Cara Menambah Teks ke Foto Instagram

Sekiranya anda berada di Instagram untuk beberapa waktu, anda mungkin menyedari bahawa beberapa foto mempunyai teks di atasnya. Menambah teks ke catatan Instagram anda sangat sesuai untuk pencipta kandungan dan pemilik perniagaan kecil. Nasib baik, anda tidak memerlukan aplikasi khas untuk melakukan ini. Anda boleh menambahkan teks, dan banyak lagi ciri, ke foto Instagram dengan alat Instagram Story.

Cara Menambah Teks ke Foto Instagram

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan teks ke foto Instagram di iPhone dan peranti Android. Kami juga akan menunjukkan cara membuat gambar teks sahaja menggunakan Mode Buat Cerita Instagram.

Cara Menambah Teks ke Foto Instagram pada iPhone

Dari pelbagai penapis penambah warna hingga pilihan susun atur yang berbeza, Instagram membolehkan anda menjadi kreatif dengan catatan anda. Walaupun terdapat banyak aplikasi penyuntingan foto yang dapat Anda gunakan untuk menambahkan teks ke foto Instagram, Anda sudah dapat melakukannya dalam aplikasi. Walaupun beberapa pengguna Instagram suka menulis teks mereka di bawah foto dalam kapsyen, ada yang memanfaatkan alat Instagram Story dan menulis teks pada foto itu sendiri. Bukan sahaja mudah, tetapi anda mempunyai banyak pilihan mengenai font dan warna teks.

Untuk menambahkan teks pada foto Instagram pada iPhone, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Lancarkan Instagram di iPhone anda.

 2. Buka Kisah Instagram dengan meleret ke kanan atau dengan mengetuk gelembung "Kisah Anda" di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Ambil foto atau muat naik foto dari Galeri telefon anda dengan menggesek ke atas dan mengetuk foto tersebut.

 4. Ketuk ikon "Aa" di sudut kanan atas skrin.

 5. Taipkan apa sahaja yang anda mahukan.

 6. Edit teks dengan alat.

 7. Pilih "Selesai" di sudut kanan atas.

 8. Ketuk ikon anak panah ke bawah untuk memuat turun gambar ke Galeri anda.

Apabila tiba masanya untuk menghantar gambar, inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 • Ketuk butang “+” di bahagian bawah skrin anda.

 • Cari foto yang baru anda edit. Ia harus menjadi yang pertama.

 • Pilih "Seterusnya" di sudut kanan atas.

 • Edit foto jika anda mahu.
 • Ketik "Seterusnya" sekali lagi.

 • Buat penyesuaian yang diperlukan (contohnya, tulis kapsyen, tambahkan lokasi, tandai seseorang, dll.).

 • Pergi ke butang "Kongsi" di sudut kanan atas skrin anda.

Itu sahaja yang ada. Mengenai teks yang telah anda tambahkan ke foto, ada banyak pilihan untuk dimainkan. Contohnya, anda boleh memilih:

 • Warna teks
 • Saiz teks
 • Fon teks
 • Sama ada teks itu mempunyai latar belakang atau tidak
 • Peralihan teks
 • Penjajaran teks

Anda bahkan dapat memadankan warna teks dengan yang sudah ada dalam foto dengan alat Bucket. Setelah selesai menulis teks, anda boleh memindahkannya dan meletakkannya di mana sahaja yang anda mahukan. Namun, setelah foto disimpan ke peranti anda, anda tidak dapat membuat perubahan lagi.

Cara Menambah Teks ke Foto Instagram pada Android

Menambah teks ke foto di Instagram pada Android sangat serupa. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui bagaimana ia dilakukan:

 1. Lancarkan Instagram pada peranti Android anda.

 2. Ketuk gelembung "Kisah Anda" di sudut kiri atas skrin anda atau leret ke kanan.

 3. Ambil foto atau muat naik gambar dari telefon anda.
 4. Pergi ke ikon teks di sudut kanan atas.

 5. Taipkan teks.

 6. Buat pengeditan pada teks. Tukar warna, ukuran, fon, latar belakang, kedudukan, peralihan, dan yang serupa.

 7. Ketuk "Selesai" di sudut kanan atas skrin anda.

 8. Simpan Kisah Instagram anda dengan mengetuk anak panah ke bawah di bahagian atas.

Setelah foto disimpan ke Galeri telefon anda, anda boleh mengeposnya kapan saja anda mahu. Teks akan disimpan bersama dengan foto. Dengan kata lain, anda tidak akan dapat menambahkan atau menghapus teks setelah menyimpan foto.

Walaupun anda dapat membuka dan menggunakan Instagram pada penyemak imbas web anda, anda hanya dapat menggunakan fitur ini pada peranti mudah alih anda. Sekiranya anda ingin menambahkan teks ke foto Instagram di komputer anda, anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk melakukan ini. Sebilangan besar aplikasi penyuntingan foto mempunyai ciri teks, jadi anda tidak perlu menghadapi masalah untuk mencarinya. Salah satu aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk menambahkan teks ke foto Instagram adalah Canva. Untuk kesan yang lebih profesional, anda boleh menggunakan Photoshop.

Sebaik sahaja anda menambahkan teks melalui aplikasi pihak ketiga, anda perlu memindahkan foto ke peranti mudah alih anda untuk menyiarkannya di Instagram anda. Anda tidak boleh menyiarkan foto di Instagram dengan penyemak imbas web.

Cara Membuat Foto Instagram Hanya Teks

Dalam beberapa kes, pengguna Instagram ingin memuat naik gambar teks sahaja untuk mengiklankan sesuatu atau membuat pengumuman. Ini dapat dilakukan dengan Mode Buat Instagram yang dapat anda temukan di bahagian Cerita. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi pada peranti mudah alih anda.

 2. Ketuk gelembung "Kisah Anda" di sudut kiri atas aplikasi.

 3. Pilih ikon "Aa" atau pilihan "Buat". Ini akan mengubah skrin menjadi kanvas.

 4. Ketik pada skrin.

 5. Tulis teksnya.

 6. Lakukan penyesuaian yang diperlukan pada teks, seperti warna, fon, ukuran, dan yang serupa. Anda juga boleh menukar warna latar belakang.
 7. Pilih pilihan "Seterusnya" di sudut kanan atas skrin.

 8. Anda boleh menambahkan lebih banyak teks pada ketika ini.
 9. Ketuk ikon anak panah ke bawah di bahagian atas skrin.

 10. Pergi ke ikon "+" di bahagian bawah skrin anda.

 11. Pilih foto teks sahaja yang baru saja anda buat dan pergi ke "anak panah kanan biru."

 12. Buat perubahan yang diperlukan dan pilih "anak panah kanan biru" sekali lagi.

 13. Kirim foto dengan mengetuk tanda semak biru untuk Kongsi.

Anda boleh menambahkan lebih daripada sekadar teks ke foto di Instagram. Anda boleh menambah pelekat, GIF, kesan khas, malah anda boleh menulis atau melukis sesuatu menggunakan alat percuma. Fon, warna, dan ciri yang harus anda gunakan bergantung pada jenis kandungan. Ciri berguna lain termasuk hashtag, lokasi, sebutan, muzik, tinjauan pendapat, kuiz, soalan, dan banyak lagi.

Setelah menyimpan foto yang anda buat, anda boleh memuat naiknya ke akaun Instagram anda sebagai catatan biasa atau memuat naiknya sebagai Kisah Instagram yang akan hilang dari suapan rakan anda dalam 24 jam. Anda bahkan boleh menggunakan foto yang anda buat di Instagram dan menyiarkannya ke platform media sosial yang lain.

Gunakan Ciri Teks Instagram untuk Kelebihan Anda

Terdapat banyak alat dan ciri kreatif tersembunyi yang boleh anda temui di Instagram. Menambah teks ke siaran adalah salah satunya. Sama ada anda memutuskan untuk menyiarkan foto sebagai Cerita atau ke suapan Instagram anda, anda akan mempunyai banyak pilihan alat yang dapat membantu anda mencari warna, ukuran, fon, dan latar belakang teks yang sesuai. Anda bahkan boleh menggunakan mod Buat Instagram untuk membuat catatan hanya teks.

Adakah anda pernah menambahkan teks ke foto Instagram sebelum ini? Adakah anda juga menggunakan ciri teks Cerita Instagram, atau adakah anda menggunakan aplikasi pihak ketiga? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.