Ulasan Adobe Flash CS4 Professional

Ulasan Adobe Flash CS4 Professional

Gambar 1 dari 2

it_photo_6188

it_photo_6187
£ 562 Harga semasa dikaji

Flash CS4 Professional berkongsi banyak ciri antara muka suite seperti dokumen bertaburan, tetapi belum mendapat baik pulih dari aplikasi lain. Ini kekurangan, misalnya, kemudahan bar aplikasi, dan pengalih ruang kerja tidak menyediakan pratetap.

Oleh itu, perubahan antara muka praktikal terbesar adalah penempatan semula panel Properties utama ke docker menegak. Ini membuka ruang berharga untuk Garis Masa di bahagian bawah skrin, menyoroti fokus Flash CS4 Professional yang ditemui semula: animasi.

Dengan keluaran ini, Adobe telah berusaha menjadikan animasi lebih mudah, yang membolehkan anda menerapkan tweens secara langsung ke objek - proses yang biasanya melibatkan pembuatan simbol, bingkai utama dan panduan gerakan secara manual. Anda bahkan boleh menggunakan animasi pratetap yang mudah dari panel Motion Presets yang baru dan membuat gambar anda sendiri untuk menerapkan kesan yang sama dengan cepat ke banyak objek - walaupun masih menjadi tugas untuk memastikannya tetap selari.

Flash CS4 juga memungkinkan untuk menambahkan jenis animasi baru. Dengan menggunakan alat Putaran 3D dan Terjemahan 3D yang baru, anda dapat menghasilkan logo berputar dan kesan perspektif gaya Star Wars. Dengan menggunakan alat Bones baru, anda boleh membuat lapisan angker - pelantar berasaskan simbol secara berkesan - yang membolehkan anda menghidupkan boneka menggunakan Kinematika Terbalik (seret kaki dan kaki penyambung juga bergerak).

Yang paling penting, menggunakan panel Editor Gerak baru, anda dapat melihat dan mengedit sifat individu tween sebagai lengkung Bezier. Ini membolehkan pengguna pakar menghasilkan hasil yang lebih halus dan kelihatan semula jadi. Masalahnya adalah bahawa ini bukan animasi berasaskan harta tanah yang benar: kawalan baru dicantumkan di atas sistem lapisan, bingkai utama, simbol dan tween yang canggung. Hasilnya ialah animasi lebih kuat dalam Flash CS4 Professional tetapi lebih kompleks.

Video web

Nasib baik animasi vektor bukan lagi ciri terpenting yang pernah ada. Khususnya, sekarang kerana kelajuan jalur lebar sudah biasa, penyampaian video web yang hampir sejagat telah menjadi kad truf Flash. Adobe menuntut 70% bahagian pasaran.

Di sini, arahan Impor Video Flash CS4 telah dikerjakan semula untuk menjadikannya lebih mudah untuk menyematkan FLV atau memuatkannya ke dalam komponen main balik. Flash CS4 juga menambah sokongan untuk video berdasarkan codec H.264 yang lebih cekap. Dan jika video asal anda tidak serasi dengan Flash, dialog import menawarkan akses cepat ke Adobe Media Encoder di mana anda boleh menukarnya (WMV tidak perlu berlaku).

Pengendalian video adalah bahagian penting dari peranan Flash yang banyak berubah sebagai platform untuk penghantaran RIA (aplikasi internet kaya). Ini adalah fokus utama rilis baru-baru ini tetapi, dengan pelepasan CS4 ini, satu-satunya kemajuan yang signifikan adalah kemampuan untuk menghasilkan projek sebagai aplikasi AIR desktop lintas platform - satu ciri yang sudah tersedia untuk pengguna Flash CS3 melalui peluasan.

Sebaliknya, Adobe menawarkan alat Deco. Klik dengan ini dalam mod Vine Fill lalai dan skrin anda dipenuhi dengan teralis cabang yang saling berkaitan. Ia menarik pada kali pertama anda melihatnya, dan hampir tidak berguna untuk kerja sebenar - dan mod Grid Fill dan Symmetry Brush alternatif hanya sedikit lebih praktikal. Ini pelik. Adakah Adobe menyerah pada visi Flash sebagai platform RIA untuk masa depan? Tentunya fokus pelepasan CS4 ini pada animasi dan "Flashy flash" membuatnya kelihatan seperti itu.

Pendekatan baru

it_photo_6187Sebenarnya Flash dan internet yang kaya lebih penting bagi Adobe daripada sebelumnya, tetapi untuk menjadikan Flash sesuai untuk menjadi platform masa depan Adobe harus mencipta semula. Khususnya, Flash menjauhkan dari format lama, proprietari, binari, berasaskan bingkai SWF dan FLA ke setara FXG dan XFL yang lebih moden, terbuka, berasaskan XML, berasaskan objek, mesra pengaturcara.

Perincian

Subkategori perisian Pembangunan laman web

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya