Cara Menambah Roku ke Samsung Smart TV

Sebagai salah satu peranti penstriman paling popular di luar sana, pemain dan TV Roku adalah pilihan biasa bagi banyak pita. Permainan televisyen sedang dalam proses untuk berubah menjadi sesuatu yang lebih sesuai untuk gaya hidup "rumah pintar". Manusia moden rata-rata ingin mempunyai akses ke kandungan video apa pun yang mereka mahukan, kapan pun mereka mahu.

Cara Menambah Roku ke Samsung Smart TV

Begitu juga, sebagai salah satu jenama TV pintar yang paling popular, Samsung digunakan oleh berjuta-juta, di seluruh dunia. Sebagai pemilik TV pintar Samsung, anda harus tahu cara menambahkan Roku padanya.

Mengapa Tidak Roku TV?

Jawapan yang paling jelas untuk soalan ini adalah "tidak ada yang mengatakan bahawa anda tidak boleh membeli TV Roku." Pembebasan Hisense terbaru mereka telah membuktikan pilihan TV pintar yang hebat, mampu melakukan semua yang boleh dilakukan oleh pemain Roku lain. Oleh itu, TV Roku tidak begitu ideal jika anda ingin menggunakannya untuk apa-apa selain Roku.

Oleh itu, jika anda mempunyai TV pintar Samsung yang baru, anda mungkin lebih baik mendapatkan pemain Roku dan bukannya TV Hisense. Selain itu, TV Roku (selain Hisense) tidak sekuat pemain Roku. Inilah sebabnya mengapa sebilangan pemilik TV Roku benar-benar membeli tongkat atau pemain Roku dan memasang peranti mereka sehingga mereka dapat mengakses Roku, melalui pemain Roku, di TV Roku. Mungkin terdengar tidak masuk akal, tapi begitulah keadaannya.

roku ke samsung tv pintar

Akhirnya, jika anda membaca ini, kemungkinan anda sudah memiliki TV pintar Samsung yang hebat dan anda sudah membeli peranti streaming Roku anda.

Jenis Peranti Roku

Terdapat beberapa jenis peranti Roku (tidak termasuk TV Roku dan Streambar) - tetapi, demi artikel ini, kami membataskannya kepada pemain Roku Sticks dan Roku. Tongkat Roku hadir dalam bentuk pemacu kilat yang, apabila disiapkan dengan betul, membuktikan teman perjalanan yang selesa. Tidak seperti pemacu kilat USB biasa, Roku Stick disambungkan ke port HDMI TV anda. Oleh itu, pastikan TV Samsung anda mempunyai satu. Mungkin berlaku, tetapi lakukan sebelum memerintahkan Roku anda, agar selamat.

tambah roku ke tv pintar samsung

Jenis Roku yang lain adalah pemain Roku. Ini pada dasarnya adalah peranti penstriman yang menyerupai kotak TV yang membolehkan anda mengakses ke ciri yang tidak dimiliki TV anda secara lalai. Peranti ini juga menghubungkan melalui port HDMI.

Memeriksa Keserasian Peranti

Menjejaki senarai peranti Roku yang serasi untuk TV Samsung adalah proses yang menyusahkan. Cukup untuk dikatakan, telah dilaporkan bahawa TV Samsung dari sekitar tahun 2014 dan sebelumnya mempunyai perisian perlindungan terpasang untuk mengelakkan peranti daripada berkomunikasi dengan betul. Walau bagaimanapun, sebilangan pengguna telah melaporkan kejayaan dengan port HDMI tertentu di TV mereka dan bukan yang lain.

Beberapa petunjuk kejayaan juga dapat ditemukan pada kenyataan bahawa hanya TV Samsung yang menjalankan Tizen OS versi 2.3, 2.4, 3, 4, 5, atau 5.5 yang dapat memasang dan menggunakan saluran Roku.

Memalamnya

Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa TV anda mempunyai port HDMI 2.0. Selain itu, jika anda ingin melakukan streaming HDR 4K, HDMI 2.0 di TV anda harus menyokong HDCP 2.2. Sebenarnya, jika anda ingin menstrim HDR 4K di TV Samsung anda, setiap peranti dalam rantai anda perlu menyokong HDMI 2.0 dengan HDCP 2.2. Jika tidak, streaming HDR tidak akan tersedia.

Sudah tentu, untuk menggunakan peranti Roku, anda harus memasangkannya ke salah satu port HDMI TV anda. Sekiranya TV anda mempunyai port kuning, merah, dan putih, anda boleh mendapatkan penyesuai HDMI ke komponen. Penting untuk anda perhatikan port HDMI yang akan anda gunakan untuk peranti Roku anda, jika TV anda mempunyai lebih dari satu port.

Sekarang, hidupkan TV Samsung anda dan alihkan input ke port HDMI tempat anda memasang peranti Roku.

Sekarang, logo Roku akan muncul di skrin TV anda. Mungkin diperlukan beberapa saat untuk memuatkan kali pertama anda memulakannya. Jangan bimbang, ini tidak akan lama apabila anda menghidupkannya.

Menyiapkan Peranti Roku

Setelah pemuatan selesai, anda akan diminta untuk memilih bahasa pilihan anda. Seterusnya, anda boleh memilih rangkaian Wi-Fi pilihan yang ingin anda sambungkan. Masukkan kelayakan anda, log masuk dan voila! Anda berjaya menyiapkan Roku di TV pintar Samsung anda.

Selamat Menyiarkan

Sebenarnya, proses penyediaan Roku hampir sama dengan semua jenama TV pintar. Sebelum membuat pembelian, adalah mustahak untuk memeriksa sama ada TV anda serasi dengan peranti Roku yang ingin anda beli.

Adakah anda berjaya menambahkan peranti Roku ke TV pintar Samsung anda? Adakah anda mengalami sebarang masalah? Jangan ragu untuk membuka bahagian komen dengan sebarang pertanyaan, petua, cadangan, atau cadangan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found