Cara Mengakses Telefon Android Dengan Skrin Pecah

Sekiranya anda membaca artikel ini, kemungkinan anda berakhir dengan skrin yang rusak di telefon Android anda. Walaupun skrin telefon agak sukar, satu tetes yang tidak menyenangkan dapat menghancurkannya sepenuhnya. Sekiranya anda cuba menyimpan data dari telefon anda, teruskan membaca panduan ini, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara mengakses telefon Android dengan layar yang rusak.

Cara Mengakses Telefon Android Dengan Skrin Pecah

Bagaimana Mengakses Telefon Android Dengan Skrin Pecah?

Sekiranya anda mempunyai skrin yang rosak di telefon anda, terdapat beberapa cara untuk memulihkan data. Untuk beberapa langkah, anda memerlukan peralatan tambahan. Kaedah yang anda pilih untuk pemulihan data bergantung pada seberapa retak layar anda. Mari kita periksa.

Anda Mempunyai Skrin Pecah, Paparan Agak Terlihat, dan Fungsi Sentuhan Anda Berfungsi

Ini adalah senario terbaik. Sekiranya skrin anda hancur sekata, perkara terbaik yang harus anda lakukan ialah memindahkan semua data anda ke komputer anda, sekiranya retakan merebak dan anda perlu mengganti skrin anda. Dalam kes ini, anda tidak memerlukan peralatan tambahan, kecuali kabel USB yang biasanya anda gunakan untuk mengecas telefon anda.

 1. Buka kunci telefon anda.

 2. Sambungkan telefon anda ke komputer menggunakan kabel USB.

 3. Ketuk pilihan "Mod pemindahan fail".

 4. Gunakan komputer anda untuk mengakses telefon anda dan mengambil semua fail anda.

Anda Mempunyai Skrin Pecah, Paparannya Terlihat, tetapi Fungsi Sentuhan Anda Tidak Berfungsi

Anda menjatuhkan telefon, anda dapat melihat semua yang ada di paparan anda, tetapi skrin sentuh anda tidak berfungsi. Sekiranya ini terdengar biasa, ada cara untuk mengakses telefon anda, tetapi anda memerlukan peralatan tambahan: tetikus USB dan hab USB dengan port HDMI. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti:

 1. Pertama sekali, periksa sama ada telefon bimbit anda tidak dikunci. Sekiranya anda bernasib baik dan anda mengaktifkan pilihan cap jari / buka kunci muka, anda dapat membuka kunci telefon anda dengan cara itu. Sekiranya anda harus membukanya dengan memasukkan kata laluan, periksa langkah-langkah berikut.

 2. Ambil kabel USB anda, sambungkan ke telefon anda dan sambungkan hujung yang lain ke hab USB.
 3. Ambil tetikus USB dan sambungkan ke hab juga.
 4. Oleh kerana anda dapat melihat layar di telefon anda, gunakan tetikus untuk menavigasi, masukkan kata laluan dan buka kunci telefon anda.
 5. Setelah membuka kunci telefon, sambungkan hab USB anda ke PC.
 6. Apabila anda menyambungkannya, anda akan melihat pesan di telefon anda yang mengatakan "Mod Pemindahan Fail."

 7. Ketik ini menggunakan tetikus.
 8. Telefon anda sekarang akan disambungkan ke PC anda. Anda boleh menggunakan PC anda untuk menavigasi melalui telefon dan menyimpan semua fail penting ke komputer.

Anda Mempunyai Skrin Retak, Ini Hitam sepenuhnya, dan Fungsi Sentuhan Anda Berfungsi

Ini boleh berlaku kerana kerosakan fizikal pada telefon anda. Bagaimana anda tahu telefon anda berfungsi? Anda mendengar bunyi pemberitahuan dan merasakan getaran. Sekiranya anda cuba membuka kunci telefon anda dengan hati, anda juga akan mendengar suara buka kunci. Nasib baik, ada cara anda dapat mengambil data dari telefon dalam keadaan ini. Dalam kes ini, anda memerlukan telefon Android yang lain, dan kami akan menerangkan mengapa:

 1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyambungkan telefon anda ke pengecas secepat mungkin. Telefon anda perlu dihidupkan dan dicas.

 2. Ambil telefon Android yang lain. Sebaiknya, telefon ini sama dengan model anda. Sekiranya tidak, ia harus menjalankan versi sistem operasi yang sama dengan telefon anda.
 3. Sambungkan telefon Android yang lain ke komputer anda menggunakan kabel USB.

 4. Anda mungkin melihat layar pop-up di mana Anda harus memilih "Mode Transfer File."

 5. Ingat di mana anda menekan skrin di telefon ini.
 6. Sekarang, bawa telefon anda dan sambungkan ke komputer menggunakan kabel USB.
 7. Oleh kerana skrin anda hitam, anda tidak akan dapat melihat apa-apa. Nasib baik, anda telah mempraktikkannya di telefon Android yang lain, dan sekarang anda tahu bahagian skrin mana yang hendak diketuk.
 8. Sekiranya anda berjaya menyambungkannya, anda akan mendengar suara pemberitahuan.
 9. Sekarang, anda boleh mengakses telefon anda dari komputer dan menyimpan semua fail penting.

Catatan: Sekiranya telefon anda terkunci menggunakan pilihan pengecaman wajah / cap jari, anda dapat membukanya dengan mudah kerana skrin anda berfungsi. Sekiranya anda mempunyai corak yang perlu anda gunakan, cubalah mempraktikkannya pada telefon Android yang lain sebelum memasukkannya dengan hati. Perkara yang sama berlaku jika anda mempunyai kata laluan yang perlu anda masukkan.

Anda Mempunyai Skrin Retak, Ini Sepenuhnya Hitam, dan Fungsi Sentuhan Anda Tidak Berfungsi

Ini adalah senario terburuk. Menyimpan data dari telefon dalam keadaan ini sukar, tetapi tidak mustahil. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Sambungkan Telefon Anda ke TV

Untuk melakukan ini, anda memerlukan tetikus USB, hab USB, kabel HDMI, tetikus, dan TV.

 1. Sambungkan hab USB ke telefon anda.
 2. Sambungkan kabel HDMI ke TV anda.

 3. Sambungkan hujung kabel HDMI yang lain ke hab USB anda.
 4. Sambungkan tetikus ke hab USB anda. Sekiranya anda mempunyai tetikus Bluetooth dan TV pintar, anda seharusnya dapat menyambungkannya terus ke TV anda.
 5. Hidupkan TV dan pilih sumber HDMI.
 6. Anda sekarang dapat mengakses telefon anda melalui TV anda. Anda boleh membuat sandaran fail, menyesuaikan tetapan anda, atau anda boleh mencuba dan memasang salah satu aplikasi sandaran yang tersedia di pasaran.

Penyahpepijatan USB

Apabila diaktifkan, pilihan ini membolehkan anda mengakses telefon anda melalui komputer dengan kabel USB tanpa meminta izin. Oleh kerana ini membenarkan akses ke telefon anda, ia dilumpuhkan secara lalai, dan jika anda ingin menggunakannya, anda harus mengaktifkannya dalam tetapan anda. Namun, jika skrin anda rusak, layar anda hitam, dan fungsi sentuhan tidak berfungsi, anda hanya dapat melakukan ini jika anda berjaya menyambungkan telefon anda ke TV, jadi pastikan untuk memeriksa langkah-langkah yang disebutkan di atas sebelumnya meneruskan.

 1. Sambungkan telefon anda ke TV.
 2. Pergi ke "Tetapan.

 3. Ketik "Perihal telefon."

 4. Ketik "Maklumat perisian."

 5. Cari pilihan "Bilangan nombor". Ketik tujuh kali.

 6. Kembali ke "Tetapan."
 7. Ketik "Pilihan pembangun."

 8. Tekan butang togol untuk mengaktifkan penyahpepijatan USB.

 9. Setelah anda mengaktifkan debug USB, sambungkan telefon anda ke komputer anda. Anda seharusnya dapat mengakses telefon anda dan mengambil data berharga.

Akaun Google

Sekiranya anda mempunyai akaun Google yang sama di telefon dan komputer, anda boleh mengakses akaun dari komputer dan cuba menyimpan fail yang anda perlukan. Namun, jika anda belum menyegerakkan telefon anda, kaedah ini tidak akan berjaya.

 1. Buka penyemak imbas anda.

 2. Taip “Akaun Googlet ”dan buka.

 3. Log masuk.

 4. Akses fail yang disegerakkan.

Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Beberapa aplikasi pihak ketiga, misalnya, Vysor, dapat membantu anda mengakses telefon anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memasangnya di telefon anda sebelum memecahkan skrin, hampir mustahil untuk melakukannya dengan skrin anda benar-benar gelap dan tidak responsif. Selain itu, aplikasi ini menghendaki anda menyambungkan telefon ke komputer anda, dan untuk itu, anda harus mengaktifkan penyahpepijatan USB.

Ketika menggunakan aplikasi ini, kebanyakan pengguna menganggapnya terlalu rumit untuk digunakan, terutama dengan layar yang musnah sepenuhnya.

Apabila Tidak Ada Yang Berfungsi

Anda telah mencuba semua perkara di atas, dan anda masih tidak dapat mengakses telefon anda? Malangnya, nampaknya telefon anda rosak teruk. Dalam kes ini, perkara terbaik yang dapat anda lakukan adalah membawanya ke profesional yang mungkin dapat memulihkan data anda dan / atau mengganti skrin anda.

Lebih Selamat Daripada Maaf

Pecahan skrin telefon boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Hanya dengan satu tetes, semua fail anda dapat terperangkap dalam peranti anda. Sekiranya skrin anda rosak sepenuhnya, sangat sukar untuk mengakses dan mengekstrak fail daripadanya. Namun, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memulihkan fail anda sekiranya berlaku sesuatu pada telefon anda.

Penting untuk memastikan telefon anda disandarkan. Dengan cara ini, anda dapat menyimpan fail dan foto berharga di satu tempat. Anda boleh menggunakan perkhidmatan awan seperti Google Drive dan menyediakan sandaran automatik, atau anda boleh melakukannya secara manual. Selain itu, anda boleh memindahkan fail dari telefon ke komputer dengan kabel USB atau menyimpannya di cakera keras luaran atau pemacu kilat USB.

Untuk mengelakkan telefon anda rosak jika anda menjatuhkannya, pastikan anda mempunyai casing telefon dan layar pelindung. Ini akan membantu anda menjaga keselamatan peranti anda dan mencegah kerosakan teruk pada telefon anda.

Skrin Pecah Adalah Adegan Mengerikan

Sekiranya anda mempunyai skrin yang rusak, anda akan terbiasa dengan perasaan takut ketika anda memikirkan semua fail yang mungkin hilang. Nasib baik, ada cara anda boleh mengakses telefon anda walaupun anda mempunyai skrin yang rosak. Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami telah memasukkan beberapa petua dan trik yang boleh anda gunakan untuk mengekstrak fail berharga dari telefon anda. Tetapi, ingat: pencegahan selalu lebih baik! Cuba pastikan data anda sentiasa dicadangkan dan telefon anda dilindungi.

Adakah anda pernah cuba memulihkan data dari telefon dengan skrin yang rosak? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.