Cara Menambah Jadual Kandungan ke Dokumen Google

Menambah senarai isi adalah cara yang berguna untuk mengatur topik atau bab dalam Dokumen Google anda supaya pembaca dapat membaca dengan teliti dan mencari dengan tepat apa yang mereka cari. Ini juga menambah sentuhan profesionalisme untuk keseluruhannya.

Cara Menambah Jadual Kandungan ke Dokumen Google

Tidak kira sama ada anda seorang pekerja yang syarikatnya memerlukan penggunaan Dokumen Google untuk dokumentasi perniagaan, pengarang menulis novel, atau pelajar yang menulis karangan atau disertasi yang panjang, ada kemungkinan anda memerlukan Jadual Kandungan.

Syukurlah, Google Docs telah menyediakan ciri yang dapat membuat Jadual Kandungan yang akan menghasilkan pautan ke setiap bahagian yang ditandai dengan tajuk. Secara teknikal, anda hanya boleh membuat ToC secara manual, tetapi membuat semua pautan untuk setiap bahagian boleh menjadi kesakitan yang besar. Oleh itu, untuk mengelakkan halangan yang tidak perlu yang akan muncul ketika cuba melakukannya sendiri, saya akan memberikan langkah-langkah untuk menambahkan ToC menggunakan pilihan bawaan Google di bahagian bawah.

Membuat Jadual Kandungan dalam Dokumen Google

Semasa memandu Anda melalui proses menambahkan ToC ke Google Doc anda, ketahui bahawa ia dapat dilakukan menggunakan penyemak imbas apa pun, walaupun Google Chrome akan menjadi pilihan yang jelas disukai. Anda juga tidak memerlukan ekstensi atau aplikasi pihak ketiga untuk menariknya.

Tajuk akan sangat penting untuk dokumen anda. Lebih-lebih lagi jika anda merancang untuk menambahkan ToC padanya. Anda perlu memastikan bahawa tajuk anda konsisten dan anda menggunakan yang betul untuk perkara yang betul.

Tajuk 1 harus digunakan sebagai nama utama bahagian atau untuk bab. Sekiranya anda perlu membahagikan bahagian menjadi topik yang lebih kecil berdasarkan bahagian yang dimaksudkan, anda boleh menggunakan tajuk berukuran seterusnya. Tetapi anda masih akan kembali ke Tajuk 1 setelah bahagian seterusnya bermula.

Memastikan dokumen anda diformat dengan betul akan menjadikan keseluruhan proses berjalan lebih lancar. Sekiranya anda perlu kembali dan mengubah ukuran tajuk:

  • Tinjau dokumen anda dan cari tajuk pertama anda, sorotnya, dan kemudian pilih Tajuk 1 daripada Gaya drop-down.

Anda pasti mahu melakukan ini dengan setiap tajuk atau bahagian. Apa sahaja yang ada di Ayat gaya tidak akan dipaparkan dalam Jadual Kandungan. Setelah pemformatan selesai, anda kini dapat menambahkan ToC.

Menambah Jadual Kandungan Menggunakan Ciri Dokumen Google Built-In

Penting untuk meletakkan kursor anda di tempat yang anda mahukan ToC berada. Anda boleh meletakkan titik penyisipan di mana sahaja yang anda mahu jadual kandungan dimasukkan ke dalam dokumen anda. Anda mungkin menginginkannya pada awal dokumen atau akhir kerana ini biasanya di mana anda akan mendapat ToC. Kawasan yang lebih profesional yang anda dapati ToC akan muncul selepas tajuk awal tetapi sebelum pengenalan atau badan dokumen anda.

Apabila anda sudah memutuskan untuk mengetahui ToC anda, klik kiri kawasan tersebut. Ikuti ini dengan mengklik pada Masukkan tab dan sorotan Isi kandungan dalam menu. Anda akan diberikan dua pilihan untuk dipilih.

  • Pilihan 1 - Ini adalah isi kandungan teks biasa dengan nombor di sebelah kanan.
  • Pilihan 2 - Pilihan ini tidak menggunakan nombor halaman, sebaliknya memasukkan pautan hiper yang melompat ke bahagian yang diperhatikan.

Pilihan anda harus ditentukan mengikut jenis dokumen. Yang mempunyai nombor dimaksudkan untuk dokumen yang ingin anda cetak. Pilihan dengan pautan dimaksudkan untuk tontonan dalam talian. Sekiranya dokumen itu merupakan tugasan yang perlu anda serahkan, pilihan pertama adalah yang terbaik. Ada rancangan untuk menyiarkan dokumen tersebut secara langsung ke web? Pilih pilihan kedua. Setelah anda mengklik satu pilihan, Google Docs akan menghasilkan ToC secara automatik dan meletakkannya di tempat yang anda pilih.

Pilihan kedua bergantung pada kemampuan anda untuk menggunakan tajuk yang betul untuk bab, topik, atau bahagian yang terdapat dalam dokumen. Perkara ini sudah dialami sebelumnya tetapi saya rasa perlu untuk mengulanginya sekali lagi. Sekiranya tujuan anda adalah untuk membuat daftar isi yang menghubungkan ke bahagian tertentu dalam dokumen anda, anda mesti memformat setiap bab — atau judul — menggunakan gaya tajuk yang betul. Ini membolehkan Dokumen mengetahui cara mengisi jadual menambah pautan yang dapat diklik.

Setiap gaya tajuk diperlakukan sedikit berbeza dalam senarai isi. The Tajuk 1 gaya menunjukkan entri peringkat teratas dalam senarai kandungan. Tajuk menggunakan Tajuk 2 gaya dianggap sebagai bahagian dan kelihatan lekukan di bawah sebelumnya Tajuk 1 gaya di meja. Tajuk 3 adalah subseksyen dari Tajuk 2 , dan sebagainya.

Sekiranya anda harus mengubah tajuk anda dengan cara apa pun (atau perubahan yang mempengaruhi TOC anda), anda boleh mengemas kini daftar isi anda untuk menunjukkan perubahan tersebut. Cukup klik pada senarai kandungan di badan dokumen dan kemudian klik Kemas kini Jadual Kandungan butang.

Untuk mengeluarkan senarai isi dari dokumen anda, yang perlu anda lakukan ialah klik kanan dan pilih Padamkan Jadual Kandungan .

Membuat Jadual Kandungan di Android

Malangnya, Dokumen Google pada masa ini tidak menawarkan ciri ini di Android, anda harus menggunakan komputer atau peranti iOS.

Membuat Jadual Kandungan pada iPhone atau iPad

  1. Buka dokumen yang ingin anda tambahkan daftar kandungannya di Google Docs.
  2. Sekarang, ketik Edit di bahagian bawah skrin.
  3. Kemudian, ketik di mana anda mahu jadual kandungan dan pilih Masukkan di bahagian kanan atas skrin.
  4. Seterusnya, pilih Isi kandungan.
  5. Dari sini, pilih penampilan kandungan anda.

Menggunakan Dokumen Google

Google Docs mempunyai banyak ciri berguna yang terpasang. Hakikat bahawa penggunaannya percuma menjadikannya lebih ideal. Dengan langkah-langkah yang disebutkan di atas, anda dapat membuat navigasi melalui dokumen semudah mengklik tetikus.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found