Cara Menambah Jadual Kandungan ke Microsoft Word

Menggunakan senarai isi (TOC) dapat menjadikan beberapa dokumen kelihatan lebih profesional. Ini juga mempermudah untuk mengimbas maklumat untuk apa yang pembaca perlukan, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk belajar menambahkannya sendiri. Kandungan seperti blog dan ulasan mungkin tidak memerlukan TOC, tetapi yang lain seperti buku putih, e-buku, dan manual atau dokumen panduan pasti dapat memanfaatkannya.

Cara Menambah Jadual Kandungan ke Microsoft Word

Prosesnya agak mudah, walaupun mungkin sedikit berbeza bergantung pada edisi Word yang anda gunakan. Panduan ini sesuai dengan versi Microsoft Word berikut:

 • Perkataan 2019
 • Perkataan 2016
 • Perkataan 2013
 • Perkataan 2010
 • Perkataan 2007
 • Microsoft Office 365
 • Perkataan untuk web

Menambah Jadual Kandungan di Microsoft Word untuk Windows

Tajuk diperlukan untuk membuat Daftar Isi dalam Word. Anda boleh memilih tajuk apa yang akan ditunjukkan oleh TOC anda, seperti H3 atau H7. Inilah cara menambahkan Jadual Kandungan ke Word 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, Word untuk Web, dan Office 365 di Windows.

 1. Letakkan kursor anda di lokasi yang diinginkan untuk TOC baru anda.

 2. Anda mungkin perlu membuat jeda halaman atau tekan kembali untuk memindahkan halaman pertama ke halaman berikutnya.

 3. Anda harus mempunyai halaman baru berikut untuk meletakkan Jadual Kandungan anda.

 4. Klik tab Rujukan, kemudian pilih Jadual Kandungan.

 5. Anda akan melihat Jadual Kandungan baru anda di halaman kosong, seperti gambar di bawah. Untuk melihat keseluruhan halaman (termasuk ruang kosong), letakkan kursor di antara jeda halaman dan klik dua kali butang tetikus kiri.

Contoh di atas menunjukkan Tajuk 1, Tajuk 2, dan Tajuk 3. Untuk memasukkan Tajuk 4, ada beberapa langkah lagi.

 1. Klik tab Rujukan dan pilih Jadual Kandungan, kecuali kali ini, anda akan memilih Jadual Isi Tersuai untuk menukar pilihan.

 2. Di bawah bahagian Umum, klik anak panah ke atas di sebelah Tunjukkan tahap: untuk menambahkan Tajuk 4 pada Jadual kandungan. Anda juga boleh membuat perubahan TOC lain jika mahu.

 3. Klik Ya apabila diminta untuk menggantikan TOC semasa.

 4. TOC akan berubah mengikut penyesuaian anda, seperti ditunjukkan di bawah.

Sekiranya anda membuat perubahan baru pada tajuk, anda dapat mengemas kini Daftar Isi dengan mengklik halaman, dan kemudian memilih "Perbarui Jadual."