Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya AirPod Menerusi Pencucian?

Apple AirPods adalah salah satu produk paling popular yang pernah dikeluarkan syarikat itu. Tunas wayarles kecil cukup menakjubkan, selesa dipakai, dan mempunyai kualiti bunyi yang sangat baik. Selama bertahun-tahun beberapa model telah dikeluarkan.

Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya AirPod Menerusi Pencucian?

Terlepas dari modelnya, mereka tidak semestinya murah, walaupun terdapat peningkatan yang sangat besar dibandingkan dengan AirPods yang asli. Dengan harga $ 250, anda ingin memastikan bahawa pod sekuat mungkin.

Jadi, anda kebetulan meninggalkan AirPod di poket jaket atau seluar jeans anda dan meletakkan pakaian tersebut di mesin basuh. Anda mungkin takut bahawa mereka tidak akan berjaya. Mungkin anda tidak mencuba menghidupkannya. Inilah yang perlu dilakukan sekiranya anda mencuci AirPod anda.

Adakah Mereka Kalis Air?

Terdapat mitos berkeliaran bahawa AirPods kalis air. Itu tidak betul. Ini mungkin berasal dari kenyataan bahawa AirPods Pro baru tahan air dan tahan peluh. Model asal tidak dapat berfungsi dengan kelembapan. Pod Pro boleh bertoleransi sehingga tahap tertentu.

Tetapi tidak, AirPod tidak kalis air, dan juga casing pengisian AirPods. Cuba dan elakkan pendedahan telinga telinga tanpa wayar yang mahal ini kepada cecair dan kelembapan.

airpod melalui basuh

Daftar untuk AppleCare +

AppleCare + adalah program Apple yang memungkinkan anda "mengasuransikan" peranti Apple anda. Anda boleh melakukan ini untuk AirPod anda dengan membayar $ 29 untuk setiap earbud dan $ 29 untuk kes itu. Sudah tentu, ini bukan tambahan yang murah, tetapi program ini merangkumi anda sehingga dua insiden perlindungan kerosakan yang tidak disengajakan. Mendapatkan earbud pengganti adalah $ 89.

Sekiranya anda mencuci AirPod dengan casing tersebut dan akhirnya anda harus menggantinya, langganan AppleCare + akan memberi anda earbud pengganti dan sarungnya dengan harga $ 29. Oleh itu, dapatkan AppleCare + untuk semua peranti Apple anda, termasuk AirPods.

Perlu diingat bahawa anda mesti mendaftar ke AppleCare + dalam 60 hari selepas pembelian.

Tuliskan Bersiri

Setelah mencuci AirPod anda, tidak ada cara nyata untuk mengetahui kerosakan yang berlaku, terutamanya jika ia tidak dapat dihidupkan. Mengecas kes itu bukan cara yang tepat. Bahagian yang paling teruk adalah, anda mungkin tidak dapat memberikan Apple nombor siri AirPod anda. Anda akan menemui nombor siri di bahagian bawah penutup casing. Sekiranya anda mencuci kes anda, siri ini mungkin tidak dapat difahami.

Siri ini diperlukan jika anda mahu Apple menggantikan casing dan earbud anda.

Sebagai langkah berjaga-jaga, catat nombor siri setiap peranti epal yang anda miliki. Kaedah lain untuk mencari nombor siri adalah dengan menggunakan iPhone anda. Pergi ke Tetapan, kemudian ketik Am, pilih Mengenai, dan tatal ke bawah sehingga anda melihat AirPods. Pilih mereka, dan anda akan dapat melihat nombor siri mereka.

Anda juga boleh mendapatkan nombor siri pada bungkusan asal dan resit. Jadi, jangan buang ini.

Untuk AirPods sebenar, anda akan dapat melihat nombor siri yang dilukis di atasnya. Itu benar untuk AirPods 2nd Gen dan AirPods Pros.

Mereka Basah

Oleh itu, anda baru sedar bahawa anda telah mencuci AirPod anda. Keringkan penutup telinga dan sarungnya secepat mungkin. Pertama, ambil tuala kertas dan kain kapas kering. Kemudian, keluarkan AirPod dari casing dan mula keringkan semuanya dengan sebaik mungkin.

Anda tidak boleh memasang bekas dalam sekurang-kurangnya 12 jam selepas terkena air. Jangan masukkan earbud ke dalam casing. Biarkan alat di tempat yang kering dan bersuhu bilik.

Cuba Silica Gel

Anda pernah mendengar bahawa sebungkus beras berfungsi sebagai keajaiban untuk alat elektronik yang terdedah kepada air. Sama ada ia melakukan pekerjaan yang baik di sini atau tidak adalah perkara yang dibahaskan. Yang benar adalah bahawa gel silika sangat baik menyerap kelembapan.

Itulah sebabnya pengeluar menghantar beg kecil gel silika dengan banyak peranti. Sekiranya anda tidak mempunyai beg silika gel di rumah, cuba lawati Walmart tempatan. Mereka mesti mempunyai ini. Oh, dan beli beg Ziploc.

Kemudian, masukkan AirPods ke dalam Ziploc bersama dengan beberapa paket gel silika dan biarkan seperti itu selama beberapa hari. Yang diharapkan dapat membuang semua air dari AirPod anda. Lakukan perkara yang sama untuk kes AirPods anda. Pastikan bahawa anda membiarkan penutup terbuka semasa memasukkannya ke dalam beg.

Bagaimana dengan AirPods Pro?

Sekali lagi, model AirPod kalis air belum wujud. Pro AirPods tahan air dan tahan peluh, yang bermaksud bahawa mereka tahan percikan. Walaupun begitu, rintangan ini akan berkurang seiring dengan berlalunya masa, jadi anda tidak boleh bergantung padanya selama-lamanya.

apa yang perlu dilakukan sekiranya airpod melalui cucian

Sekiranya anda mencuci AirPods Pro, jangan menangguhkan pengeringan. Lakukan perkara yang tepat yang akan anda lakukan sekiranya mereka adalah AirPods yang asli. Dapatkan beg silika gel, beg Ziploc, keseluruhan sembilan ela.

Perlu diingat bahawa casing pengisian AirPods Pro tidak tahan terhadap peluh dan air. Oleh itu, bawa AirPod anda dengan berhati-hati. Juga, periksa seluar dan pakaian lain sebelum memasukkannya ke dalam mesin basuh.

Pergi ke Kedai Apple Tempatan

Sekiranya anda telah melakukan semua yang diperintahkan di sini dan AirPod tidak berfungsi, jangan beli sepasang Pro AirPod baru. Sebagai gantinya, pergi ke vendor yang anda beli dan minta penggantinya. Mereka mungkin membenarkan anda mengganti earbud secara individu.

Sekiranya sekurang-kurangnya satu daripada tiga komponen utama AirPods berfungsi, anda mungkin lebih baik mengganti bahagian yang tidak.

Walaupun begitu, jika AirPod tidak dalam jaminan dan tidak ada bahagian yang berfungsi, anda mungkin lebih baik membeli set baru.

Soalan Lazim

AirPod saya tidak akan berfungsi setelah melalui cucian. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya AirPod anda adalah punca yang hilang, anda tidak bernasib baik sepenuhnya. Walaupun anda tidak pernah membeli AppleCare +, anda harus menghubungi Apple untuk pilihan penggantian.

Sekiranya hanya tunas yang tidak berfungsi, Apple tetap akan menggantikannya dengan bayaran. Sekiranya anda mempunyai set generasi 1 atau 2, tanyakan kepada rakan atau ahli keluarga untuk mengetahui kesnya. Pada model sebelumnya, kes-kes itu boleh ditukar ganti jadi jika hanya casing yang rosak, anda mungkin akan mendapat kes baru dengan kos yang lebih rendah.

Adakah AirPods kalis air?

Tidak. Walaupun ramai pengguna menganggap mereka begitu. Tidak jarang pengguna mencuci dan mengeringkan AirPod mereka secara tidak sengaja tanpa masalah. Tetapi, kata rasmi Apple adalah bahawa peranti Bluetooth kecil sebenarnya tidak kalis air.

Istilah "kalis air" bahkan tidak benar-benar wujud dalam hal elektronik. Hanya kerana elektronik dan air tidak pernah berakhir dengan baik. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan pengeluar mematuhi istilah seperti 'Tahan Air' yang bermaksud peranti ini tidak dapat ditembusi.

Berhati-hati dengan AirPods

AirPods adalah teknologi yang agak mahal yang anda tidak mahu putus. Pastikan anda memeriksa pakaian anda dengan betul sebelum mencucinya untuk mengelakkan merendam kantung di dalam mesin basuh. Cubalah larutan silika gel, ikuti langkah-langkah yang digariskan dengan teliti, dan kunjungi kedai Apple tempatan anda untuk melihat apa pilihan anda.

Adakah artikel ini membantu agar AirPod anda berfungsi dengan betul? Adakah anda pergi ke kedai Apple tempatan anda dan membeli AppleCare +? Tekan bahagian komen dengan apa sahaja yang perlu anda tambahkan. Soalan dan petua tambahan lebih daripada diterima.