AirPods Hanya Bermain dalam Satu Telinga - Cara Memperbaiki

AirPods dengan cepat menjadi salah satu fon kepala paling popular di dunia berkat reka bentuknya yang boleh dipercayai, ringkas dan selesa. Walau bagaimanapun, seperti fon kepala lain di luar sana, AirPods boleh mempunyai beberapa masalah.

AirPods Hanya Bermain dalam Satu Telinga - Cara Memperbaiki

Satu masalah umum yang dilaporkan oleh pengguna AirPods ialah audio mereka hanya diputar di satu telinga. Ini tentu saja sangat menjengkelkan - terutamanya apabila anda mempertimbangkan kos fon kepala tanpa wayar ini.

Mendengar audio hanya dalam satu telinga mungkin lebih buruk daripada tidak mendengarnya sama sekali. Kedengarannya konyol, tetapi jika anda mengalaminya anda tahu apa yang kita bicarakan. Ini boleh menjadi sangat tidak baik, terutama jika anda menyukai permainan video.

Nasib baik, bagaimanapun, ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menyelesaikan masalah ini dan mengembalikan AirPod anda kepada keadaan yang baik. Artikel ini ada di sini untuk membantu anda memperbaiki AirPod anda hanya bermain di satu telinga.

Mari kita mulakan.

Cara Memperbaiki AirPod Hanya Bermain di Satu Telinga

Terdapat banyak sebab mengapa AirPod anda mungkin bermain di salah satu telinga anda, dan, bergantung kepada penyebab masalahnya, penyelesaiannya akan berbeza.

Ini boleh disebabkan oleh masalah perisian, masalah sambungan Bluetooth, atau masalah bateri. Walau apa pun, kami akan melihat beberapa sebab yang paling biasa dan bagaimana anda dapat memperbaikinya.

Penyelesaiannya ada di depan, jadi ikuti dengan teliti.

Cara Memperbaiki AirPod Hanya Bermain di Satu Telinga

Periksa sama ada AirPod Anda Dikecas

Perkara pertama yang harus anda periksa adalah jika AirPod anda dicas dengan betul. Salah satunya mungkin kekurangan bateri yang boleh menyebabkannya mati.

Untuk memeriksa sama ada AirPod anda dicas, masukkan ke dalam cas pengecasan, buka penutup casing, dan tahan di dekat iPhone atau iPad anda. Ini akan menunjukkan peratusan bateri untuk AirPod anda. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke tetapan Bluetooth untuk AirPod anda pada mana-mana peranti Apple dan periksa baterinya di sana.

Sekiranya ini adalah masalah anda, penyelesaiannya sangat mudah dan dapat dilakukan dengan segera. Cukup letakkan AirPod dalam casingnya dan isi dengan kabel Lightning.

Setelah mereka dikenakan bayaran, cuba mainkan sesuatu dengan mereka dan lihat apakah itu menyelesaikan masalahnya. Sekiranya masalah itu berlanjutan dan anda hanya mempunyai suara di satu telinga, cubalah jalan keluar yang seterusnya.

Bersihkan AirPod Anda

Dalam beberapa kes, masalahnya mungkin AirPod anda tidak bersih. Pastikan kedua-dua AirPod dibersihkan dengan sempurna. Kedengarannya konyol, tetapi jika penuh dengan lilin telinga, ia tidak akan berfungsi. Sama ada kelantangannya akan turun atau mereka akan berhenti berfungsi sepenuhnya.

Gunakan cotton bud, ujung q, lap pembersih lembap, atau bersihkan dengan lembut dengan berus gigi yang lembut. Gosok sehingga mereka bersinar seperti baru lagi. Jangan gunakan air kerana anda mungkin merosakkan atau merosakkannya. Sekiranya anda mesti menggunakan cecair untuk membersihkan Airpod anda, gunakan alkohol dalam jumlah minimum kerana ini cepat kering. Berhati-hatilah untuk tidak menggunakan terlalu banyak sebaliknya, anda berisiko merosakkan komponen dalaman utama.

Akhir sekali, anda juga perlu membersihkan cas pengecasan! Dengan menggunakan Q-tip, bersihkan cas pengisian di mana AirPod yang tidak berfungsi membuat sambungannya. Sekiranya AirPod tidak mendapat caj yang baik, tidak akan ada suara yang keluar daripadanya. Bersihkan port dan isi sedikit.

Sekarang, pasangkan semula dan uji mereka. Adakah terdapat bunyi di kedua telinga anda? Sekiranya tidak, teruskan ke penyelesaian seterusnya.

Sambungkan semula AirPod anda

Selalunya, masalah AirPod adalah hasil daripada sambungan Bluetooth yang lemah. Akibatnya, penyelesaiannya hanyalah dengan menyambungkan semula AirPod anda ke telefon pintar anda.

Perkara ini mungkin pernah berlaku kepada anda, tetapi masih perlu dilakukan. Memutuskan sambungan AirPod anda dan menyambungkannya semula adalah salah satu penyelesaian mudah (seperti mematikan dan menghidupkan semula) yang berfungsi sepanjang masa. Inilah cara anda boleh melakukannya di iPhone anda:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih Bluetooth.

 3. Ketik “iButang berhampiran AirPod anda.

 4. Klik pada Putuskan sambungan dan sahkan dalam pop timbul.

Sambungkan semula AirPod ke telefon anda sekali lagi dengan kembali ke tetapan Bluetooth dan mengetuk Airpod anda. Adakah mereka berdua bekerja sekarang? Sekiranya tidak, ada penyelesaian lain.

Matikan Bluetooth

Masalah Bluetooth pada peranti anda mungkin menyebabkan AirPod tidak berfungsi dengan baik. Anda boleh mematikan Bluetooth dari tetapan Bluetooth. Walaupun ada pilihan untuk memutuskan sambungan peranti Bluetooth di Pusat Kawalan, ini sebenarnya tidak akan mematikan Bluetooth.

Setelah anda mematikan Bluetooth sepenuhnya, tunggu sebentar atau lebih dan kemudian hidupkan Bluetooth semula. Sekali lagi, periksa sama ada kedua-dua AirPod anda berfungsi. Lanjutkan ke langkah seterusnya jika tidak.

Cari Baki Stereo Anda

Di dalam telefon pintar anda, terdapat pengaturan untuk keseimbangan stereo. Imbangan stereo adalah pengedaran suara antara setiap fon kepala anda. Fon kepala kiri dan kanan perlu seimbang untuk berfungsi, jika tidak, anda menghadapi masalah - seperti mungkin mempunyai satu fon kepala yang berhenti berfungsi.

Inilah cara memeriksanya di iPhone:

 1. Buka Tetapan pada telefon anda.
 2. Pindah ke Kebolehcapaian tab.

 3. Tatal ke bawah ke Audio / Visual dan ketiknya.

 4. Lihat hurufnya L dan R. Gerakkan slaid lurus di tengah, yang akan memberi anda keseimbangan 50-50 yang sempurna.

 5. Matikan Audio Mono pilihan jika diaktifkan.

Berikut adalah cara memeriksa baki stereo pada Mac:

 1. Buka Keutamaan Sistem.
 2. Pilih Bunyi.

 3. Klik pada Pengeluaran.

 4. Pilih AirPod anda pada menu ini.

 5. Letakkan gelangsar tepat di tengah-tengahnya meninggalkan dan betul jika belum.

Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah anda, sudah tiba masanya untuk mencuba langkah terakhir.

Periksa Peranti Anda

Mungkin peranti anda dipersalahkan, dan bukan AirPods. Untuk mengetahui apakah ini masalahnya, sambungkan ke sepasang fon kepala Bluetooth yang lain dan lihat apakah anda menghadapi masalah yang sama. Sekiranya anda melakukannya, maka kesalahan terletak pada peranti anda, bukan AirPods.

Dalam senario ini, anda perlu menetapkan semula tetapan peranti anda. Inilah cara melakukannya di iPhone anda:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Am tab.

 3. Tatal ke bawah ke Tetapkan semula

 4. Pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan.

Peranti anda akan diset semula ke tetapan lalai, tetapi jangan risau, data anda tidak akan hilang. Sambung ke AirPod anda sekali lagi dan lihat apakah keduanya berfungsi. Sekiranya tidak, inilah masanya untuk mencari profesional.

Kemas kini OS anda

Sekiranya anda pernah membaca salah satu daripada banyak artikel kami, anda mungkin pernah melihat cadangan ini sebelumnya. Itu kerana banyak masalah teknikal kami disebabkan oleh perisian yang ketinggalan zaman. Ini juga berlaku untuk fungsi sambungan Bluetooth yang bergantung pada Airpod anda untuk berfungsi dengan baik.

Walaupun masalah perisian biasanya mempengaruhi kedua Airpod, ada baiknya mencuba kemas kini. Inilah cara untuk mengemas kini peranti epal anda:

Kemas kini Perisian pada iOS

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Am.

 2. Ketik Kemas kini Perisian.

 3. Sekiranya ada, ketik Muat turun dan pasang.

Kemas kini Perisian pada Mac

 1. Ketik ikon Apple di sudut kiri atas Mac anda.

 2. Klik pada Keutamaan Sistem.

 3. Ketik Kemas kini Perisian.

 4. Pukul Mengemas kini sekarang dan ikuti langkah-langkah untuk mengemas kini macOS.

Apabila kemas kini berjaya disambungkan, sambungkan Airpod anda untuk memeriksa sama ada ini menyelesaikan masalah anda.

Hubungi Sokongan Apple

Cara terakhir adalah menghubungi terus Apple. Pergi ke laman web rasmi mereka, dan lihat bahagian AirPods. Cari tab Kualiti Audio dan cari penyelesaian di sana. Dari sana, anda boleh menghubungi mereka atau menghubungi mereka dalam talian.

Hubungi Sokongan Apple

Sekiranya tiada pilihan lain yang sesuai untuk anda, semoga Apple dapat membimbing anda mengatasi masalah anda.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda mengenai Airpods.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya salah satu AirPod saya hilang?

Sekiranya hanya salah satu tunas kecil yang hilang, anda boleh menggunakan Find iPhone Saya untuk mencarinya. Agar ini berfungsi, anda mesti berada dalam jangkauan AirPod dan menghubungkannya ke iPhone anda. Ketik AirPod anda di Cari iPhone Saya dan ketik ‘Mainkan Suara’. Ia akan menjadi sangat sunyi sehingga anda perlu mendengar dengan teliti.

Sekiranya AirPod anda adalah sebab yang hilang; anda boleh membeli AirPod pengganti dari Apple.

Adakah AirPod saya akan berfungsi dengan satu AirPod sahaja?

Ya. Sekiranya anda kehilangan satu, atau yang satu tidak berfungsi, anda masih boleh menggunakan penutup telinga. Malangnya, anda tidak akan dapat memasangkannya ke peranti baru tanpa kedua-dua pod tersebut.

Tetapi, jika anda sudah berpasangan, anda mesti baik-baik saja dengan satu AirPod untuk sementara waktu.

Bagaimana saya tahu jika Airpod saya masih dilindungi jaminan?

Untuk memeriksa liputan jaminan Airpod anda, lawati laman web Apple ini. Anda memerlukan nombor siri yang terdapat di setiap Airpod, tetapi sangat kecil dan sukar dilihat. Pilihan yang lebih mudah untuk mencari nombor siri Airpod anda adalah dengan pergi ke tetapan Bluetooth pada peranti yang disambungkan (pastikan Airpod anda berada di telinga dan disambungkan).

Ketuk ikon ‘i’ di sebelah kanan nama Airpod anda untuk mendedahkan nombor siri. Kembali ke laman web yang telah kami pautkan di atas dan masukkan nombor siri anda.

Masalah selesai?

AirPod telah menjadi sangat popular berkat kemudahan penggunaan, kebolehpercayaan, dan kesederhanaan mereka. Walaupun AirPods umumnya merupakan produk yang hebat, mereka boleh menghadapi masalah seperti sepasang fon kepala yang lain. Masalah seperti bermain audio hanya di satu telinga sangat biasa dan sangat mengecewakan.

Semoga salah satu penyelesaian yang disediakan dalam artikel ini sesuai untuk anda. Setelah mengalami masalah ini sebelumnya, kami tahu betapa tidak menyenangkannya masalah ini. Beritahu kami pendapat anda mengenai isu ini dan penyelesaiannya. Adakah mereka membantu? Kami tidak sabar untuk membaca komen anda!

Sekiranya anda menikmati artikel ini, pastikan untuk melihat beberapa karya hebat kami yang lain, seperti Cara Menukar AirPod Anda Antara Peranti Secara Automatik.