Cara Menambah Pelekat atau Emoji ke Cerita Instagram

Cerita Instagram adalah cara bagi pengguna untuk mengekspresikan individualisme dan kreativiti mereka di luar catatan ringkas. Walaupun Cerita hanya bertahan dalam waktu yang singkat, pengguna Instagram menganggapnya serius dan menghabiskan banyak masa untuk menyempurnakannya.

Cara Menambah Pelekat atau Emoji ke Cerita Instagram

Untuk menambahkan lagi suar, anda boleh menambahkan pelekat dan emoji ke Kisah Instagram anda. Ikon kartun ini menambah kedalaman Kisah anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan pelekat dan emoji ke Kisah Instagram anda.

Menambah Pelekat atau Emoji ke Cerita Instagram

Mari kita mulakan dengan asasnya. Sekiranya anda ingin menambahkan gambar ke Kisah Instagram anda, terdapat beberapa cara untuk mengakses antara muka kamera untuk siaran sementara anda. Sebaik sahaja anda memasuki suapan Instagram pada akaun anda, anda boleh melakukan perkara ini untuk membuka antara muka kamera.

Cara Menambah Pelekat

 1. Ketik ikon tambah di sudut kanan atas Instagram.
 2. Tatal ke ‘Kisah’ di bahagian bawah halaman. Klik ikon rakam untuk merakam kandungan yang ingin anda hantar. Anda juga dapat mengetuk ikon muat naik di sudut kiri bawah untuk menambahkan kandungan yang telah anda buat.
 3. Ketik ikon Pelekat di bahagian atas halaman seterusnya.

 4. Ketik pelekat pilihan anda.

 5. Tekan lama ikon pelekat untuk meletakkannya di tempat yang anda mahukan dalam Cerita anda. Anda juga boleh membuangnya dengan menyeretnya ke ikon tong sampah.

Setelah anda mengambil gambar atau merakam video yang ingin anda hantar ke kisah anda, anda akan diberi kesempatan untuk mengedit tangkapan anda. Oleh kerana kami ingin menambahkan pelekat dan emoji pada foto kami, kami akan menutupnya satu demi satu.

Pelekat Dijelaskan

Anda akan menemui banyak kandungan dalam folder Pelekat, sering berubah masuk atau keluar bergantung pada hari dan waktu tahun, tetapi berikut adalah beberapa contoh jenis pelekat yang anda akan dapati dalam Cerita Instagram.

 • Lokasi: Apabila anda mengetuk lokasi, anda akan dibawa ke paparan pencarian lokasi, di mana anda dapat mencari kawasan yang berlainan di seluruh dunia, termasuk tempat panas yang kebetulan berada di dekat anda. Penyesuaian yang dilihat di sini sangat bagus. Daripada bergantung pada aplikasi seperti Snapchat untuk menyiapkan geofilter untuk kawasan anda, anda hanya boleh bergantung pada diri sendiri untuk memasukkan data yang betul. Setelah memilih lokasi anda sendiri, anda boleh berpusing antara reka bentuk, logo, dan lain-lain untuk menetapkan pelekat anda.
 • Cuaca: Tidak seperti di Snapchat, cuaca tidak terlalu banyak penapis kerana ia adalah pelekat. Kami cinta ini - keupayaan untuk tidak mempunyai suhu secara kekal di bingkai tengah gambar anda adalah tambahan yang sangat baik. Setelah memilih cuaca, anda dapat melihat banyak reka bentuk dan pilihan bagaimana anda mahu cuaca kelihatan. Setelah anda membuat keputusan, anda boleh memperbesar dan memperkecil stiker anda, memindahkannya ke sudut atau sisi paparan anda, dan membuatnya benar-benar seperti anda sendiri. Berbanding dengan versi cuaca Snapchat sendiri, kami lebih suka pelaksanaan pelekat ini oleh Instagram.
 • #Hashtag: Baiklah, ini cukup keren. Oleh kerana Instagram adalah salah satu daripada dua rangkaian sosial yang membawa kepada populariti dan keunggulan hashtag (Twitter menjadi yang lain), Instagram Stories mempunyai kemampuan untuk menambahkan pelekat hashtag pada cerita anda. Setelah memilih pelekat dari barisan anda, anda akan diminta memasukkan teks anda sendiri ke dalam pelekat. Ini boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan, dan Instagram akan menambahkan cadangan semasa anda menaip hashtag yang popular atau sedang tren.
 • Hari dalam Minggu: Ini berfungsi dengan tepat bagaimana saringan Hari Minggu Minggu Snapchat berfungsi, walaupun Instagram membolehkan anda bergerak, mengezum dan mengawal penampilan pelekat.

Terdapat lebih banyak pelekat yang tersebar di dua halaman, biasanya menawarkan reka bentuk mewah atau mengikut masa, seperti potongan tembikai untuk musim panas, bersama dengan topi dan gelas yang boleh anda letakkan di atas gambar selfie anda sendiri. Anda boleh mempunyai seberapa banyak pelekat yang anda mahukan dalam cerita anda seperti yang anda mahukan, walaupun semakin banyak yang anda tambahkan, gambar anda akan semakin sibuk.

Kesemuanya dapat diseret di sekitar layar seperti yang anda mahukan, beberapa dari mereka dapat memiliki reka bentuk yang berbeza dengan mengetuk pelekat itu sendiri untuk menelusuri variasinya. Dan jika anda tidak sengaja membuat kesilapan dalam pilihan pelekat anda, menyeret pelekat ke bahagian bawah paparan anda akan memadamkan pelekat sepenuhnya.

Cara Menambah Emoji

Menambah emoji ke Kisah Instagram anda tidak semudah yang disangka. Tidak seperti pilihan pelekat, tidak ada pautan langsung ke emoji. Apa yang perlu anda lakukan ialah menggunakan pilihan teks.

Inilah cara menambahkan emoji ke Kisah Instagram anda.

 1. Ikuti langkah yang sama di atas, ketuk ikon tambah untuk memulakan Kisah anda.
 2. Alihkan suis ke ‘Story’.

 3. Rakam atau muat naik kandungan yang anda mahukan.
 4. Ketik ikon teks ‘Aa’ di sudut kanan atas.
 5. Ketik ikon emoji pada papan kekunci peranti anda dan mulailah menambahkan emoji yang anda suka.

Menyiarkan Kisah Anda

Setelah anda memutuskan bagaimana gambar anda dirancang dengan pelekat dan emoji, anda boleh menghantar gambar anda terus ke cerita anda atau menekan butang seterusnya di sudut kanan bawah paparan anda untuk membuat beberapa pilihan di mana gambar pergi. Berikut adalah pilihan anda:

 • Memukul “Next” akan memuatkan paparan yang membolehkan anda menghantar gambar anda terus kepada pengikut anda. Anda boleh memulakan kumpulan, menghantar satu persatu kepada beberapa orang, atau mencari nama untuk dipilih. Sekiranya anda tidak pernah menggunakan mesej langsung, mereka pada dasarnya berfungsi sama seperti perkhidmatan penghantaran cepat Snapchat (cuba katakan lima kali lebih cepat). Penerima anda akan mendapat mesej, dan setelah foto itu dilihat, ia akan hilang selamanya. Anda juga boleh menambahkan foto ke cerita anda dari mesej ini.
 • Sekiranya anda hanya ingin menambahkan foto itu langsung ke cerita anda, bukannya menekan butang "Next", tekan "Kisah Anda" di sudut kiri bawah paparan. Memukul "Simpan" juga akan menyimpan foto secara langsung ke peranti anda.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak boleh menambah pelekat?

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menambah pelekat, anda mungkin ingin menghubungi Sokongan Instagram. Tetapi pertama, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Seperti biasa, periksa untuk memastikan aplikasi terkini. Aplikasi yang ketinggalan zaman boleh menghadapi masalah kerana pembangun secara berkala melepaskan kemas kini ini untuk memperbaiki masalah bug dan keselamatan. Pergi ke Google Play Store atau App Store Apple dan periksa butang ‘Update’. Sekiranya satu-satunya pilihan adalah membuka aplikasi, Instagram terkini.

Seterusnya, cuba mulakan semula aplikasi. Cukup tutup dan buka semula. Sekiranya ini tidak berjaya, mulakan semula telefon anda.

Seterusnya, kosongkan cache (Android) atau muat turun aplikasi (iPhone). Ini tidak akan memadamkan maklumat log masuk anda atau data Instagram anda. Tetapi ia akan menyingkirkan data cache yang menyebabkan masalah.

Terakhir, sebelum menghubungi sokongan Instagram, kunjungi laman web DownDetector atau laman Twitter Instagram. Ini mungkin masalah seluruh sistem yang bermaksud anda harus menunggu pembangun memperbaikinya.