Cara Menambah atau Menghapus Ikon Eject Dari Bar Menu macOS

Apple tidak lagi menjual Mac apa pun dengan pemacu optik bawaan, tetapi banyak pengguna masih bergantung pada CD, DVD, dan cakera Blu-ray untuk kerja dan hiburan. Dan kerana Apple juga tidak meletakkan kunci pelepas pada papan kekunci mereka, sangat berguna bagi pengguna ini untuk mempunyai ikon pelepas di bar menu macOS mereka.

Ikon pelepasan bar menu mempunyai satu tujuan mudah: untuk menghantar arahan pelepasan ke pemacu optik yang bersambung. Ini sangat penting bagi mereka yang menggunakan pemacu optik yang tidak mempunyai butang pelepas fizikal, seperti Apple SuperDrive.

bar menu ikon eject mac

Bagaimana sekarang semestinya berlaku adalah jika anda menyambungkan pemacu optik yang serasi ke Mac anda, macOS akan mengesannya dan menambah secara automatik menambahkan ikon eject ke bar menu anda. Malangnya, banyak pengguna (termasuk kami) mendapati bahawa proses ini tidak selalu berjalan sebagaimana mestinya. Sekiranya demikian, berikut adalah cara anda boleh menambahkan ikon ejek ke bar menu anda secara manual, walaupun anda tidak mempunyai pemacu optik yang disambungkan.

Cara Menambah atau Menghapus Ikon Eject Dari Bar Menu macOS

Tambah Ikon Eject ke Bar Menu

  1. Dari desktop macOS, pastikan Finder adalah aplikasi aktif dan kemudian pilih Pergi> Pergi ke Folder dari bar menu. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan jalan pintas papan kekunci Shift-Command-G
  2. Masukkan lokasi berikut: / Sistem / Perpustakaan / Perkhidmatan Teras / Ekstra Menu /
  3. Cari dan klik dua kali pada Keluarkan.menu

bar menu ikon eject mac

Ini akan segera menambahkan ikon eject ke bar menu anda. Klik padanya untuk melihat pemacu optik yang dikesannya dan kemudian anda boleh mengklik cakera yang dikehendaki untuk mengeluarkannya. Seperti yang disebutkan, ini berfungsi walaupun anda belum mempunyai pemacu optik yang disambungkan, dalam hal ini, klik pada ikon eject akan dilaporkan Tiada Pemacu.

Keluarkan Ikon Eject dari Bar Menu

Sekiranya anda mahu membuang ikon pelupusan kemudian, atau jika anda tidak tahu bagaimana ia muncul di sana, anda boleh menyusun semula atau menghapusnya melalui kaedah yang sama seperti ikon bar menu lain.

mac keluarkan bar menu ikon eject

Cukup tahan Perintah kekunci pada papan kekunci anda dan klik dan tahan pada ikon keluarkan. Anda boleh menyeretnya ke kiri atau kanan untuk memposisikannya semula, atau menyeretnya ke bawah dan keluar dari bar menu sehingga anda melihat ikon "x" kecil muncul. Pada ketika ini, lepaskan butang tetikus dan ia akan mengeluarkan ikon keluarkan dari bar menu anda.