Cara Menguruskan Inventori dan Menjatuhkan Item di Apex Legends

Apex Legends adalah penembak penjarah dan juga juggernaut Battle Royale. Salah satu elemen penting untuk berjaya dalam permainan adalah menguruskan inventori anda. Seperti kebanyakan penembak barang rampasan, anda sentiasa diberi peluang untuk meningkatkan gear anda dan kehabisan ruang dengan cepat. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mengakses dan menguruskan inventori anda di Apex Legends.

Cara Menguruskan Inventori dan Menjatuhkan Item di Apex Legends

Sebagai aspek utama permainan, menguruskan peralatan dan ruang inventori anda sangat penting. Anda tidak mempunyai banyak slot gear sehingga anda harus mengoptimumkan apa yang anda bawa untuk watak dan gaya permainan anda. Anda kemudian boleh menambahkan lebih banyak peralatan untuk melengkapkannya sambil membuang barang yang anda tidak perlukan atau tidak menawarkan kelebihan.

Mengakses inventori anda di Apex Legends

Mengakses inventori anda di Apex Legends bergantung pada apa yang anda gunakan untuk bermain. Pada PS4 dan PS5 diakses melalui butang Opsyen, pada Xbox One dan Seri X / C, itu adalah Menu, dan pada PC anda mengakses inventori anda dengan kekunci Tab.

Anda kemudian akan melihat tetingkap baru dengan semua peralatan anda. Gigi dengan bulatan merah dengan garis melaluinya bermaksud ia tidak dapat digunakan dengan senjata semasa anda. Kecuali anda berencana untuk menaik taraf atau menukar jenis senjata, barang ini harus dijatuhkan.

Armor tidak mengambil ruang persediaan kerana anda memakainya dan bukannya membawanya. Satu perkara yang perlu diketahui mengenai baju besi adalah bahawa ia mempunyai bar kesihatannya sendiri. Setelah bertarung, periksa kesihatan perisai anda dan buat keputusan sama ada akan terus menggunakannya atau menggantinya dengan setara jika anda menjumpainya. Memantau kesihatan perisai dapat membuat perbezaan yang nyata dalam permainan dan merupakan sesuatu yang pemain rindu atau abaikan pemain baru.

Menambah ruang inventori anda di Apex Legends

Dengan ruang inventori yang terhad di Apex Legends, mengambil beg galas untuk menambah ruang inventori anda benar-benar menjadi keutamaan. Terdapat juga tiga tahap ransel yang dapat dijumpai sebagai barang rampasan sepanjang permainan. Beg galas ini meningkatkan inventori anda sebanyak dua ruang setiap tahap, dengan maksimum 6 slot tambahan.

Menguruskan inventori anda di Apex Legends

Seperti kebanyakan permainan, terdapat hierarki rampasan di Apex Legends. Ini harus mempengaruhi apa yang anda simpan dan apa yang anda jatuhkan.

 • Kelabu adalah rampasan biasa
 • Biru adalah barang rampasan yang jarang berlaku
 • Ungu adalah rampasan epik
 • Emas adalah barang rampasan legenda

Umumnya masuk akal untuk menjatuhkan barang rampasan rendah untuk mendapatkan barang yang lebih baik setiap kali anda mendapat peluang. Oleh itu, lepaskan SMG kelabu untuk yang biru dan kemudian gantikan dengan yang legendaris jika anda cukup bernasib baik untuk mencarinya.

Perkara yang sama untuk semua lampiran senjata, kecuali skop dan lampiran pakar. Terdapat banyak jenis lampiran di Apex Legends jadi anda perlu berhati-hati. Anda mungkin mempunyai skop jarak jauh biru yang dilengkapi pada senapang sniper anda dan menemui ruang lingkup jarak pendek ungu. Walaupun ungu lebih tinggi, jarak pendek tidak begitu baik untuk penembak tepat sehingga tidak layak ditukar menjadi. Permainan ini cukup bagus untuk menunjukkan kepada anda dengan cepat apa setiap lampiran dan dapat membuat keputusan lebih mudah.

Selain hierarki gear, anda juga harus menguruskan peluru. Terdapat pelbagai jenis peluru untuk senjata yang berbeza dalam permainan. Mereka juga berkod warna.

 • Jingga - pusingan ringan untuk pistol dan SMG
 • Cengkerang senapang merah
 • Biru Gelap - peluru berat untuk LMG
 • Hijau - peluru tenaga untuk senjata tenaga
 • Light Blue - peluru sniper untuk senapang sniper

Adalah masuk akal untuk menumpukan perhatian pada peluru yang anda gunakan untuk senjata semasa anda dan kemudian menukar peluru jika anda menukar jenis senjata. Biasanya, jika anda menemui jenis senjata tertentu di Apex Legends, anda juga akan menemui peluru yang sesuai di sebelahnya atau berdekatan. Pastikan anda menghabiskan beberapa saat untuk memastikan anda mempunyai peluru yang betul untuk senjata tersebut. Anda tidak mahu masuk ke dalam pertempuran hanya dengan satu majalah dan tanpa alat ganti!

Menyusun inventori anda di Apex Legends

Adalah mustahak untuk memastikan inventori anda tetap teratur sepanjang permainan, kerana dapat dengan cepat menjatuhkan atau menukar item di tengah pertarungan dapat menjadi faktor penentu. Nasib baik, Apex Legends menggunakan sistem penyediaan inventori automatik yang sangat berguna, yang berfungsi seperti berikut:

 • Amunisi adalah item pertama yang ditunjukkan dalam inventori anda, di kiri atas.
 • Seterusnya adalah item kesihatan, termasuk Med kit, Syringes, Shield Battery, Shield Cells, dan Phoenix Kits.
 • Berikutan itu, terdapat bahan letupan, termasuk bom tangan, bom termit, dan bintang busur.
 • Akhirnya, lampiran senjata yang tidak digunakan ditunjukkan terakhir.

Menjatuhkan item di Apex Legends

Anda akan menjatuhkan banyak barang di Apex Legends - ini adalah bahagian Battle Royale dan bahagian permainan berpasukan. Anda mungkin ingin menjatuhkan item yang tidak dapat anda gunakan atau tingkat yang terlalu rendah untuk memastikan anda sentiasa mempunyai ruang, atau anda mungkin ingin berkongsi item dengan rakan sepasukan yang dapat menggunakannya.

Bagaimanapun, pada PS4 dan PS5 tekan X untuk menjatuhkan item, tekan A pada Xbox One dan Series X / C, dan kiri tetikus di PC. Terdapat juga pilihan untuk menjatuhkan tumpukan penuh item, seperti peluru atau sel perisai; pada PS4 dan PS5 tekan Square, tekan X pada Xbox One dan Series X / C, dan tetikus kanan pada PC. Sekiranya anda memilih rakan sepasukan dan mereka tidak berada di sebelah anda, ping item sehingga mereka tahu apa dan di mana ia berada. Mereka kemudian dapat membuat keputusan yang tepat mengenai apakah akan mengambilnya atau tidak.

Pengurusan inventori dan gear adalah komponen utama Apex Legends. Gigi perdagangan dan juggling yang berterusan adalah sesuatu yang perlu anda pelajari dengan cepat dan pantas. Sekurang-kurangnya anda kini mengetahui asasnya. Semoga berjaya di luar sana!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found