Cara Membuat Laman Web AirDrop Antara iPhone, iPad, dan Mac

AirDrop, teknologi rangkaian ad-hoc Apple, memudahkan untuk berkongsi foto, fail, kenalan dan banyak lagi antara peranti iOS dan macOS dengan cepat. Tetapi satu ciri AirDrop yang kurang dikenali adalah kemampuan untuk menghantar laman web juga. Ini, sebagai contoh, membolehkan anda berkongsi pautan laman web dengan rakan sekerja, atau memindahkan artikel lama yang tidak mesra mudah alih dari iPhone ke Mac anda untuk tontonan yang lebih mudah. Dan sebagai jenis ciri sekali, sangat berguna bagi mereka yang tidak mahu menggunakan ciri Handoff Apple yang lebih luas.

Apabila anda membuat laman web AirDrop, peranti penerima akan segera melancarkan penyemak imbas lalai anda dan memuatkan URL yang ditentukan. Ini membolehkan anda (atau siapa pun yang anda gunakan untuk berkongsi pautan) dengan cepat melihat laman web atau artikel tanpa perlu mengambil tindakan campur tangan. Jadi, inilah cara AirDrop laman web di iPhone, iPad atau Mac anda.

Cara Membuat Laman Web AirDrop Antara iPhone, iPad, dan Mac

Laman Web AirDrop Dari iPhone atau iPad

langkah untuk melayari laman web dari iphone atau ipad

  1. Lancarkan Safari di iPhone atau iPad anda dan arahkan ke pautan yang ingin anda kongsi melalui AirDrop. Sekiranya perlu, ketuk bahagian atas skrin untuk mengungkapkan ikon Safari di bahagian bawah dan kemudian ketuk pada Berkongsi ikon.
  2. Beri masa pada peranti anda untuk mencari peranti AirDrop yang tersedia dan kemudian ketuk untuk menghantar laman web kepada penerima yang dikehendaki.
  3. Setelah diterima, peranti yang anda pilih akan memuatkan pautan bersama dalam penyemak imbas lalai. Ini termasuk penyemak imbas seperti Chrome atau Firefox di macOS, jadi anda tidak hanya terhad kepada Safari.

laman web yang diterima oleh airdrop dibuka di chrome di macOS

Laman Web AirDrop Dari macOS

Walaupun dalam kes peribadi, kami sering menghantar laman web dari peranti iOS ke Mac kami, kemampuan ke laman web AirDrop berfungsi ke arah mana pun yang disokong oleh AirDrop. Jadi, sebagai contoh, jika anda baru sahaja menemui artikel menarik di Mac anda tetapi perlu keluar, anda boleh menghantarnya ke iPhone anda untuk dibaca di mana sahaja. Sudah tentu, terdapat banyak cara lain untuk menyegerakkan atau berkongsi pautan antara platform desktop dan mudah alih - Handoff, penyegerakan penanda buku, Senarai Baca, e-mel, dan lain-lain - menggunakan AirDrop agak cepat dan tidak memerlukan persediaan tambahan.

  1. Dengan menggunakan penyemak imbas yang menyokong ciri Share Apple, klik ikon Share (atau pilih Fail> Kongsi) dari bar menu dan pilih AirDrop.
  2. laman web airdrop safari mac

  3. Di tetingkap AirDrop yang muncul, beri masa untuk mengetahui peranti AirDrop yang berdekatan dan kemudian klik pada penerima yang dikehendaki.
  4. laman web airdrop safari mac ke ipad

  5. Peranti penerima akan melancarkan penyemak imbas web lalai (Safari untuk iOS) dan segera memuatkan pautan yang dikongsi.

laman web airdrop ipad