Cara Menambah Sarikata ke Kodi

Dengan jumlah kandungan yang dapat dimainkan oleh Kodi, baik melalui internet dan dengan streaming dari rangkaian atau storan tempatan anda, jelas bahawa Kodi adalah salah satu platform terbaik yang boleh anda pilih untuk keperluan media anda, seperti pengganti Windows yang pernah aktif Pusat media. Dengan populariti Kodi, ada kemungkinan banyak pengguna memerlukan atau menginginkan sari kata.

Cara Menambah Sarikata ke Kodi

Walaupun sari kata baik untuk penonton yang bermasalah pendengaran, orang dapat menonton kandungan dengan kelantangan yang lebih rendah daripada biasa, mentafsirkan bahasa yang berbeza dengan lebih baik, mendengar apa yang dikatakan melalui aksen tebal, dan menafsirkan bahasa yang dibuat (jika media tidak paparkan secara automatik).

Sari kata adalah bahagian hiburan yang diperlukan untuk banyak penonton, dan syukurlah, Kodi menyokong penuh memuat turun dan menggunakan sari kata dengan media anda dan telah menyokongnya sejak Kodi v13 "Gotham." Namun, anda perlu menyelidiki tetapan anda untuk mengaktifkan sari kata, dan anda memerlukan tambahan untuk mengambilnya dari web. Inilah cara menambahkan sari kata pada klien Kodi anda.

Mengaktifkan Sari Kata

Untuk memuat turun dan melihat sari kata dalam tetingkap main balik standard, Kodi mesti mengaktifkan pilihan sari kata pada peranti anda, dan, jika tidak, tambahkan kembali ke dalam perisian. Kodi menghendaki sari kata diaktifkan sebelum menambahkannya ke platform anda untuk memastikan pengguna tidak keliru ketika memuat turun pek yang tidak muncul.

 1. Buka Kodi dan pilih "Tetapan" ikon di bahagian kiri atas paparan untuk membuka menu "Konfigurasi".
 2. Pilih pilihan pertama, "Tetapan Pemain," untuk membuka senarai pilihan untuk pemain Kodi anda.
 3. Di sebelah kiri menu, tatal ke bawah senarai sehingga anda sampai "Tetapan bahasa," di mana pilihan tetapan sari kata berada.
 4. Di menu, cari sub tajuk Subtitle - yang kedua berada di bawah dalam senarai — dan pastikan ia diset ke "Bahasa Aliran Asli." Sebagai pilihan, jika anda ingin menonton kandungan dalam bahasa lain, anda boleh menetapkan pilihan ini untuk menyokong satu pilihan.
 5. Dalam pilihan untuk menukar fon, lalai adalah Arial, tetapi anda boleh menyesuaikannya dengan Teletext jika anda sukar membaca Arial.
 6. Tatal ke bawah ke pilihan "Perkhidmatan Muat turun" untuk mengedit bagaimana muat turun pakej sari kata ke peranti anda.
 7. Pastikan bahawa pilihan bahasa sari kata anda ditetapkan pada bahasa yang anda mahu lihat, baik itu Bahasa Inggeris (pilihan lalai) atau pilihan lain. Bahasa Inggeris adalah pilihan lalai, tetapi anda boleh menambahkan lebih banyak pakej jika anda mahu.
 8. Pastikan bahawa anda telah menetapkan lokasi muat turun yang betul untuk pakej sari kata anda.
 9. Tidak ada butang "Terapkan" atau "OK", jadi keluar dari tetapan sehingga anda sampai ke menu Kodi utama, dan anda sudah siap!

Menambah Pelanggan Subtitle

Setelah anda mengkonfigurasi tetapan sari kata untuk platform anda, anda perlu memuat turun tambahan untuk Kodi untuk memastikan anda dapat menggunakan sari kata pada peranti anda dengan betul. Kodi dibina agar terbuka dan mudah diakses oleh pelbagai jenis aplikasi dan tambahan; inilah sebab utama kebanyakan pengguna memilih Kodi sebagai perkhidmatan streaming media kegemaran mereka.

Kodi membolehkan pengguna menambahkan add-on pihak ketiga yang diluluskan dan ketiga ke aplikasi Kodi mereka dengan menggunakan repositori, tetapi sejauh mana sari kata, anda tidak memerlukan repositori luar. Kodi lengkap dengan senarai besar aplikasi yang diluluskan dan lalai yang dapat anda tambahkan dari "Repositori Add-on / Kodi Add-on". Inilah cara untuk menyediakan tambahan sari kata untuk Kodi menggunakan sumber yang disertakan.

 1. Dari menu utama, pilih "Alat tambah" dari sebelah kiri skrin.
 2. Klik atau ketuk ikon kotak terbuka (penyemak imbas sari kata) di bahagian kiri atas paparan, yang akan memberi anda beberapa pilihan untuk menambahkan aplikasi baru ke klien anda.
 3. Gunakan repositori yang sudah ada di Kodi. Pilih pilihan ketiga, "Pasang dari Repositori."
 4. Pilih "Sarikata" dari senarai. Ia disusun mengikut abjad, jadi anda akan mendapat pilihan untuk tambahan sari kata di bahagian bawah menu.
 5. Muat turun perkhidmatan sarikata mana yang anda mahukan, tetapi OpenSubtitles.org adalah pilihan yang disyorkan.

Cara Menggunakan OpenSubtitles.org di Kodi

OpenSubtitles.org mempermudah penambahan sari kata ke sejumlah video, baik lokal dan streaming, dan melakukannya di mana-mana peranti atau aplikasi, iaitu aplikasi Kodi dalam hal ini. Tambahan menjejaki sari kata untuk televisyen dan filem, jadi anda boleh menggunakan pilihan yang tersedia tidak kira jenis media yang anda tonton. Berikut adalah langkah-langkah untuk menambahkan Opensubtitles.org ke Kodi.

 1. Pastikan anda berada di menu utama Kodi dan pilih "Alat tambah."
 2. Klik atau ketik "Ikon kotak terbuka."
 3. Pilih "Pasang dari Repositori."
 4. Klik atau ketik "Sarikata."
 5. Klik pada pilihan untuk menambahkan OpenSubtitles ke platform Kodi anda, kemudian klik pasang pada pilihan menu.

 6. Sekarang OpenSubtitles dipasang pada peranti anda, anda perlu mendaftar untuk akaun. Buka penyemak imbas web anda dan pergi ke ‘Opensubtitles.org’ pada komputer anda. Anda juga boleh melawat 'Opensubtitles.com,' yang merupakan laman web terkini, tetapi masih dalam proses.

 7. Klik "Daftar" dan ikuti arahan yang diberikan.

Setelah akaun anda didaftarkan, kembali ke Kodi dan pilih "Konfigurasikan" ikon pada paparan anda. Sekiranya ikon Configure berwarna kelabu, keluar dari menu dan masukkan semula halaman OpenSubtitles. Dalam menu konfigurasi, anda akan melihat entri untuk nama pengguna dan kata laluan anda; masukkan mereka dan pilih OK. Setelah OpenSubtitles ditambahkan ke Kodi, anda akan kembali ke menu sebelumnya, di mana anda kemudian dapat kembali ke menu utama Kodi.

Mendayakan OpenSubtitles

Setelah anda menambahkan OpenSubtitles ke Kodi, satu-satunya perkara yang harus dilakukan ialah memastikan OpenSubtitles diaktifkan dan berjalan dengan baik di platform anda. Walaupun anda telah memasang addon dengan Kodi, itu mungkin tidak akan berfungsi dengan baik sehingga anda memastikan aplikasi diaktifkan dalam Tetapan. Ini caranya.

 1. Mulakan dengan mengklik atau mengetuk "Tetapan" ikon gear sekali lagi untuk membuka pilihan anda.
 2. Pilih semula "Tetapan Pemain".
 3. Pilih Bahasa anda dari menu sebelah kiri sekali lagi.
 4. Tatal ke bawah ke tetapan "Perkhidmatan Muat turun" sekali lagi. Anda akan melihat bahawa tetapan Kodi telah diperbaharui dengan beberapa pilihan baru.
 5. Sebelumnya, contoh Kodi anda tidak mempunyai pilihan untuk menetapkan sari kata lalai kerana anda tidak menambahkan pilihan sari kata ke platform. Setelah OpenSubtitles.org dipasang di dalam Kodi, anda sebenarnya boleh menetapkan dan mengubah tetapan muat turun sari kata lalai anda.

Terdapat empat tetapan utama yang perlu anda ubah di dalam Kodi. Pilihan ini membolehkan peranti anda menunjukkan sari kata dengan betul, bergantung pada pilihan anda untuk memuatkannya ke dalam suapan video anda.

Menetapkan # 1: "Jeda ketika mencari sari kata"

Tetapan ini adalah didayakan secara lalai dan membolehkan pemain Kodi anda menghentikan sebentar main semula video anda semasa mencari sari kata di web. Ini bermakna anda tidak akan kehilangan rancangan atau filem yang anda tonton tanpa terlebih dahulu mempunyai sari kata di skrin anda. Anda mungkin perlu menunggu sebentar setelah memilih kandungan sebelum melihatnya. Sekiranya anda tidak mahu tetapan ini diaktifkan, nonaktifkan dengan menukar suis ke "Mati" kedudukan.

Menetapkan # 2: “Muat turun sari kata pertama secara automatik

Tetapan ini, dilumpuhkan secara lalai , membolehkan anda memuat turun senarai pertama di OpenSubtitles secara automatik tanpa perlu memilihnya terlebih dahulu. Pilihan ini berfungsi dengan baik untuk sebahagian besar kandungan arus perdana kerana dengan cemerlang meramalkan pilihan mana yang ingin anda gunakan untuk kandungan, tetapi anda masih perlu memilih dengan mengaktifkan togol ke "Muat turun sari kata secara automatik."

Menetapkan # 3: "Perkhidmatan rancangan TV Default dan perkhidmatan filem Default"

Dua tetapan terakhir ini adalah yang paling penting dalam senarai untuk diubahsuai, kerana ia adalah yang membolehkan peranti anda menyokong sari kata dengan betul semasa melihat kandungan. Tetapan ini tidak muncul sehingga setelah anda mempunyai pilihan untuk dipilih, dan ini membolehkan anda memilih penyedia sari kata lalai anda ketika melihat kembali kandungan. Untuk kedua-duanya, anda mesti mengkliknya dan mengaktifkannya "OpenSubtitles.org," atau perkhidmatan sari kata lain yang ingin anda gunakan. Ketika pertama kali menambahkan layanan subtitle, pengaturannya ditetapkan ke "Tidak ada", jadi pastikan untuk mengubahnya sebelum mundur dari menu.

Setelah anda menyesuaikan tetapan mengikut keperluan anda, kembali ke menu utama Kodi.

***

Setelah anda menyediakan sari kata untuk berfungsi melalui OpenSubtitles, anda akan dapati bahawa video yang anda mainkan di dalam Kodi kini mempunyai pilihan untuk mencari sari kata secara automatik menggunakan perkhidmatan tersebut.

Dalam suapan video, ikon sari kata muncul di antara muka pengguna pemain (UI), yang membolehkan anda memilih OpenSubtitles dari tetapan. Dari sana, anda boleh memuatkan senarai yang disarankan secara automatik, atau anda boleh mencari sari kata yang sesuai secara manual. Sekarang, mereka dimainkan secara automatik melalui UI, dan akhirnya anda dapat menggunakan sari kata secara semula jadi dalam Kodi.

OpenSubtitles bukan satu-satunya perkhidmatan sari kata yang boleh dipercayai di pasaran sekarang, tetapi ia adalah salah satu yang paling biasa. Dengan pendaftaran percuma, mudah untuk menambahkan Opensubtitle ke komputer, tablet, atau televisyen mana pun. Kodi adalah cara terbaik untuk menonton filem dan rancangan TV kegemaran anda di dalam negara dan melalui rangkaian streaming. Sekarang anda telah menambahkan sari kata pada peranti anda, ini menjadikan hiburan kegemaran anda menjadi lebih baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found