Cara Menambah Pelekat ke Mesej Teks di iPhone dan Android

Suka atau benci mereka, pelekat mesej ada di sini untuk tinggal buat masa ini. Jarang mesej teks berlalu tanpa pelekat semacam dilampirkan untuk menambah sedikit warna. Tidak seperti emoji, mereka tidak menyampaikan apa-apa yang berguna, mereka hanya sedikit keseronokan yang cukup munasabah untuk menggunakannya.

Cara Menambah Pelekat ke Mesej Teks di iPhone dan Android

Walaupun pelekat tidak sehalus seperti Telur Paskah Hangout Google, mereka tetap merupakan ciri yang patut anda ingin tahu bagaimana menggunakannya.

Apa itu Pelekat?

Pelekat serupa dengan Emoji kecuali yang lebih besar dan sedikit lebih disesuaikan. Mereka boleh menjadi hampir semua gambar dan ada yang mempunyai ucapan lucu.

Pelekat tiba di iPhone di iOS 10 dan menjadikannya sangat mudah untuk memuat turun dan menggunakannya. Pelbagai stiker cukup beragam hari ini dan walaupun ia tidak dilengkapi dengan iMessage, setelah dipasang dari iMessage App Store, stiker ini disatukan dengan lancar ke dalam aplikasi pesanan.

Pelekat tiba di Android pada bulan Ogos 2017 dengan kemas kini ke Gboard, aplikasi papan kekunci Android. Seperti Apple, papan kekunci tidak dilengkapi dengan banyak pelekat yang dimuatkan tetapi anda boleh memuat turun sekumpulan secara percuma dari Google Play Store atau dari dalam aplikasi papan kekunci itu sendiri.

Setelah dipasang, pek pelekat mengintegrasikan diri mereka ke papan kekunci atau aplikasi mesej anda dan akan muncul sebagai pilihan bersama dengan emoji. Anda kemudian boleh menambahkannya ke dalam mesej anda dan mengirimkannya sesuai keinginan anda. Beberapa pek pelekat adalah percuma tetapi kebanyakan memerlukan pembayaran. Ia tidak mahal tetapi kosnya akan segera meningkat sekiranya anda tidak berhati-hati!

Tambahkan pelekat ke mesej teks di iPhone

Untuk menambahkan pelekat pada mesej teks di iPhone, anda perlu memuat turun pek pelekat terlebih dahulu. Ini dilakukan melalui iMessage App Store dan bukannya iTunes. Ia boleh diakses melalui iMessage dan melibatkan langkah yang sama seperti memuat turun aplikasi apa pun.

 1. Buka iMessage pada iPhone anda.
 2. Buka perbualan dan pilih ikon ‘A’ untuk iMessage App Store di sebelah kiri kotak sembang.
 3. Pilih ikon empat bulatan kelabu di bahagian bawah tetingkap baru.
 4. Pilih ikon ‘+’ untuk pergi ke iMessage App Store.
 5. Pilih pelekat yang ingin anda tambahkan dan pasangkannya dengan togol.

Ada yang percuma sementara yang lain memerlukan pembayaran. iMessage App Store akan menggunakan kaedah pembayaran yang sama dengan yang anda tetapkan untuk iTunes sehingga anda tidak perlu melakukan apa-apa di sini selain menyetujui transaksi tersebut. Setelah dibayar, mereka memasang sama seperti aplikasi apa pun dan siap digunakan.

 1. Buka mesej dan mulakan perbualan.
 2. Pilih menu lungsur di sebelah kotak sembang dan kemudian ikon ‘A’.
 3. Pilih ikon empat bulatan kelabu di bahagian bawah untuk mengakses pelekat anda.
 4. Pilih pelekat untuk ditambahkan pada mesej dan pilih anak panah ke atas untuk menghantarnya ke mesej.
 5. Lengkapkan mesej jika perlu dan hantar seperti biasa.

Pelekat akan sesuai dengan mesej anda tetapi anda boleh menambahkan sebilangannya sebagai tindanan jika anda mahu. Ketik dan tahan pelekat anda dan seret dan lepas di mana anda mahu ia muncul dalam mesej. Dengan cara itu anda boleh meletakkan pelekat di atas gambar atau memaparkannya di mana sahaja.

Tambahkan pelekat ke mesej teks di Android

Untuk menambahkan pelekat ke mesej teks di Android, anda juga perlu memasang pek pelekat. Anda boleh melakukan ini dengan satu daripada dua cara. Anda boleh menambahkan pek dari Google Play Store atau melalui aplikasi pesanan seperti yang anda lakukan di iPhone. Walau apa pun, anda akhirnya berada di tempat yang sama.

Pilihan pelekat untuk Android berbeza-beza bergantung pada papan kekunci dan aplikasi pesanan lalai anda. Sekiranya anda mempunyai peranti Samsung, dan anda menggunakan aplikasi pemesejan lalai dan papan kekunci yang sesuai untuk mendapatkan pelekat adalah mudah. Ketik ikon pelekat yang terdapat di dalam kotak pesanan. Dari sini, anda boleh mengakses pelekat selagi aplikasi dan papan kekunci anda terkini.

Sekiranya anda tidak mempunyai Samsung atau anda menggunakan perkhidmatan lain seperti Gboard, anda mungkin perlu memuat turun pelekat. Lawati Google Play Store dan tambahkan pek pelekat yang ingin anda gunakan.

Papan tulis

Salah satu papan kekunci pihak ketiga yang lebih popular, Gboard diberikan kepada anda secara percuma melalui Google Play Store dan produk Google. Setelah memasang papan kekunci di telefon, anda boleh pergi ke 'Tetapan' dan ketuk 'Bahasa dan Input' (berbeza-beza bergantung pada pembuatan dan model, jadi ketik "papan kekunci" ke dalam bar carian tetapan) untuk menetapkannya sebagai lalai .

 1. Buka mesej anda
 2. Ketik ikon klip wajah tersenyum
 3. Ketik pelekat yang ingin anda hantar kepada rakan

Itu sahaja yang ada di Gboard.

Atau:

 1. Buka aplikasi Mesej di Android dan buka perbualan.
 2. Pilih ikon ‘+’ atau Google G di sebelah kiri kotak sembang.
 3. Pilih ikon pelekat di sebelah kiri dan biarkan pelekat dimuat atau pilih ikon kotak ‘+’ untuk menambahkan lagi.

Anda boleh menambahkan pelekat baru itu terus ke mesej anda dari dalam aplikasi Mesej dan mereka akan muncul di dalam kotak mesej.

Pelekat Facebook Messenger

Sekiranya anda menyukai Facebook Messenger, anda akan gembira mengetahui bahawa ia juga mempunyai pelekat! Untuk menggunakan Stickers in Messenger cukup ketuk wajah senyum di kotak mesej. Anda boleh mencari atau menapis pelekat yang ingin anda hantar yang menjadikannya sangat mudah untuk mencari yang anda perlukan dengan pantas.

Beberapa pelekat ini beranimasi yang sangat keren.

Papan Kekunci Lain

Sekiranya anda menggunakan Swiftkey, Swype, atau mana-mana aplikasi papan kekunci lain, semuanya mempunyai pek pelekat mereka sendiri. Mereka yang anda muat turun dari Google Play Store harus disatukan ke dalam papan kekunci ini tetapi pelekat yang anda muat turun secara langsung di dalam aplikasi Gboard tidak akan. Nasib baik, aplikasi papan kekunci yang lain dilengkapi dengan pelekat mereka sendiri, jadi anda pasti dapat mencari sesuatu yang patut digunakan di dalamnya.

Saya menggunakan emoji sepanjang masa kerana mereka dapat menyampaikan makna dalam mesej dengan cara yang akan memakan masa lebih lama dengan kata-kata. Sekiranya anda menikmati emoji, anda mesti mencuba menambahkan pelekat pada mesej teks anda.

Bergantung pada pek pelekat yang anda ada, anda boleh memiliki haiwan, ucapan lucu dan banyak lagi!