan akaun anda, periksa kemas kini Outlook atau OS Android

Kebebasan memilih adalah salah satu sebab orang menyukai peranti Android. Menambah kalendar Outlook ke peranti Android anda mudah dengan pengetahuan yang betul.