10 Sebab Mengapa Anda Perlu Memiliki Laptop

Semua orang mesti memiliki komputer riba. Kembali pada hari-hari awal revolusi PC, komputer riba besar dan berat dan kompromi prestasi yang harus dibuat dibandingkan dengan sistem desktop menjadikannya komputer khusus, hanya untuk pelancong perniagaan. Tetapi keadaan telah banyak berubah sejak zaman itu, dan sekarang komputer riba adalah dalam banyak cara penyelesaian pengkomputeran yang ideal. Berikut adalah sepuluh sebab hebat mengapa komputer anda yang seterusnya mestilah komputer riba.

1. Nilai jualan semula yang lebih baik.

PC desktop mempunyai sedikit nilai jualan semula - tetapi komputer riba mempunyai lebih banyak nilai. Malah komputer riba lama dan usang dalam keadaan baik bernilai sebahagian kecil daripada nilai asalnya, sama ada anda mempunyai PC atau Mac, sedangkan mesin desktop cenderung tidak mencapai nilai jualan semula dengan lebih cepat.

2. Mudah alih.

Semasa saya katakan mudah alih Saya tidak semestinya merujuk kepada duduk di Starbucks dan mengklik dengan menggunakan wi-fi percuma mereka (walaupun anda boleh). Mudah alih boleh membawa komputer ke bilik lain di rumah anda. Tonton filem di tempat tidur, bersikap produktif di dapur sambil minum secawan kopi, atau bersantai di sofa dengan permainan - perkara yang tidak dapat anda lakukan dengan PC desktop dan yang dibatasi oleh ukuran kecil tablet atau telefon.

3. Penjimat ruang.

Salah satu kegembiraan sebenar memiliki komputer riba adalah menyiapkan kawasan kerja di meja komputer anda dan menyedari semua ruang yang baru anda ambil. Yang anda ada hanyalah komputer riba dan mungkin tetikus dan pad luaran - dan sekumpulan harta tanah yang baru dibebaskan.

4. Penjimat tenaga.

Komputer riba menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit daripada komputer desktop. Sama ada anda prihatin terhadap alam sekitar atau hanya ingin mengekalkan bil elektrik anda pada tahap yang wajar, komputer riba mempunyai kesan tenaga yang jauh lebih sedikit.

5. Lebih banyak papan kekunci ergonomik.

Komputer riba menggunakan kunci profil pendek dengan mata air gaya gunting di bawahnya. Kelajuan menaip anda akan meningkat dengan serta-merta. Setelah menggunakannya sebentar, kembali ke papan kekunci desktop terasa lama dan kikuk berbanding dengan kekunci komputer riba yang sangat mudah. Selain itu, tempat di mana trackpad berfungsi sebagai pergelangan tangan pergelangan tangan terbina dalam, sehingga juga ergonomik.

6. Skrin yang lebih baik.

Paparan komputer riba cenderung mempunyai kualiti yang paling tinggi, dan lebih kerap daripada skrin LCD pada komputer riba jauh lebih unggul daripada monitor LCD desktop anda. Warnanya kelihatan lebih benar, kecerunan tidak "kabur" dan mempunyai gambar yang lebih tajam.

7. Lebih mudah untuk mengakses dalaman.

Sekiranya anda perlu masuk ke dalam mesin untuk mengganti atau membaiki sesuatu, kebanyakan komputer riba hanya memerlukan satu penyambung untuk mengeluarkan cakera keras atau RAM. Selepas itu secara harfiah muncul / keluar untuk menaik taraf. Tidak lebih mudah daripada itu.

8. Senibina hak milik bermaksud semuanya berfungsi dengan lebih baik.

Sebilangan besar komputer riba sengaja dirancang dan bersumber untuk menggunakan sekumpulan komponen perkakasan tertentu. Maksudnya, model dan model komputer riba tertentu biasanya akan dirancang di sekitar komponen yang sama, yang bermaksud tidak ada dugaan sama ada komponen tersebut akan berfungsi bersama sebagai unit. Perisian operasi seperti Windows atau Linux, yang dirancang untuk berfungsi pada pelbagai perkakasan, menghadapi lebih sedikit konflik dan masalah ketika berjalan pada satu set perkakasan standard.

9. USB yang mudah diakses.

Sebilangan besar komputer riba mempunyai 4 port USB (dua di sisi, dua di belakang) yang mudah dijangkau.

10. Ia sentiasa di tangan.

Dengan model komputer riba yang semakin kecil dan lebih ringan dari sebelumnya, mereka benar-benar komputer di mana sahaja. Ini bermakna anda biasanya akan menggunakannya berdekatan, walaupun anda tidak merancang untuk menggunakannya - yang menjadikannya lebih mudah.

Komputer riba tidak pernah masuk akal sebagai komputer utama dan bukan hanya sebagai sandaran untuk pejuang jalanan. Oleh itu, dapatkan komputer riba itu. Anda akan gembira seperti yang anda lakukan.