Ulasan pengimbas 3D XYZprinting: pengimbasan 3D dengan harga kurang dari £ 150

£ 133 Harga semasa dikaji

Saya telah kehilangan banyak masa untuk pengimbas 3D XYZprinting, tetapi tidak dengan cara yang baik. Apa yang harus ditawarkannya adalah cara mudah untuk membuat model 3D menggunakan kamera USB yang pintar. Malangnya, pengalaman saya jauh lebih lancar daripada yang saya mahukan - walaupun dengan harga tawar yang kurang dari £ 150.

Ulasan pengimbas 3D XYZprinting: pengimbasan 3D dengan harga kurang dari £ 150 Lihat ulasan XYZprinting da Vinci Jr yang berkaitan: Pencetak 3D untuk semua orang XYZ da Vinci 1 ulasan

Jadi, mari kita mulakan dengan janji. Pengimbas 3D XYZprinting adalah kamera USB genggam yang kelihatan seperti anak cinta pistol ruji dan pelurus rambut. Ia dapat mengimbas kepala seseorang (ukuran hingga 40 x 25 x 40cm) dan objek hingga 60 x 60 x 30cm, dan akan menghasilkan format fail .stl atau .obj, matang untuk mencetak 3D cawan kiasan atau literal anda, atau memuat naik ke Google SketchUp atau Thingiverse untuk dinikmati orang lain. Anda pasangkan ke komputer anda (hanya Windows, maaf penggemar OS X), pasang perisian yang dibundel dan anda tiada. Secara teori.

Pengimbasan 3D menjadi mudah?

Arahan yang terdapat di dalam kotak agak kabur, tetapi idea di sebalik itu tidak begitu rumit. Anda memilih sama ada anda cuba mengimbas kepala atau objek mati dalam perisian, kemudian tekan butang tunggal pada pengimbas dan anda sudah bersedia. Cukup gerakkan pengimbas di sekitar objek, dan replika perlahan mulai muncul di tetingkap tontonan.

Dalam praktiknya, binatang itu sukar untuk mendapatkan hasil yang baik. Sebagai permulaan, pengimbas berkeras untuk dipegang dengan tangan kiri - tugas yang sukar untuk orang kanan, terutamanya apabila anda mempunyai dawai tebal dan tebal yang mengekori anda. Benar, anda boleh memegangnya di tangan kanan jika anda mengambil sikap "jari ke atas", tetapi ini sama sekali tidak wajar dan merupakan keputusan reka bentuk yang membingungkan.

Oh, dan teka apa? Sekiranya anda melakukan gerakan menyentak secara tiba-tiba - jenis tangan yang tidak dominan cenderung anda lakukan - tetingkap pratonton membeku dan anda perlu mencuba semula. Anda akan melakukan ini dengan banyak cara. Apa yang mencetuskan pembekuan tidak konsisten: semua yang tetap berterusan adalah rasa kecewa dan kata-kata sumpah yang mengikuti (maaf, rakan sekerja). Namun, uruskan, dan anda sudah bersedia untuk menghasilkan ... mungkin.

Keserasian

Ternyata pengimbas 3D XYZprinting sangat cerewet mengenai komputer yang digunakannya. Beberapa di antaranya ditandakan lebih awal: ia tidak akan berfungsi dengan komputer riba dengan kamera Intel RealSense yang terpasang, kerana ia bertentangan dengan pengimbas, dan hanya boleh bermain dengan cip Intel generasi keempat atau lebih baru.

Itu cukup adil - anda boleh menjelaskannya, secara teori. Masalah yang kami hadapi adalah mencari komputer yang akan diterima. Kami melalui beberapa sampel kajian yang cuba mencari persediaan ajaib. Sepasang suami isteri akan mengimbas gambar, tetapi kemudian tidak menghasilkan apa-apa di tetingkap penyuntingan, sementara yang lain akan melihat kamera berulang kali terputus, masalah yang kemudian kami pelajari adalah output kuasa: kamera memerlukan dos jus yang sihat untuk berfungsi. Pastikan mesin anda mempunyai port USB bertenaga, dengan kata lain (yang mempunyai kilat di sebelahnya), atau anda akan jatuh pada rintangan pertama.

Sekiranya anda berjaya mendapatkan kombinasi yang sempurna, hasilnya cukup bagus untuk pengimbas dengan harga yang berpatutan. Jelas, ini bukan teknologi teratas, tetapi untuk kamera web mewah dengan wayar, itu tidak buruk sama sekali. Perinciannya agak kurang, tetapi untuk menghampiri bentuk dan kelantangan, itu pasti dapat diterima. Lihat perbandingan antara buku buku Morph dan Chas yang saya scan dan rakan digital mereka:

Setelah mengedit artifak aneh yang mungkin anda bawa melalui imbasan anda, anda kemudian dapat mengeluarkan fail tersebut ke format fail .obj atau .stl. Ini mungkin terdengar seperti senarai pendek, tetapi sebenarnya tidak begitu buruk. Format fail .stl, khususnya, mendapat sokongan meluas di antara aplikasi reka bentuk 3D yang popular, termasuk SketchUp Google percuma, untuk pengeditan dan pengindahan lebih lanjut, dan komuniti dalam talian seperti Thingiverse, yang bermaksud kreasi anda dapat mencari rumah di rumah orang lain selepas 3D -cetakan.

Mengimbas kepala seseorang agak sukar. Ini pasti sesuatu yang anda tidak mahu lakukan pada diri sendiri, tetapi, walaupun dengan rakan sekerja, saya merasa sukar untuk melakukannya. Ini memerlukan subjek anda untuk diam, wayar sesat pengimbas genggam kadang-kadang menghalangi, dan selalunya pengimbas akan enggan mengenali seluruh kepala, membiarkan anda hanya dengan wajah. Sama, hasilnya cukup baik pada pengimbas jenis ini:

Keputusan

Semua ini membuat saya berada dalam keadaan sukar ketika membuat keputusan. Dalam beberapa cara, pengimbas 3D XYZprinting sangat mengagumkan. Sangat murah tetapi sangat berkesan untuk memilih terperinci pada objek untuk imbasan 3D yang boleh dilalui, jika tidak luar biasa. Dengan harga di bawah £ 150, itu benar-benar sesuatu.

Sebaliknya, sangat menyusahkan untuk bekerja, dan perisiannya kadang kala janggal. Secara keseluruhan, berhati-hati, jika ini adalah jenis perkara yang berguna untuk sekolah anda, atau jika ia sesuai dengan hobi anda. Pastikan menyimpan resit kerana sama ada ia akan bermain dengan baik dengan perkakasan anda adalah sangkaan sesiapa sahaja - tidak kira apa yang dinyatakan oleh spesifikasi.

Lihat juga: Komputer riba terbaik tahun 2016 - panduan anda untuk portabel terbaik di pasaran