Cara Menambah Ikon Desktop Windows 10

Desktop Windows 10 adalah tempat yang sangat dapat dikonfigurasi, dan banyak cara untuk mengubah rupa dan nuansa untuk mengubahnya menjadi kediaman digital anda sangat mengagumkan. Anda dapat mengubah warna, ketelusan, kertas dinding, warna folder, ukuran, bentuk, rupa, suara, dan nuansa.

Perubahan ini tidak semestinya bersifat estetik. Mereka juga praktikal, kerana anda juga dapat menambahkan ikon desktop Windows 10, sama ada jalan pintas dari program yang telah anda pasang atau dari pek ikon yang menggantikan semua ikon lalai anda dengan yang tersuai.

Sebilangan pengguna mungkin lebih suka menjaga desktop mereka bersih dan bebas dari ikon, sementara yang lain hanya memerlukan beberapa pilihan yang paling biasa digunakan dengan satu klik. Sekiranya anda berada dalam kumpulan terakhir, terdapat beberapa cara untuk menambahkan simbol yang dapat diklik ini ke desktop anda.

Tutorial ini akan memandu anda menambahkan ikon desktop Windows 10, dan juga menggantinya dengan yang baru.

Apa yang ada dalam Ikon?

Ikon adalah tetingkap kami ke dalam Windows dan menyediakan akses pantas ke program dan ciri kami yang paling kerap digunakan. Terdapat keseimbangan yang perlu dicapai. Terlalu banyak jalan pintas menjadikan desktop kelihatan tidak kemas sambil memaksa anda mencari jalan pintas yang anda perlukan. Pada ketika itu, tidak wajar untuk menyebutnya jalan pintas. Terlalu banyak ikon desktop dan mereka agak sia-sia, kerana anda mungkin masih menghabiskan banyak masa untuk mencari program yang anda perlukan.

Cara menambah ikon desktop Windows 10-2

Tambahkan Ikon Desktop Windows 10 dari Program yang Dipasang

Anda mempunyai beberapa pilihan jika anda ingin menambahkan ikon desktop Windows 10 untuk program yang telah anda pasang. Awak boleh:

 • Seret dan lepaskan eksekusi langsung dari folder di mana ia dipasang.
 • Klik kanan dan pilih Kirim ke, Desktop (buat jalan pintas).
 • Seret ikon dari Menu Mula Windows
 • Seret ikon dari Bar Tugas Windows

Biasanya, program akan memasang ikon secara automatik tetapi itu tidak selalu berlaku. Walaupun begitu, seperti yang anda lihat, ini bukan proses yang sukar.

Tambahkan Pintasan Desktop Windows 10 Semasa Pemasangan

Apabila anda memasang aplikasi dan program di komputer anda, salah satu pilihan terakhir yang biasanya anda pilih adalah, 'Tambahkan jalan pintas ke Desktop. Opsi ini biasanya disertakan dengan pilihan kotak centang, yang boleh anda biarkan dicentang untuk menambahkan ikon atau hapus centang jika anda tidak mahu mengacaukan desktop.

Saya cenderung meninggalkan kotak centang pada aplikasi yang saya tahu akan banyak digunakan dan tidak dicentang untuk program yang tidak akan saya gunakan terlalu banyak. Ia menjadi medium yang senang antara aksesibilitas mudah dan desktop yang boleh digunakan. Saya selalu boleh menggunakan Cortana atau menu Windows Start untuk mengakses program tanpa jalan pintas.

Cara menambah ikon desktop Windows 10-3

Tambahkan Ikon Desktop Windows 10 Selepas Pemasangan

Anda mungkin memiliki aplikasi atau fungsi yang biasa digunakan yang tidak memberi Anda pilihan untuk menambahkan jalan pintas, atau aplikasi lalai sistem yang ingin Anda tambahkan. Sekiranya demikian, ikuti arahan ini untuk menambahkan ikon desktop.

Kami akan menggunakan Alat Memotong dalam senario ini kerana sangat berguna tetapi anda harus dapat menggunakan langkah-langkah berikut untuk program apa pun.

Langkah 1

Klik kanan pada mana-mana ruang kosong di latar belakang Windows anda dan pilih Baru kemudian Jalan pintas.

Langkah 2

Dalam kotak yang bertuliskan “Taipkan lokasi item:”Masukkan nama program. Dalam contoh ini "snippingtool.exe" tetapi anda boleh menggunakan Semak imbas pilihan untuk mencari program yang ingin anda tambahkan. Klik Seterusnya apabila selesai.

Langkah 3

Namakan Pintasan anda dan klik Selesai.

Ikon yang boleh diklik kini terdapat di desktop anda. Jangan ragu untuk meletakkannya di mana sahaja yang anda mahukan dan mudah diakses. Atau, anda boleh klik kanan pada desktop anda sekali lagi dan klik fungsi ‘Urutkan Oleh’ untuk meletakkannya dengan kemas sesuai dengan ikon anda yang lain.

Tukar Ikon Lalai pada Windows 10

Anda boleh menukar ikon lalai secara manual dari mana-mana ciri Windows atau program pihak ketiga. Sekiranya anda tidak menyukai rupa skema yang anda miliki, teruskan dan ubah. Ia mudah.

Langkah 1

Klik kanan ikon yang ingin anda ubah dan pilih Hartanah.

Langkah 2

Pilih Tukar Ikon di tetingkap seterusnya.

Langkah 3

Pilih ikon dari senarai yang dibentangkan, atau pilih Semak imbas untuk mencari orang lain.

Langkah 4

Klik okey dua kali untuk menerapkan perubahan.

Ikon sekarang akan diubah secara kekal menjadi yang anda pilih. Sekiranya anda tidak menyukai pilihan yang dipersembahkan, anda boleh memuat turun ikon dari internet untuk memberikan paparan yang benar-benar peribadi kepada desktop anda.

Keluarkan anak panah pintasan dari ikon desktop Windows 10

Trik lain yang kemas untuk menjadikan desktop anda lebih menarik adalah dengan membuang anak panah kecil yang menunjukkan jalan pintas. Saya benar-benar tidak tahu mengapa Windows masih menggunakan anak panah kecil, kerana kebanyakan pengguna tidak peduli sama ada mereka menggunakan jalan pintas atau langsung boleh dilaksanakan, dan hasil akhirnya adalah sama. Walaupun begitu, ia mudah dikeluarkan.

Perubahan tersebut memerlukan pengubahsuaian entri pendaftaran, jadi sebaiknya buat titik pemulihan Windows terlebih dahulu. Lebih baik berhati-hati daripada tidak cukup berhati-hati. Kemudian:

 1. Tekan kekunci Windows + R, kemudian ketik 'regedit' dan tekan Enter.

 2. Navigasi ke ‘HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer’

 3. Klik kanan folder Explorer dan pilih Baru, Kunci dan beri nama ‘Shell Icons’.

 4. Klik kanan kekunci ‘Shell Icons’ baru anda dan pilih Nilai Baru dan Rentetan. Panggil ia '29. '
 5. Klik kanan 29 dan pilih Ubah suai.
 6. Tampalkan ‘% windir% System32shell32.dll, -50’ ke dalam kotak Data nilai dan klik OK untuk menyimpan perubahan.
 7. Nyalakan semula komputer anda agar perubahan itu berlaku.

Semasa Windows reboot, desktop sekarang akan kelihatan jauh lebih baik tanpa anak panah kecil di mana-mana!

Buat Ikon Desktop untuk Fungsi Windows

Anda juga boleh membuat ikon desktop Windows 10 anda sendiri. Anda dapat menghubungkannya ke fungsi Windows yang mungkin sering anda gunakan, seperti memulakan layar kunci atau memasuki mod Pesawat. Jalan pintas tersuai semacam ini sangat berguna jika anda mempunyai tetapan yang sering anda gunakan.

 1. Klik kanan ruang kosong di desktop Windows.

 2. Pilih Baru dan Jalan pintas.

 3. Taipkan kod tetapan ke dalam kotak input dari senarai kod yang tersedia ini.

 4. Klik Seterusnya, namakan jalan pintas anda, dan Selesaikan.

Dalam contoh di atas, untuk memulakan skrin kunci, anda akan menempelkan ‘ms-setting: lockscreen’ ke dalam kotak input. Anda akan menempelkan ‘ms-setting: network-airplanemode’ ke dalam kotak untuk memulakan mod Pesawat. Anda mendapat idea. Kemudian anda hanya klik dua kali ikon untuk melaksanakan perintah. Mudah!

Ikon sangat penting bagi pengguna Windows dan kemampuan untuk memindahkan, menambah, atau mengubahnya dapat memberi perbezaan besar kepada bagaimana Windows melihat dan merasakan dan, oleh itu, betapa selesanya kita menggunakan sistem operasi. Sekarang sekurang-kurangnya anda tahu bagaimana menyesuaikan ikon desktop Windows 10. Lihat tutorial Windows 10 lain dari TechJunkie untuk lebih banyak panduan penyesuaian!