Cara Menambah Superskrip atau Langganan dalam Dokumen Google

Sama ada anda mengira kecepatan cahaya atau menulis tuntutan hak cipta, belajar bagaimana menambahkan superskrip dan langganan adalah suatu keharusan. Nasib baik, anda boleh bergantung pada pintasan papan kekunci yang bagus ketika datang ke Google Docs. Pemproses kata terkenal dengan ciri pemformatannya yang mesra pengguna.

Cara Menambah Superskrip atau Langganan dalam Dokumen Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan superskrip atau subskrip dalam Google Docs hanya dalam beberapa langkah mudah.

Bagaimana Membuat Superskrip dalam Google Docs?

Pertama, apa itu Subskrip dan Superskrip? Istilah ini merujuk kepada watak yang jauh lebih kecil daripada teks standard. Perbezaannya adalah cara mereka diposisikan berkaitan dengan garis jenis.

Superskrip disematkan lebih tinggi daripada garis dasar, seperti yang ditunjukkan oleh awalan super (Bahasa Latin untuk di atas). Biasanya, anda akan mendapat superskrip dalam persamaan matematik dan formula kimia. Sudah tentu, aplikasi mereka tidak terhad kepada penyelidikan saintifik. Kadang kala kita menggunakan superskrip untuk nombor ordinal, iaitu tarikh - 1, 2, 3 berbanding 1, 2, dan 3.

Terdapat juga beberapa singkatan yang memerlukan watak superskrip. Anda mungkin paling biasa dengan tanda dagang TM dan simbol © hak cipta.

Secara keseluruhan, mengetahui bagaimana dan kapan menggunakan superskrip lebih penting daripada yang anda fikirkan. Sekiranya anda lebih suka pemproses Google daripada Microsoft Word, berikut cara membuat superskrip di Google Docs:

 1. Pilih watak yang ingin anda hafal.

 2. Klik "Format" pada bar menu di atas dokumen.

 3. Klik pada "Teks," pilihan pertama dalam senarai.

 4. Di sebelah kanan, anda akan menemui pilihan pemformatan teks. Pilih "Superskrip."

Teks yang anda pilih sekarang akan disematkan sedikit di atas garis jenis. Anda juga dapat menuliskan lebih daripada satu watak pada satu masa, walaupun itu tidak biasa.

Cara lain untuk menambahkan superskrip dalam Google Docs adalah melalui ciri Karakter Khas. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Pilih di mana anda mahu watak dimasukkan.
 2. Klik "Masukkan" pada bar menu di atas dokumen.

 3. Cari "Watak Khas" dan buka tetingkap.

 4. Ketik "Superskrip" di bar carian.

 5. Pilih watak yang anda perlukan untuk teks anda.

Ciri Karakter Khas menawarkan gambaran umum mengenai watak superskrip yang paling biasa digunakan. Sekiranya anda tidak mempunyai kebiasaan menambahkan superskrip ke teks anda, kaedah ini akan berfungsi dengan baik untuk anda.

Cara Mudah Melakukan Superskrip dalam Dokumen Google?

Ringkasnya, cara mudah untuk membuat superskrip dalam Google Docs adalah dengan menggunakan pintasan Papan Kekunci. Anda boleh memformat keseluruhan teks dengan menekan beberapa butang. Ini mungkin salah satu ciri terbaik dari Dokumen Google.

Sekiranya anda tidak biasa dengan pintasan Papan Kekunci, Google Docs menawarkan senarai lengkap. Inilah cara membukanya:

 1. Tahan CTRL + / jika anda pengguna Windows atau Google OC. Sekiranya anda memiliki komputer riba MAC, tekan ⌘ + / untuk mengakses senarai.

 2. Setelah senarai itu muncul, cari bahagian yang disebut "Pemformatan Teks."

 3. Tatal ke bawah untuk mencari "Superskrip".

 4. Di sebelah kanan, anda akan melihat jalan pintas.

Setelah anda menghafal jalan pintas, kini anda dapat mengujinya pada papan kekunci anda. Sekiranya anda pengguna Windows atau Google OC, pilih teks yang ingin anda tuliskan dan tahan CTRL +. pada masa yang sama. Bagi anda yang memiliki MAC, tekan sahaja ⌘ +. pada papan kekunci anda sehingga watak yang dipilih digandakan.

Sekiranya papan kekunci anda tidak bertindak balas, anda mungkin perlu mengambil langkah-langkah tertentu. Ini biasanya bermaksud pemacu papan kekunci anda memerlukan kemas kini.

Inilah cara anda boleh mencuba dan memperbaikinya jika anda pengguna Windows 10:

 1. Pergi ke "Pengurus Peranti".

 2. Cari "Papan Kekunci" dan klik untuk mengembangkan.

 3. Klik kanan pada “Standard PS / 2 Keyboard” untuk membuka menu drop.
 4. Pilih pilihan untuk "Nyahpasang", lalu "OK".

 5. Selepas anda menyahpasang pemacu, mulakan semula komputer anda.
 6. Buka semula "Pengurus Peranti".

 7. Klik "Tindakan" dan kemudian "Imbas perubahan perkakasan."

 8. Pasang semula pemacu papan kekunci anda.
 9. Hidupkan semula komputer sekali lagi.

Setelah komputer anda dimulakan semula, cuba jalan pintas superskrip sekali lagi. Sekiranya ini tidak berjaya, anda mungkin perlu menjalankan Penyelesai Masalah untuk mengetahui apa yang salah.

Sekiranya papan kekunci MAC anda tidak bertindak balas, berikut adalah cara mengenal pasti masalahnya:

 1. Pergi ke menu Apple dan klik "Keutamaan Sistem."

 2. Pergi ke "Papan Kekunci".

 3. Pilih "Pintasan."

 4. Cari jalan pintas superskrip. Sekiranya ditandakan dengan tanda amaran kuning, ia tidak disokong pada papan kekunci MAC.
 5. Klik jalan pintas untuk menyesuaikannya dengan pintasan papan kekunci macOS.

Bagaimana Melanggan dalam Dokumen Google?

Seperti namanya, subskrip adalah watak yang diletakkan di bawah atau pada garis jenis standard. Terjemahan Latin untuk perkataan sub adalah "bawah" atau "bawah". Anda biasanya dapat melihatnya dalam teks ilmiah sebagai bahagian sebatian kimia dan fungsi matematik. Contohnya, formula molekul untuk air (H20) memerlukan penggunaan langganan.

Sudah tentu, langganan tidak terhad kepada isotop dan persamaan. Aplikasi kedua watak yang paling meluas ini adalah dalam sains komputer. Karakter digunakan untuk mewakili nilai sistem nombor tertentu, seperti sistem binari dan heksadesimal.

Penggunaan yang lebih praktikal untuk langganan adalah singkatan. Anda mungkin menjumpai yang berikut dalam surat-menyurat formal: ℁ (bermaksud "ditujukan kepada subjek") atau ℀ (maksudnya akun).

Langganan juga sesuai untuk menggambarkan peratusan (%) dan per batu (‰).

Secara semula jadi, Google Docs memasukkan langganan dalam format teksnya. Sama seperti menambahkan superskrip, jadi berhati-hatilah untuk tidak mencampurkannya. Inilah cara melanggan di Google Docs:

 1. Pilih tempat dalam teks yang ingin anda langgan.
 2. Klik "Format" di bar menu atas.

 3. Klik pada "Teks."

 4. Pilih "Langganan" dari pilihan pemformatan teks di sebelah kanan.

Ketika memformat keseluruhan baris teks, subskrip berfungsi dengan baik untuk menambahkan komen. Ini sangat berguna jika anda sedang mengerjakan projek kumpulan.

Pintasan papan kekunci untuk langganan juga ada. Anda boleh mendapatkannya di senarai Dokumen Google. Inilah peringatan:

 1. Tahan CTRL + / jika Windows 10 atau Google OC anda sendiri. Untuk papan kekunci Apple, tekan ⌘ + / untuk mengakses senarai.

 2. Cari bahagian "Pemformatan Teks" dalam senarai.

 3. Cari "Langganan".

 4. Baca jalan pintas.

Ketik jalan pintas ke papan kekunci anda, dan jika tidak berfungsi, kembali ke bahagian sebelumnya dari artikel kami (Cara Mudah Melakukan Superskrip dalam Dokumen Google).

Soalan Lazim Tambahan

Bilakah dan Mengapa Kita Perlu Superskrip dan Langganan di Helaian Google

Kami telah merangkumi penggunaan watak superskrip dan subskrip yang meluas. Selain matematik, kimia, dan sains komputer, mereka juga mempunyai penggunaan yang sangat praktikal.

Dokumen Google menjadikannya sangat mudah untuk menambahkan langganan ke teks anda dengan pintasan Papan Kekunci yang berguna. Bagi Helaian Google, aplikasinya belum mempunyai ciri tersebut.

Namun, bila dan mengapa kita memerlukan superskrip dan langganan dalam Helaian Google adalah perkara lain. Banyak orang mesti memasukkan pecahan, peratusan, atau bahkan darjah (° C) dalam hamparan mereka. Sekiranya anda perlu menambahkan watak subskrip atau superskrip ke Helaian Google anda, ada dua cara untuk melakukannya. Pertama, dengan menggunakan Simbol Unicode:

1. Buka Penyemak Imbas.

2. Cari "Simbol Unicode." Hasilnya akan menunjukkan pangkalan data dalam talian watak Unicode.

3. Klik pada salah satu laman web. Laman web yang paling popular untuk Unicode Symbols masing-masing adalah compart.com dan quicktables.com.

4. Ketik "Superscript" atau Subscript "di bar carian di laman web pilihan anda.

5. Salin watak yang anda perlukan, dan tempelkan ke dalam dokumen anda.

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan memasang alat tambah pihak ketiga pada Penyemak Imbas anda. Contohnya, Generator Subscript dan Superscript Generator, mempunyai banyak pilihan watak subscript dan superscript. Lebih daripada cukup untuk pengguna biasa.

Inilah cara menggunakannya:

1. Pergi ke Generator Langganan / Superskrip, bergantung pada watak apa yang anda perlukan.

2. Taipkan nombor, huruf, atau simbol yang anda perlukan di dalam kotak di sebelah kiri.

3. Versi watak atau superskrip watak akan muncul di kotak di sebelah kanan.

4. Salin watak dan tempelkan ke dalam teks anda.

Sayangnya, seperti ini, ini adalah satu-satunya cara untuk memasukkan superskrip dan langganan ke spreadsheet anda, kerana tidak ada fitur terpasang.

Seperti Di Atas, Begitu Di Bawah

Menambah subskrip dan superskrip ke Google Docs adalah cepat dan tanpa rasa sakit berkat pilihan Pemformatan Teks yang menakjubkan. Pintasan papan kekunci juga merupakan tambahan yang sangat baik untuk ciri Dokumen Google yang sudah mesra pengguna.

Perkara yang hebat dalam mempelajari cara memasukkan superskrip adalah bahawa selepas itu, anda juga tahu cara menambahkan langganan. Ketika menerapkan watak pada teks anda, seperti di atas, di bawah.

Adakah anda tahu mengenai jalan pintas untuk langganan dan superskrip? Apa pendapat anda mengenai ciri Pemformatan Teks di Google Docs? Komen di bawah jika anda mengetahui cara lain untuk menggunakan watak subskrip dan superskrip.