Cara Menambah Seseorang ke Senarai Terhad Facebook anda

Keseluruhan idea media sosial adalah perkataan pertama, sosial. Untuk bertemu dengan rakan yang ada, berjumpa dengan yang baru dan ketahui lebih lanjut mengenai orang secara umum. Selalu ada satu rakan yang selalu menghujani anda dengan permintaan, komen pada setiap catatan atau kemas kini anda, menghantar jemputan untuk bermain permainan apa pun yang mereka mainkan atau pautan ke tawaran yang lumpuh. Sekiranya anda mengenali seseorang seperti itu, anda mungkin ingin mengetahui cara menambahkan seseorang ke senarai terhad Facebook anda.

Cara Menambah Seseorang ke Senarai Terhad Facebook anda

Senarai terhad Facebook

Oleh itu, apakah senarai larangan Facebook dan apa yang boleh dilakukannya untuk anda? Seperti yang disebutkan di atas, kita semua mempunyai rakan Facebook yang lebih banyak kenalan daripada rakan dan yang kita tidak mahu tahu atau dapat memberi komen mengenai setiap tindakan kita di Facebook. Di situlah senarai larangan masuk.

Seperti ketika anda meminta rakan-rakan anda untuk tidak berkongsi lokasi atau hobi atau pekerjaan baru anda dengan mantan, atau ketika anda ingin mengelakkan berteman dengan atasan anda tetapi tidak mahu mereka mengetahui semua yang berlaku dalam hidup anda. Ketika itulah senarai terhad masuk sendiri.

Berikut adalah cara menambahkan seseorang ke senarai terhad Facebook anda.

  1. Buka Facebook dan log masuk.
  2. Pilih Rakan yang ingin anda tambahkan ke senarai dan pergi ke halaman profil mereka.
  3. Pilih kotak lungsur Rakan di gambar profil mereka.
  4. Pilih Tambah ke Senarai.
  5. Pilih Terhad. Tandakan akan muncul di sebelahnya untuk memberitahu anda bahawa ia telah ditambahkan ke dalam senarai.

Setelah anda menambahkan seseorang ke senarai terhad Facebook anda, mereka hanya dapat melihat kemas kini yang anda buat kepada umum. Sekiranya anda ingin menghalangnya daripada melihat siaran atau kemas kini tertentu, beri label hanya untuk rakan. Maka sesiapa yang ada dalam senarai anda tidak akan dapat melihatnya.

Untuk menghentikan seseorang melihat siaran anda, lakukan ini:

  1. Tulis atau buat catatan anda seperti biasa.
  2. Pilih kotak Umum di kanan bawah kemas kini.
  3. Tukar dari Umum kepada Rakan.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan ‘Friends kecuali’ yang memperincikan lagi siapa yang dapat melihat kemas kini anda dan siapa yang tidak dapat. Perkara ini juga berguna jika anda tidak mahu orang tertentu melihat kemas kini atau siaran. Ini tidak akan menghalang mereka untuk melihat jika dari halaman Facebook orang lain tetapi akan menghentikannya muncul sendiri.

Sekiranya anda menggunakan telefon, proses menambahkan seseorang ke senarai terhad Facebook anda sedikit berbeza.

  1. Buka aplikasi Facebook di telefon anda dan log masuk.
  2. Navigasi ke profil orang yang ingin anda tambahkan ke senarai.
  3. Pilih ikon Rakan dan pilih Edit Senarai Rakan.
  4. Pilih Terhad di bahagian bawah skrin.
  5. Pilih Selesai.

Hasil akhirnya adalah sama dan tetapannya tentu akan disalin di seluruh laman web dan juga untuk pengguna mudah alih.

Senarai dan halaman perniagaan terhad Facebook

Sekiranya anda menguruskan halaman perniagaan Facebook dan seseorang mengganggu, anda juga boleh menyekat akses ke halaman tersebut. Perkara ini sering kali mustahak untuk mengelakkan troll atau pengguna tidak mempengaruhi bagaimana orang lain yang mengunjungi halaman anda melihat perniagaan anda.

Halaman peribadi adalah satu perkara, halaman perniagaan yang lain. Sebarang hujah, negatif, trolling atau kebodohan umum dapat mempengaruhi bagaimana orang melihat anda dan / atau perniagaan anda sehingga perlu diturunkan dengan cepat.

  1. Buka Facebook dan log masuk.
  2. Navigasi ke halaman perniagaan anda.
  3. Pilih Tetapan di kanan atas dan pilih Orang dan Halaman Lain.
  4. Tandai kotak di sebelah orang yang ingin anda sekat dari halaman perniagaan anda.
  5. Pilih ikon gear kecil di kanan atas.
  6. Pilih Larang dari Halaman dan kemudian Sahkan.

Orang itu sekarang tidak lagi boleh menyiarkan apa-apa di halaman anda. Anda juga boleh menyembunyikan sebarang komen yang mereka buat sebelum terlalu banyak orang melihatnya.

  1. Navigasi ke halaman perniagaan anda.
  2. Pilih di atas komen yang ingin anda hapus dan pilih tiga titik.
  3. Pilih Sembunyikan Komen dan buat begitu.
  4. Anda juga boleh memilih Larang USERNAME untuk menghentikan mereka mengulas lebih lanjut jika anda tidak mahu menyekatnya.

Senarai terhad Facebook adalah alat yang sangat berguna untuk mengawal siapa yang dapat melihat dan memberi komen di halaman anda, sama ada peribadi atau perniagaan. Walaupun telah lama dilaksanakan, sangat sedikit orang yang saya telah bercakap walaupun mengetahui keberadaannya. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan 'rakan' atau pengguna Facebook, sekurang-kurangnya anda kini tahu cara mengawalnya.

Ada petua senarai terhad Facebook yang lain? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!