Cara Menggunakan Chromecast untuk Streaming desktop Windows atau Mac Anda

 • Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui
 • 20 aplikasi Chromecast Terbaik tahun 2016
 • Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast untuk mencerminkan skrin anda
 • Cara menggunakan Chromecast untuk bermain permainan
 • Cara menggunakan Chromecast untuk streaming audio
 • Cara Mematikan Chromecast Anda
 • Cara Stream Pemain VLC ke Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi
 • Cara menetapkan semula Chromecast anda
 • Petua dan trik Chromecast

Apabila anda perlu memaparkan aplikasi di TV yang tidak memiliki dukungan Chromecast bawaan, mungkin untuk menampilkan seluruh desktop PC atau Mac anda.

Cara Menggunakan Chromecast untuk Menstrim desktop Windows atau Mac Anda

Google memanggil ciri itu eksperimental tetapi, menurut pengalaman kami, ia berfungsi dengan baik untuk memamerkan foto, halaman web, dan kandungan yang dihoskan dalam aplikasi di luar Chrome. Semudah yang ada kaitannya dengan Chromecast.

Cara Menghantar Menggunakan Chromecast

Casting adalah istilah yang kami gunakan untuk mencerminkan skrin komputer anda ke peranti lain tanpa wayar. Chromecast Google menjadikannya sangat mudah kerana keserasiannya dengan Google Chrome.

Sambungkan ke WiFi

Untuk memulakan, anda perlu memastikan bahawa Chromecast dan komputer anda disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama. Ini adalah langkah yang sangat mudah dan jika anda sudah melakukannya jangan ragu untuk meneruskannya. Tetapi, jika anda belum mengesahkan sambungan WiFi anda, mari lakukan sekarang untuk mengelakkan masalah di kemudian hari:

Mulakan dengan menyambungkan telefon bimbit atau komputer riba anda ke rangkaian WiFi yang dimaksudkan.

Perhatikan tiga rangkaian WiFi yang disorot. Setiap satu secara teknikal mempunyai rangkaian yang sama tetapi dengan jalur yang berbeza. Anda ingin memastikan semua peranti anda disambungkan ke jalur yang sama.

Pengguna Android dapat melakukan ini dengan menarik dari atas layar ke bawah dan menekan lama ikon WiFi. Pilih salah satu pilihan dari senarai yang ada. Pengguna iOS boleh menuju ke Tetapan dan mengetuk WiFi. Pilih rangkaian tanpa wayar yang ingin anda gunakan.

Seterusnya, buka Aplikasi Google Home (atau muat turun jika belum) dan tambahkan Chromecast ke senarai peranti anda dengan mengklik simbol ‘+’ di bahagian atas. Setelah ditambahkan, Chromecast anda akan tersambung ke rangkaian yang sama dengan telefon anda.

Sekarang, kita akan melakukan perkara yang sama dengan komputer kita. Sekiranya anda menggunakan komputer Windows, klik ikon WiFi di sudut kiri bawah bar tugas. Pilih rangkaian WiFi anda. Pengguna Mac boleh mengklik ikon WiFi di sudut kanan atas desktop mereka dan memilih rangkaian yang betul.

Setelah semua peranti anda disambungkan dengan betul ke internet, mari mulakan penghantaran!

Mula Menghantar

Untuk memulakan penghantaran, kami akan menggunakan Google Chrome. Ia berpasangan dengan peranti Chromecast anda dan membolehkan anda mencerminkan seluruh desktop anda. Nasib baik, arahannya sama untuk komputer Mac dan Windows.

Untuk menghantar seluruh desktop anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka penyemak imbas Google Chrome di komputer anda.
 2. Ketik pilihan Menu di sudut kanan atas.

 3. Klik Hantar.

 4. Klik anak panah di sebelah Sumber kemudian pilih Cast Desktop dari menu lungsur yang muncul.

 5. Pilih peranti Chromecast anda.

 6. Klik untuk berkongsi skrin dan audio anda jika anda mahu.

 7. Minimumkan Chrome jika ada di jalan anda, tetapi jangan tutupnya.

Untuk menghentikan Casting, lakukan ini:

 1. Pertama, hentikan penghantaran dengan mengklik pelanjutan Google Cast dan mengklik butang Hentikan penghantaran.

Soalan Lazim

Sekiranya anda masih baru dalam dunia casting jangan risau. Kami ada jawapan untuk lebih banyak soalan anda di sini!

Apakah perbezaan antara Casting dan Mirroring?

Casting, mirroring, dan streaming adalah semua istilah yang digunakan secara bergantian ketika membayangkan memproyeksikan gambar layar ke layar lain. Tetapi secara teknikal, ada satu perbezaan utama antara pencerminan dan pemutus.

Mencerminkan skrin anda bermaksud memproyeksikan keseluruhan skrin anda semasa transmisi membolehkan anda memproyeksikan hanya satu aplikasi atau tab. Oleh itu, jika anda melakukan transmisi, anda boleh memilih untuk memproyeksikan satu skrin sambil melakukan pelbagai tugas dengan menggunakan aplikasi lain pada peranti yang sama.

Penstriman tentu saja merujuk kepada memainkan kandungan melalui internet dan oleh itu secara langsung menggambarkan memproyeksikan gambar dari satu peranti ke peranti lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang menggunakan istilah secara bergantian yang dalam kebanyakan keadaan baik-baik saja, tetapi harus diperhatikan bahawa kebanyakan peranti mampu mencerminkan tetapi tidak semua peranti menyokong pemutus.

Bolehkah saya mencerminkan skrin telefon saya?

Ya. Dalam kebanyakan kes, mencerminkan skrin telefon anda sama sekali tidak menjadi masalah. Kami sebenarnya mempunyai beberapa artikel yang sangat berguna untuk pengguna iOS di sini, dan pengguna Android dapat menggunakan artikel ini.

Sekiranya anda tidak mempunyai Chromecast, anda masih boleh mentransmisikan atau mencerminkan skrin telefon anda ke sejumlah besar TV pintar dan peranti menggunakan aplikasi pihak ketiga dan fungsi asli seperti Airplay Apple atau Smart View Samsung.