Bolehkah AirPod berlebihan dan merosakkan Bateri?

Pada masa lalu, ketika kita membeli peranti baru, sama ada telefon atau komputer baru, kita berulang kali diberitahu untuk tidak membiarkannya terpasang terlalu lama. Sekiranya anda membiarkan peranti mengecas semalaman, kami diberitahu, anda berisiko merosakkan baterinya. Tetapi sekarang kita mempunyai Apple AirPods yang terdapat dalam casing penahan yang juga berfungsi sebagai pengecas mereka.

Bolehkah AirPod berlebihan dan merosakkan Bateri?

Adakah selamat untuk memastikan pengisian AirPods semalaman? Jawapan ringkasnya adalah ya, selamat. AirPod anda tidak boleh berlebihan dan melakukannya semalaman tidak akan merosakkan baterinya. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan bateri baru tetapi juga mengenai kemungkinan masalah yang boleh merosakkan bateri anda dan cara menghindarkannya.

Jenis Bateri Baru

Bukan mitos bandar bahawa pengecasan berlebihan boleh merosakkan bateri pada beberapa peranti lama. Kami bercakap mengenai peranti yang dibuat sedekad yang lalu, sebelum bateri Lithium-ion menjadi popular. Hari ini, Apple menggunakan bateri jenis ini untuk AirPod mereka.

Mereka secara harfiah tidak boleh berlebihan, kerana casing ini dirancang untuk menghentikan proses ketika bateri terisi penuh. Walaupun AirPod anda masih terpasang, peranti akan secara automatik menghentikan arus yang mengalir ke baterinya. Oleh itu, 100 peratus selamat untuk meninggalkan mereka dalam kes mereka selama yang anda mahukan. Tidak akan ada akibat untuk melakukannya sepanjang hayat bateri.

Bolehkah Airpod berlebihan dan merosakkan bateri

Apa yang Boleh Merosakkan Bateri?

Oleh itu, kita sekarang tahu bahawa pengecasan berlebihan tidak akan menyebabkan bateri anda rosak, tetapi pasti ada sebab lain. Walaupun syarikat teknologi tidak akan mengakuinya, semua bateri merosot dari masa ke masa. Namun, proses ini lambat, dan tidak ada yang perlu dibimbangkan. Kebanyakan orang tidak menyedari perbezaannya.

Sebaliknya, dua faktor boleh merosakkan bateri anda dan malah menjadikan AirPod anda berhenti berfungsi:

  1. Panas - Perkara terburuk yang boleh anda lakukan ialah membiarkan AirPod anda di bawah cahaya matahari langsung selama beberapa jam. Anda harus berhati-hati sekiranya anda membawa AirPod anda ke pantai bersama anda. Pastikan memasukkannya ke dalam beg anda apabila anda tidak menggunakannya atau menutupnya dengan tuala atau sesuatu untuk menyekat sinar matahari.
  2. Air - AirPod mempunyai bateri kecil yang lebih terdedah kepada kerosakan air daripada bateri biasa. Oleh itu, pastikan menjauhkannya dari kelembapan. Sekiranya basah, anda harus segera mengeluarkannya dari casing dan mengeringkannya dengan tuala.

Cara Menyimpan AirPod dengan betul

Jadi, apakah kaedah terbaik untuk menyimpan AirPod anda dan mencegah kerosakan? Apple menyarankan agar anda menyimpannya sekiranya anda tidak menggunakannya. Sekali lagi, ingat bahawa mereka tidak boleh menagih berlebihan. Dan sekurang-kurangnya ada tiga alasan lain yang baik untuk memastikan mereka tetap dalam kes ini.

Pertama, barang ini jauh lebih selamat daripada yang ada di dalam poket atau beg anda, di mana benda tajam dapat menggaruknya. Kedua, jika mereka jatuh ke dalam air, sarung ini memberikan perlindungan tambahan. Dan ketiga, anda akan selalu tahu di mana mereka berada. Jauh lebih mudah untuk kehilangan satu tunas daripada kes itu, bukan?

Oh, satu lagi muslihat. Sekiranya bateri sangat rendah, biarkan mereka mengecas sekurang-kurangnya 30 minit tanpa gangguan. Cuba jangan membuka dan menutup casing berkali-kali, sekurang-kurangnya dalam tempoh 30 minit pertama. Tempoh itu adalah yang paling penting, dan anda harus membiarkan bateri diisi dengan betul.

Cara Membersihkan AirPod Anda

Oleh itu, jika kita perlu mengelakkan air dengan AirPod kita, apakah kaedah terbaik untuk membersihkannya? Cara terbaik adalah dengan menggunakan kain kering yang lembut. Sekiranya ada noda yang mengelap dengan kain kering tidak akan hilang, anda boleh meletakkan sedikit air di atas kain sehingga sedikit basah. Anda tidak boleh menggunakan bahan kimia kerana boleh merosakkan permukaan AirPod anda.

Anda harus berhati-hati dengan kain basah, kerana penting untuk memastikan bahawa cecair tidak memasuki pembukaan AirPods. Setelah selesai membersihkan, letakkan AirPod anda pada tuala kering dan biarkan kering. Anda tidak boleh meletakkan AirPod basah di dalam beg itu. Anda juga tidak boleh mencuba menggunakannya semasa masih basah, kerana boleh membahayakan.

Ketika menggunakan penutup suara mesh, anda memerlukan berus kecil untuk membersihkannya dengan betul. Berus harus kering sepenuhnya dan sangat lembut, kerana benda tajam dapat menghancurkan jaring. Anda perlu bersabar dan berhati-hati untuk membuang serpihan dari jaring, untuk mengelakkan kuman.

Airpod berlebihan dan merosakkan bateri

Kes Adalah Tempat Yang Selamat

Lucu bagaimana teknologi berubah mengikut masa. Kami membuka artikel ini dengan persoalan sama ada selamat untuk memastikan pengisian AirPod anda dalam kes mereka untuk jangka masa yang panjang. Dan ternyata bukan sahaja selamat, tetapi wadahnya adalah tempat terbaik untuk menyimpannya. Ia dibuat khas untuk melindungi mereka. Jangan lupa membersihkan casing sekali sekala.

Di mana anda biasanya menyimpan AirPod anda? Berapa kerap anda membersihkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.