Cara Menambah Sarikata dalam Pemain Media VLC

Ketika menonton video atau mendengarkan muzik di komputer atau melalui aliran internet, tidak ada pilihan yang lebih baik daripada VLC, platform video sumber terbuka yang memudahkan untuk memainkan semula semua jenis fail yang mungkin anda simpan di peranti anda. VLC berfungsi di hampir semua platform yang dapat dibayangkan, dari Windows dan Mac, Android hingga iOS, dan juga sokongan untuk distro Linux seperti Ubuntu. Lebih baik daripada keserasian OS adalah pustaka codec dan jenis fail VLC yang luas. Sebagai pemain dan platform multimedia, VLC dapat membaca hampir semua fail video atau audio, malah dapat memainkan semula kandungan dari DVD, CD, dan platform streaming dalam talian dengan URL yang serasi.

Sekarang hampir semua orang mempunyai kamera video HD (dalam bentuk telefon pintar mereka), menjadikan filem rumah kita lebih mudah daripada sebelumnya. Apa yang dulu menjadi simpanan bagi mereka yang mempunyai Handycams mahal atau lebih besar lagi VHS yang lebih besar kini tersedia untuk kita semua. Untuk lebih baik atau buruk, sesiapa sahaja boleh membuat filem rumah dengan kualiti gambar yang baik.

Sari kata berguna untuk banyak perkara termasuk memahami filem berbahasa asing, menambahkan kejelasan pada pertuturan yang diredam atau untuk menambahkan kesan dramatik atau komedi. Menambahnya ke pemain media VLC adalah mudah.

Cara menambahkan sari kata dalam media player-2 VLC

Tambahkan sari kata dalam pemain media VLC

Anda mungkin tidak sedar, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk menambahkan sari kata pada mana-mana video dalam VLC hanya dengan memuat turun fail dalam talian. Oleh itu, sekiranya terdapat fail yang mengandungi filem atau episod televisyen, anda mungkin dapat mencarinya dalam talian. Mari kita lihat cara melakukannya.

Muat turun sari kata dan gunakannya dalam pemain media VLC

Sekiranya anda menonton filem atau rancangan TV asing, tidak semua sari kata akan tersedia. Nasib baik, laman web pihak ketiga menawarkan fail sari kata yang boleh dimuat turun yang boleh anda tambahkan ke dalam VLC. Dua yang saya tahu adalah Subscene dan Opensubtitle. Ada yang lain juga.

 1. Lawati laman web sari kata pilihan anda dan muat turun filem atau fail TV yang anda perlukan.
 2. Pindahkan atau simpan dalam fail yang sama dengan video.
 3. Buka VLC sama ada klik kanan fail video secara berasingan dan pilih ‘Buka dengan…’.

VLC harus mengambil fail sari kata dan menambahkannya ke main semula secara automatik. Sekiranya pada awalnya tidak memahami nama fail atau sesuatu tidak berfungsi sebagaimana mestinya, anda boleh menambahkan fail secara manual.

 1. Buka fail video dalam VLC.
 2. Pilih Subtitle dari menu atas.
 3. Pilih Sub Trek dan fail yang sesuai dalam senarai.

VLC kini harus memaparkan sari kata bersama dengan video. Sekiranya tidak melihat fail sari kata, pilih ‘Tambah fail sari kata’ dari menu Subtitle dan pilih fail yang anda muat turun secara manual. VLC harus mengambilnya dan memainkannya.

Cara menambahkan sari kata dalam media player-3 VLC

Sekiranya sari kata anda tidak dimainkan dengan betul, di hadapan atau di belakang video sebenar, anda boleh menyesuaikan kelewatan main balik untuk sari kata anda dengan menggunakan kekunci G dan H pada papan kekunci anda untuk menukar antara kelewatan 50 ms.

Tambahkan sari kata pada filem anda sendiri

Sekiranya anda membuat filem anda sendiri dan ingin menambahkan sari kata, anda boleh. Anda boleh menggunakan editor teks atau aplikasi pencipta sari kata tertentu. Anda perlu menyimpan fail dalam format .srt, yang merupakan standard untuk trek sari kata. Mari buat fail sari kata kita sendiri di Notepad ++. Anda boleh menggunakan penyunting teks yang anda suka selagi anda menyimpannya sebagai fail .srt. Notepad ++ adalah editor teks yang saya gunakan kerana secara automatik menyimpan apa sahaja yang anda taip ke dalam memori, yang berguna untuk membuat fail yang lebih besar.

Semasa membuat trek sari kata anda, gunakan format berikut. Ini adalah format SRT sejagat yang semestinya dapat difahami oleh kebanyakan pemain media. Ia pasti berfungsi dalam VLC. Nombor itu sendiri adalah perintah bermain untuk tajuk. Cap waktu adalah dalam beberapa minit, saat dan milisaat. Ini mengawal kapan dan berapa lama sari kata dipaparkan. Kali pertama adalah ketika ia muncul dan kali kedua adalah ketika ia hilang dari skrin. Baris ketiga adalah teks yang ingin anda paparkan.

Untuk membuat trek sari kata anda sendiri: Anda boleh menggunakan HTML dalam fail .srt jika anda ingin menambahkan kesan pada sari kata. Sekiranya anda mengetahui HTML anda, banyak keseronokan boleh didapati! Jika tidak, sari kata akan muncul sebagai teks putih biasa di skrin.

 1. Buka Notepad ++ atau penyunting teks kegemaran anda.
 2. Tampal format di atas ke dalam fail baru dan simpan sebagai .srt.
 3. Mainkan video anda dan tambahkan sari kata yang sepadan dengan cap waktu pada pemain.
 4. Tambahkan baris baru, cap waktu baru dan sari kata baru untuk setiap kapsyen individu yang ingin anda muncul di skrin.
 5. Bilas dan ulangi sehingga anda berada di hujung tempat anda mahu sari kata muncul.

Membuat sari kata anda sendiri secara manual adalah sukar tetapi perlu jika anda membuat sendiri dan mahu menambahkan kapsyen pada mereka. Walaupun anda menggunakan aplikasi sari kata, anda masih perlu memasukkan kapsyen secara manual tetapi anda melihat dan menulis dalam tetingkap yang sama. Terdapat beberapa program kapsyen percuma yang baik di luar sana dan Google adalah rakan anda untuk program tersebut.