Cara Menambah Tandatangan ke Mesej Teks di Android

Menggunakan tandatangan dalam mesej teks telah popular sejak zaman telefon bimbit dan papan kekunci QWERTY, tetapi anda mungkin tidak tahu bagaimana menambahkan tandatangan ke telefon anda dengan telefon pintar hari ini. Banyak aplikasi telah membuang tandatangan dari kemas kini baru-baru ini, yang mungkin menyukarkan untuk mengetahui cara mengaktifkan dan menetapkan tandatangan pilihan anda.

Cara Menambah Tandatangan ke Mesej Teks di Android

Nasib baik, Android adalah platform pilihan, dan dengan mudah memilih aplikasi yang dengan mudah membolehkan anda menetapkan tanda tangan, memaparkan nama, memasukkan maklumat hubungan, dan banyak lagi. Mari kita lihat cara menambahkan tanda tangan ke mesej teks di Android.

Adakah Aplikasi Pemesejan Saya Mempunyai Tanda Tangan?

Populariti telefon pintar sebahagian besarnya menyebabkan penghentian tandatangan lambat dalam kebanyakan mesej di luar e-mel, di mana tandatangan masih membantu memberikan konteks mengenai orang yang menghantar e-mel kepada anda. Oleh kerana kebanyakan pengguna tidak lagi memerlukan tandatangan dalam mesej teks, beberapa pengeluar membuat kesimpulan bahawa mereka tidak lagi perlu memasukkan tandatangan dalam aplikasi.

Samsung, misalnya, mula menghapus pilihan untuk menambahkan tanda tangan pada pesan pada 2016 dengan Galaxy S7 dan tidak lagi menawarkan pilihan dalam menu tetapan untuk aplikasi tersebut. Perkara yang sama berlaku untuk Mesej Android; aplikasi teks Google lalai untuk projek Project Fi dan Pixel berhenti termasuk pilihan pada tahun 2017.

Tetapi hanya kerana aplikasi pemesejan lalai untuk telefon anda tidak mempunyai pilihan untuk menambahkan tanda tangan ke telefon anda, tidak bermaksud anda harus kehilangan tanda tangan dalam teks. Banyak aplikasi pihak ketiga dan pertama masih mempunyai kemampuan untuk menambahkan tanda tangan ke bahagian bawah pesanan teks anda.

Penghormatan itu diberikan kepada Textra, alternatif pihak ketiga yang popular daripada pemaju Delicious. Dengan Textra, Anda tidak hanya dapat menyesuaikan hampir semua aspek antara muka pengguna, dari warna tema hingga penampilan emoji, tetapi Anda juga dapat menggunakan tanda tangan pada pesan SMS anda tanpa masalah.

Dalam banyak cara, Textra seperti versi Android Messages yang lebih disesuaikan, menggunakan reka bentuk yang serupa sambil membenarkan puluhan ciri dan tetapan tambahan dalam menu penyesuaian. Kami telah menulis mengenai aplikasi ini dalam kes lain, dan aplikasi ini tidak berbeza: jika anda ingin menggunakan tanda tangan dalam mesej teks anda di Android, Textra adalah pilihan yang tepat untuk komunikasi.

Menggunakan Textra untuk Tandatangan

Menyiapkan tandatangan di Textra memang mudah, dan jika anda pernah menggunakan Android Messages sebelumnya, anda mungkin akan merasa seperti di rumah sebaik sahaja anda memulakan aplikasinya. Setelah memuat turun aplikasi dari Play Store di sini dan anda membenarkan Textra menyelesaikan proses penyediaan pada peranti anda, anda akan disambut dengan skrin perbualan di dalam aplikasi.

Di sudut kanan atas paparan, anda akan menemui ikon menu bertitik tiga untuk membuka menu konteks di Textra. Ketuk ini, kemudian ketik Tetapan untuk mendapatkan akses ke menu penuh.

Setelah masuk ke menu Tetapan di Textra, tatal ke bawah ke menu utama sehingga anda menemui kategori Menghantar; ia turun keempat. Walaupun terdapat beberapa pilihan di bawah kategori ini, pilihan ketiga, "Tandatangan," memungkinkan anda memuatkan menu Tanda Tangan di dalam Textra.

Semasa memuatkan menu ini, anda akan melihat skrin kosong yang tidak mempunyai tandatangan untuk dimulakan. Anda perlu menambahkan tanda tangan ke senarai anda untuk memulakan dengan mengetuk butang tindakan terapung di sudut kanan bawah paparan. Ini akan memuatkan kotak kosong, dengan mana anda dapat memasukkan tandatangan baru ke dalam aplikasi.

Sebaik sahaja anda memasukkan tandatangan anda dan tekan ‘Oke’ di kotak, anda akan melihat skrin kosong dari dulu sekarang menampilkan dua pilihan baru. Pertama, anda akan melihat togol di bahagian atas kotak untuk "Tambah Tandatangan", yang membolehkan anda mengaktifkan dan mematikan tanda tangan anda yang ditambahkan ke mesej dalam aplikasi. Anda boleh menghidupkan dan mematikannya seperti yang diperlukan untuk mengelakkan anda daripada terus memasukkan semula tandatangan anda setelah menghapusnya untuk mematikannya.

Pilihan kedua adalah keupayaan untuk memilih tandatangan dari senarai; anda akan melihat tandatangan pertama yang anda buat mengisi senarai ini sahaja buat masa ini. Di sebelah kanan setiap entri, ada ikon menu bertitik tiga kecil yang membolehkan anda mengubah atau menghapus tanda tangan tertentu.

Dengan menambahkan tandatangan kedua menggunakan butang tindakan terapung di bahagian bawah skrin, anda akan melihat mengapa pilihan ini wujud. Sebaik sahaja anda menambahkan tandatangan kedua, anda boleh memilih antara keduanya dengan memilih titik di sebelah kiri paparan.

Setelah selesai memasukkan tandatangan anda ke dalam menu, anda boleh kembali ke skrin perbualan. Membuka utas atau kotak mesej baru akan menunjukkan kotak input yang sedikit berbeza daripada biasa. Di bawah medan entri untuk teks anda, anda akan menemui tandatangan yang anda pilih untuk mesej teks anda di bawah bidang ini. Selepas anda menghantar mesej anda, tandatangan akan ditambahkan secara automatik di hujung teks.

Sudah tentu ada satu peringatan. Tidak seperti beberapa telefon lama dari dekad yang lalu, Textra suka menambahkan tanda tangan anda di sebelah kanan mesej dan bukannya di bawah. Anda boleh menyelesaikannya dengan menekan enter di papan kekunci anda sebelum menghantar mesej atau dengan menekan enter di dalam tandatangan anda sebelum memasukkannya. Kami mengesyorkan melakukan yang terakhir kerana menekan setiap mesej boleh mengganggu keseluruhannya.

Di luar komplikasi kecil ini, pengalaman secara keseluruhan sebenarnya cukup hebat, menjadikannya mudah untuk menambahkan tandatangan ringkas atau kompleks pada mesej anda. Tanda tangan nampaknya tidak mempunyai had watak dalam Textra, atau sekurang-kurangnya, sepertinya tidak mempunyai had yang menghalang kita memasukkan teks yang kita mahukan ke lapangan.

Aplikasi Lain

Textra jauh dari satu-satunya aplikasi yang memiliki kemampuan untuk menambahkan tandatangan pada mesej teks anda. Walaupun aplikasi lain, termasuk Mesej Android dan Mesej Samsung yang disebutkan sebelumnya, terus menghapus ciri tandatangan dari aplikasinya, selalu ada tawaran SMS pihak ketiga lain di Play Store untuk dipilih.

Chomp SMS adalah salah satu contohnya, walaupun menganggapnya adalah aplikasi lama oleh pembangun yang sama dengan Textra, sesiapa sahaja yang tidak menyukai Textra kemungkinan akan melewatkan aplikasi ini. Go SMS Pro masih mempunyai sokongan untuk tandatangan dalam tetapannya seperti tulisan. Tema yang tersedia untuk pengguna Go SMS menjadikannya salah satu yang paling disesuaikan di pasaran hari ini, walaupun tidak sehalus antara muka Textra yang lebih moden. Verizon Messages juga menjadi pilihan bagi pengguna yang ingin menggunakan tandatangan. Walaupun bukan secawan teh kami, dengan harga 4,6 bintang di Play Store, ia sangat digemari oleh penggunanya.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi SMS yang berbeza daripada salah satu yang disebutkan di sini, anda boleh menyelami tetapan aplikasi tersebut untuk mengetahui apakah pilihan tandatangan ada di tetapan tersebut. Android tidak menggunakan pilihan tandatangan global, jadi jika aplikasi SMS anda memiliki kemampuan untuk menggunakan tandatangan, Anda akan menemukannya di tetapan masing-masing aplikasi.

Anda juga boleh memilih untuk menggunakan kaedah jalan pintas dalam aplikasi papan kekunci anda. Dengan menyelami tetapan aplikasi papan kekunci anda, anda dapat menambahkan jalan pintas yang memudahkan anda menukar sepotong teks menjadi kata atau frasa yang lain. Sebagai contoh, anda boleh memilih kata "tandatangan" untuk menjadi tanda tangan penuh anda semasa anda menaipnya sehingga anda dapat memilih dan memilih ketika muncul, dan anda dapat menambahkannya ke aplikasi teks pilihan anda. Penyelesaian ini sangat bagus jika anda ingin mengikuti aplikasi pemesejan yang sudah anda gunakan tetapi tidak dapat menggunakan tandatangan dalam aplikasi tersebut.

Soalan Lazim

Sekiranya anda terlepas hari-hari tandatangan teks tetapi masih ada soalan, jangan risau. Kami memasukkan bahagian ini hanya untuk anda.

Saya mahu menggunakan aplikasi pesanan teks lalai saya. Apa yang boleh saya lakukan?

Satu perkara mengenai penggunaan aplikasi pihak ketiga adalah tidak selalu menguruskan pesanan teks anda. Nasib baik, sistem operasi Android membolehkan anda menyesuaikan aplikasi mana yang ingin anda gunakan. Yang perlu anda lakukan ialah menetapkan aplikasi pihak ketiga yang telah anda pilih sebagai aplikasi teks lalai pada peranti Android anda.

Textra akan meminta anda menetapkannya sebagai aplikasi lalai, atau anda boleh pergi ke Tetapan> Aplikasi> Aplikasi Lalai untuk mengaktifkan perubahan ini.

Oleh itu, adakah anda masih menggunakan tandatangan dalam mesej teks anda, atau adakah anda sama sekali beralih dari SMS untuk aplikasi sembang yang lebih baru? Beritahu kami dalam komen di bawah!