Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui

 • Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui
 • 20 aplikasi Chromecast Terbaik tahun 2016
 • Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast untuk mencerminkan skrin anda
 • Cara menggunakan Chromecast untuk bermain permainan
 • Cara menggunakan Chromecast untuk streaming audio
 • Cara Mematikan Chromecast Anda
 • Cara Stream Pemain VLC ke Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi
 • Cara menetapkan semula Chromecast anda
 • Petua dan trik Chromecast

Google Chromecast adalah cara yang sangat senang untuk menghantar video dan audio dengan lancar dari telefon pintar, tablet, komputer, atau peranti pintar ke TV anda, di mana sahaja ia berada di dalam rumah. Untuk menjadikan keadaan lebih baik, Chromecast sangat murah dan senang diambil dan digunakan.

Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui

Selagi pilihan aplikasi anda merangkumi sokongan Chromecast, anda menggunakan penyemak imbas Chrome, atau peranti pintar anda menyokong Google Cast, anda dapat mengirim hampir apa saja ke TV melalui Chromecast. Anda bahkan dapat mencerminkan layar peranti anda ke TV jika anda lebih suka pengalaman menggunakan layar besar.

Terlebih lagi, tetamu boleh menggunakan Chromecast anda berkat Mod Tetamu. Sesiapa yang berada dalam jarak 25 kaki dari Chromecast, dan yang mempunyai aplikasi Google Cast / Home, dapat menghantar kandungan dari telefon atau peranti mereka ke pita. Sebagai alternatif, anda boleh menetapkannya sebagai pengguna dengan memberikan PIN empat digit yang terdapat dalam tetapan aplikasi pada peranti mereka.

Cara Menyiapkan Chromecast

Langkah pertama untuk menggunakan Chromecast adalah memperolehnya (yang mungkin terdengar jelas dan anda mungkin sudah memilikinya jika anda berada di sini). Sekiranya anda tidak memilikinya atau anda berada di pasaran untuk yang baru, anda boleh mendapatkan yang terbaru dan terhebat di Amazon dengan harga sekitar $ 70. Sekiranya anda berpuas hati dengan model yang sedikit lebih tua (tetapi masih hebat), anda boleh mendapatkannya dengan harga sekitar $ 35 dalam talian.

Chromecast berfungsi pada wifi dan menyambung ke peranti lain yang berada di rangkaian wifi yang sama. Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk memulakannya ialah memasang peranti anda ke TV anda. Kemudian anda boleh memulakan proses penyediaan yang mudah:

Muat turun "Laman Utama Google"

Dengan menggunakan telefon pintar anda, muat turun aplikasi Google Home yang tersedia di iOS dan Android.

Log masuk ke akaun Google anda dan klik 'Bermula'

Klik ‘Sediakan peranti baru’

Klik ‘Buat rumah lain’ kemudian ‘Seterusnya

Berikan nama panggilan dan alamat rumah anda

Klik ‘Chromecast’ jika aplikasi gagal menemui peranti anda

Sekiranya aplikasi Google Home anda tidak menemui Chromecast anda, periksa sambungan anda dan pastikan penunjuk lampu menyala. Sahkan bahawa peranti dengan aplikasi Google Home disambungkan ke wifi. Ikuti arahan sambungan dalam aplikasi untuk menyelesaikan persediaan anda.

Ikon "Cast"

Sekarang anda sudah siap semuanya, sudah tiba masanya untuk memulakan penghantaran. Anda boleh melakukan ini dengan begitu banyak peranti sehingga kami tidak dapat menutupinya sehingga perkara pertama yang akan kami lakukan adalah membuat anda terbiasa dengan "Ikon Casting".

Ini adalah ikon "Cast"

Bila-bila masa anda melihat ikon ini, di perangkat mana pun, Anda dapat mengklik atau mengetuknya untuk membuka pilihan untuk mengalirkan kandungan ke Chromecast anda (baik, hampir "semua" tetapi berikut adalah senarai aplikasi yang sesuai untuk anda). Anda akan melihatnya di semua perkara, dari video Facebook hingga kandungan Netflix. Sekiranya anda cuba melakukan streaming dari telefon, komputer, atau tablet, cari ikon ini untuk memulakan.

Cara Menghantar dari Google Chrome

Google Chrome menjadikannya sangat mudah untuk menghantar kandungan jadi kami akan bermula di sini. Tarik penyemak imbas web anda dan lawati laman web yang ingin anda paparkan di TV anda. Kami akan menggunakan Netflix sebagai contoh kami, tetapi anda boleh menggunakan mana-mana laman web yang menarik bagi anda.

Klik pada tiga garis menegak di Chrome

Klik "Hantar"

Klik pada Chromecast anda

Pilih sumber anda

Anda boleh memilih sama ada anda ingin menghantar tab, keseluruhan desktop, atau hanya fail. Setelah anda membuat pilihan, kandungan yang anda streaming akan muncul secara automatik di TV anda. Setelah selesai, cukup klik ikon "Cast" di sudut kanan atas penyemak imbas web anda.

Menghantar dari Apl

Sama ada anda menggunakan Netflix, PlutoTV, Spotify, atau aplikasi popular lain yang boleh anda hantar terus dari peranti anda ke Chromecast anda. Mari kita tinjau beberapa yang lebih popular:

Gunakan Chromecast untuk menstrim Netflix

Di Netflix, ikon berada di kanan atas skrin. Untuk menghantar, tekan ikon, pilih Chromecast anda dari kotak seterusnya, dan - setelah beberapa lama - video akan diputar di TV anda.

Ikon "Cast" ada di sudut kiri bawah di sini.

Gunakan Chromecast untuk Stream Spotify

Suka muzik? Dengan menggunakan Aplikasi Spotify, anda dapat mengalirkan muzik anda terus ke Chromecast anda. Tidak mempunyai pembesar suara yang memainkan muzik dengan cukup kuat untuk anda? Mengapa tidak menggunakan TV?

Spotify adalah salah satu aplikasi yang tidak mempunyai ikon cor tradisional. Sebaliknya, ia mempunyai ikon pembesar suara / tv di kiri bawah. Ketuk dan pilih "Chromecast".

Ikon pelakon saya tiada? Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda tidak dapat menemukan ikon pemeran menggunakan aplikasi, atau bahkan penyemak imbas web, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Pertama, pastikan peranti anda disambungkan ke rangkaian wifi yang sama dengan Chromecast anda. Buka aplikasi Google Home dan sahkan sumber wifi anda.

Kedua, pastikan penyemak imbas atau aplikasi yang anda gunakan terkini. Anda tidak akan melihat pilihan untuk menghantar jika menggunakan perisian yang sudah lapuk.

Bolehkah saya menghantar skrin telefon saya ke Chromecast?

Ya, jika anda pengguna Android. Buka aplikasi Google Home pada peranti Android anda dan ketuk Chromecast anda. Ketuk "Cast My Screen" dan layar telefon anda akan muncul di TV anda.

Pastikan kebenaran mikrofon anda dihidupkan dalam tetapan telefon dan anda disambungkan ke wifi yang sama dengan Chromecast anda agar ini berfungsi.

Adakah Chromecast serasi dengan Kodi untuk streaming?

Ya, mereka yang menggunakan peranti yang serasi dengan Kodi (seperti Android atau PC) dapat mengalirkan kandungan menggunakan Chromecast mereka