Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast

 • Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui
 • 20 aplikasi Chromecast Terbaik tahun 2016
 • Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast untuk mencerminkan skrin anda
 • Cara menggunakan Chromecast untuk bermain permainan
 • Cara menggunakan Chromecast untuk streaming audio
 • Cara Mematikan Chromecast Anda
 • Cara Stream Pemain VLC ke Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi
 • Cara menetapkan semula Chromecast anda
 • Petua dan trik Chromecast

Semua model Chromecast memberikan resolusi 1080p tetapi setiap versi berbeza dengan spesifikasi lain. Chromecast asal (Gen Pertama) terhad kepada sambungan Wi-Fi 2,4 GHz dan 1080p dengan 30 fps. Chromecast (Gen ke-2) menambahkan sokongan Wi-Fi untuk jalur 5 GHz. Chromecast (Gen ke-3) meningkatkan kualiti HD hingga 60 fps. Chromecast Ultra menambahkan resolusi 4K untuk meningkatkan pengalaman menonton anda, dan Chromecast baru (dinamakan ‘Chromecast dengan Google TV’) memberikan ciri dan fungsi yang lebih hebat.

Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast

Tidak kira apa versi Chromecast yang anda miliki, peranti ini mesti menyampaikan video tanpa gangguan dalam kebanyakan keadaan. Sekiranya rangkaian Wi-Fi anda sudah tua dan rapuh, anda mungkin perlu bermain dengan tetapan untuk memainkan video dengan lancar.

Chromecast Ultra dan ‘Chromecast dengan Google TV’ jauh lebih mahir dalam pekerjaan ini dan akan disiarkan dengan resolusi hingga 4k.

Kualitinya akan bergantung pada seberapa cepat rangkaian wayarles rumah anda, dan seberapa sibuknya rangkaian itu pada waktu tertentu.

Sekiranya video anda rosak atau tersekat, anda mungkin perlu membuat beberapa penyesuaian.

Petua # 1: Betulkan Gagap Video di Chromecast

Gagal dan penyanggaan Chromecast dapat diselesaikan dengan menurunkan resolusi ketika melakukan transmisi. Penstriman, sebaliknya, boleh menjadi lebih mencabar untuk diselesaikan. Terlepas dari sumbernya, Chromecast tidak selalu menjadi masalah.

Periksa isyarat Wi-Fi anda untuk memastikan ia mendapat isyarat yang baik. Sumber video juga mempengaruhi prestasi melalui Chromecast anda. Di YouTube, anda boleh menurunkan resolusi. Selain itu, anda mungkin cuba memainkan video dalam 60fps apabila Chromecast anda hanya menyokong 30fps. Untuk Plex, cuba lumpuhkan tetapan "sambungan selamat". Terakhir, periksa untuk memastikan Chromecast anda tidak panas, yang berpotensi dapat memperlambat prestasi.

Secara umum, cadangan yang baik adalah memainkan fail media yang disimpan di komputer anda. Dengan menggunakan penyemak imbas web Chrome untuk mengalirkan kandungan ke Chromecast, anda mungkin melihat peningkatan dalam kualiti video / audio anda.

Petua # 2: Gunakan Chromecast dengan Rangkaian 5GHz Anda

Sekiranya anda tidak mahu menurunkan kualiti streaming untuk mencegah kegagapan dan penyanggaan, dan penghala anda adalah model dwi-jalur, ada jalan lain yang terbuka untuk anda. Anda boleh menyambungkan Chromecast Generasi ke-2 atau model yang lebih baru ke rangkaian 5 GHz penghala anda.

Pastikan peranti rangkaian yang akan anda sambungkan disambungkan ke jalur 5 GHz, dan pastikan penghala diset ke mod campuran berbanding satu jalur. Setelah menyiapkan Chromecast pada peranti mudah alih anda menggunakan 5 GHz, pastikan untuk menyambungkan semula telefon ke jalur 5 GHz yang sama.

Petua # 3: Laraskan Lokasi Penghala dan Wi-Fi

Kekuatan isyarat Wi-Fi rangkaian anda mempengaruhi lebar jalur dan kelajuan. Cuba pindahkan penghala ke lokasi baru, walaupun jaraknya hanya beberapa inci atau sudut yang sedikit berbeza.

Kedua, sumber video juga mesti mempunyai sambungan yang kuat ke Wi-Fi agar dapat memberikan sambungan streaming pantas dan boleh dipercayai.

Ketiga, pertimbangkan untuk menambahkan pengulang tanpa wayar atau peranti mesh Wi-Fi untuk memperluas isyarat tanpa wayar.

Mengenai Chromecast, anda terperangkap dengan lokasinya di belakang TV atau di panel sisinya. Selagi anda mencuba pilihan lokasi lain di atas, anda harus mencapai isyarat berkualiti tinggi dan boleh dipercayai untuk mengurangkan buffering dan gagap.