Cara Menambah Reverb di Reaper

Reaper adalah salah satu Stesen Kerja Digital Audio (DAW) yang paling popular dan banyak digunakan. Oleh itu, ia menyediakan rangkaian kesan dan penapis yang komprehensif yang dapat anda tambahkan ke trek anda. Walau bagaimanapun, DAW ini terutama melayani pemuzik yang memerlukan perisian pengeluaran muzik profesional.

Cara Menambah Reverb di Reaper

Oleh itu, mungkin sukar untuk mencari jalan keluar dari semua pilihan. Bahagian berikut memberi tumpuan kepada menambahkan reverb di Reaper dan bertujuan untuk memberikan panduan yang mudah diikuti untuk mengelakkan percubaan dan kesilapan.

Sebelum awak mula

Panduan ini mengandaikan bahawa anda sudah memuat naik trek ke Reaper, dan sudah siap untuk dicampur. Jadi langkah-langkahnya tidak termasuk tindakan untuk membuka, menyiapkan, atau merakam trek dalam perisian.

Reverb adalah sebahagian daripada kesan penting yang terdapat di Reaper, dan anda tidak perlu memasang pemalam atau pek kesan pihak ketiga. Selain dari reverb, paket asasnya juga merangkumi flanger, delay, dan compression plug-in, untuk beberapa nama.

Menambah Reverb

Seperti yang ditunjukkan, reverb adalah bagian dari gudang Reaper. Selain menambahkan kesan ke trek, perisian ini membolehkan anda menambahkan kesan, termasuk reverb, ke item. Tetapi topik ini sesuai dengan artikelnya sendiri, jadi kami akan terus menambahkan kesannya ke trek.

Dengan ini, artikel ini memberikan petua dan trik bagaimana menambahkan lebih banyak kesan, dan mengatur, dan mengubahnya.

Langkah 1

Pertama, anda perlu mengklik butang FX di tetingkap trek utama. Itu memunculkan menu yang menampilkan semua trek dan pemalam yang tersedia.

tambah reverb di reaper

Untuk mencari reverb dengan cepat, klik pada kotak carian di sebelah "Senarai senarai" dan ketik "reverb." Hasil carian menampilkan semua gema yang terdapat dalam perisian.

cara menambah reverb di reaper - tangkapan skrin laman web rasmi 2

Langkah 2

Cari reverb yang anda mahu gunakan dan klik dua kali padanya untuk menambahkan kesan pada trek. Seperti yang dikatakan, penapis ini akan mempengaruhi keseluruhan trek dan semua itemnya. Setelah kesan ditambahkan, butang FX kecil berubah menjadi hijau, dan anda dapat melihat kesan tambahan apabila anda mengarahkannya ke atasnya.

Langkah 3

Pada ketika ini, anda dapat mengakses tetingkap penyesuaian reverb dan mengubah tetapan lalai mengikut pilihan anda. Gelangsar keuntungan utama ada di sebelah kanan tetingkap, dan anda mempunyai lebih banyak pilihan tepat di bawah bentuk gelombang kesan.

tambah reverb

Catatan: Kesan aktif atau pemalam mempunyai kotak centang di hadapan namanya. Sekiranya anda tidak mencentang kotak, kesan itu akan dilangkau pada keseluruhan trek.

Menambah Lebih Banyak Pemalam di Atas Reverb

Salah satu perkara terbaik mengenai Reaper adalah bahawa sangat mudah untuk menambahkan lebih banyak pemalam setelah yang pertama dipasang. Untuk melakukan ini, klik butang Tambah di kiri bawah tetingkap kesan dan pilih salah satu dari senarai.

Kesannya disertakan satu demi satu mengikut urutan yang anda tambahkan, dan mudah untuk memindahkannya ke atas dan ke bawah. Arahkan kursor ke kesan yang ingin anda alih, klik dan tahan, kemudian gerakkannya ke atas atau ke bawah. Sudah tentu, anda juga boleh mengubah sifat kesan dan memotong hanya salah satu daripadanya.

Petua: Untuk mendapatkan reverb atau kesan lain dengan pantas, klik kanan pada butang FX dan pilih satu dari tetingkap lungsur. Untuk kawalan dan kegunaan yang lebih baik, pertimbangkan untuk mengatur kesan dalam folder.

Menyusun Kesan Reverb dalam Folder

Sekiranya anda suka menggunakan reverb, anda boleh memasukkan semua kesan dan pemalam yang berkaitan dalam satu folder. Apabila anda membuka tetingkap "Tambah FX", klik kanan pada tempat kosong dan pilih "Buat folder baru."

buat folder baru

Namakan folder Reverb dan klik bar carian untuk menyempitkan pilihan untuk semua kesan reverb. Pilih semua plugin reverb dan pindahkan ke folder baru anda.

Sekarang, anda boleh masuk ke folder dan hapus folder yang tidak mungkin anda gunakan. Tindakan ini tidak memadamkan pemalam secara kekal; ia hanya mengeluarkannya dari folder yang baru anda buat.

Petua Pakar: Gunakan kaedah yang disebutkan di atas untuk membuat folder Favorites. Kemudian seret dan lepaskan semua pemalam yang sering anda gunakan ke folder baru. Dengan cara ini, anda mendapat akses yang sangat pantas kerana Favorites muncul apabila anda mengklik kanan pada butang FX.

Membuat Rantai FX

Reaper membolehkan anda membuat rantai FX dari kesan yang anda pilih untuk trek. Untuk melakukannya, anda harus membuka penapis / pemalam aktif, memilihnya, dan klik kanan pada pilihan.

rantai fx

Anda memilih "Simpan semua FX sebagai rantaian ..." dan anda boleh maju. Anda boleh memilih semuanya kecuali reverb dan mengasingkannya sebagai rantai FX. Dalam kes ini, anda memilih "Simpan FX terpilih sebagai rantai ..."

Semasa membuat rantai, pastikan anda memberi mereka nama yang tepat untuk navigasi dan penyuntingan yang lebih baik. Sekiranya anda memilih hanya menggunakan reverb, anda boleh menyimpan kesannya dengan mengklik kanan padanya.

Menembak Grammy

Tutorial ringkas ini menggaru permukaan apa yang ada di Reaper. Yang penting adalah dengan mudah menambahkan kata ganti apabila anda memahami tindakan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, menyesuaikan kesan untuk memanfaatkan trek anda sepenuhnya adalah persoalan yang berbeza sama sekali.

Berapa lama anda menggunakan Reaper? Apa jenis muzik yang anda hasilkan? Beritahu kami lebih banyak mengenai usaha muzik anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found