AirPod Terus Berhenti - Penyelesaian untuk Masalah Umum

Sekiranya salah satu atau kedua AirPod anda keluar dari telinga anda, muzik akan berhenti dimainkan secara automatik. Tetapi apa yang berlaku jika AirPod anda berhenti sejenak walaupun masih di telinga anda? Nasib baik, masalah yang mengecewakan ini dapat diselesaikan dengan mudah.

AirPod Terus Berhenti - Penyelesaian untuk Masalah Umum

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda mengapa AirPod anda berhenti sejenak, dan memberikan kemungkinan penyelesaian agar anda dapat kembali mendengarkan muzik tanpa gangguan dalam masa yang singkat.

AirPod Terus Berhenti Dengan iPhone

Sekiranya anda melihat AirPod anda berhenti sejenak dengan iPhone anda, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan:

Kedekatan

AirPods mempunyai jarak sekitar 30-60 kaki. Kadang-kadang mereka berfungsi walaupun jarak kira-kira 100 kaki dari peranti anda. Namun, ini tidak selalu berlaku. Sekiranya terdapat halangan seperti dinding antara iPhone dan AirPod anda, jaraknya akan berkurang. Sekiranya anda melihat AirPod anda sering berhenti, mereka mungkin terlalu jauh dari iPhone anda.

Pengesanan Telinga Automatik

AirPods mempunyai sensor jarak terpasang yang membolehkan mereka mengesan ketika anda meletakkannya di telinga anda. Oleh kerana sensor ini, AirPod akan memainkan muzik anda secara automatik sebaik sahaja mereka berada di telinga anda dan berhenti sebentar setelah anda mengeluarkan salah satu atau kedua-duanya. Sekiranya muzik anda berhenti ketika AirPod masih di telinga anda, mungkin ada yang tidak kena dengan sensor.

Untuk mengetahui sama ada sensor jarak adalah penyebab masalah anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Ketik "Bluetooth."

 3. Ketik huruf "i" di sebelah "AirPods."

 4. Tukar togol di sebelah "Pengesanan Telinga Automatik".

Setelah anda mematikan ciri ini, periksa sama ada AirPod anda berfungsi dengan baik. Perlu diingat bahawa hayat bateri mereka akan berkurang kerana mereka akan terus memainkan kandungan anda tanpa mengira sama ada ia berada di telinga anda atau tidak.

Tindakan Ketik dua kali

Anda boleh menyesuaikan apa yang berlaku apabila anda mengetuk dua kali salah satu AirPod anda. Di antara pilihan lain, anda boleh menjeda kandungan yang anda mainkan dengan mengetik dua kali. Sekiranya pilihan ini ditetapkan, anda mungkin menjeda kandungan anda secara tidak sengaja dengan menyentuh AirPods.

Untuk memeriksa pilihan, pilih salah satu AirPod dalam tetapan dan pilih apa yang berlaku setelah anda mengetuk dua kali dari pilihan berikut:

 • Gunakan Siri untuk menguruskan kandungan anda
 • Mainkan, hentikan atau jeda kandungannya
 • Langkau ke trek seterusnya / sebelumnya

Masalah Sambungan

AirPod mungkin berhenti sejenak kerana masalah sambungan. Anda boleh mencuba meletakkan AirPods dalam casing selama kira-kira 20-25 saat dan kemudian menyambungkannya semula.

Anda juga boleh memaksa sambungan secara manual:

 1. Buka Pusat Kawalan.

 2. Ketuk sudut kanan atas kotak "Sekarang bermain".
 3. Pilih "AirPods."

Sekiranya ini tidak berjaya, masalahnya mungkin berlaku pada telefon anda. Cuba lumpuhkan dan aktifkan Bluetooth atau mulakan semula telefon. Sekiranya ini tidak berjaya, cuba mulakan semula AirPod anda dan kemudian sambungkan semula ke telefon anda.

AirPod Terus Berhenti Dengan Peranti Android

Kedekatan

Sekiranya AirPod anda berhenti sejenak, masalahnya mungkin terlalu jauh dari sumber, dalam hal ini, peranti Android anda. Mengikut nasihat pengeluar, AirPods harus berfungsi dalam jarak 30-40 kaki dari sumbernya. Tetapi kerana dinding dan halangan lain dapat mempengaruhi jarak dan mengurangkan isyarat, cubalah menjaga AirPod dan peranti Android anda sedekat mungkin.

Pengesanan Telinga Automatik

AirPods mempunyai ciri yang disebut Automatic Ear Detection. Ini membolehkan mereka mengesan kapan mereka berada di telinga anda dan memainkan kandungan anda. Setelah anda membuang salah satu atau kedua-duanya, kandungan akan dijeda. Kadang kala, anda boleh mengalami masalah dengan sensor ini.

Sekiranya anda mengesyaki anda menghadapi masalah dengan sensor, ikuti langkah di bawah untuk mematikan pilihan ini:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Ketik "Sambungan."
 3. Ketik "Bluetooth."

 4. Ketik ikon gear di sebelah "AirPods."

 5. Tukar togol untuk mematikan pengesanan telinga automatik.

Periksa sama ada AirPod anda berfungsi dengan baik sekarang. Perlu diingat bahawa bateri AirPod anda akan mempunyai jangka hayat yang lebih pendek kerana ia akan memainkan kandungan walaupun tidak di telinga anda.

Masalah Sambungan

AirPod mungkin berhenti sejenak kerana sambungannya lemah. Cuba simpan dalam casing mereka selama kira-kira 20-25 saat dan kemudian sambungkan semula.

Anda juga boleh menyambungkannya semula dalam Tetapan:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Ketik "Sambungan."
 3. Ketik "Bluetooth."

 4. Ketik ikon gear di sebelah "AirPods."

 5. Ketik "Nyahpasangkan."

 6. Pasangkan mereka lagi.

Sekiranya ini tidak berjaya, cuba mulakan semula telefon atau AirPod anda. Setelah anda membuat semula sambungan, AirPod anda akan berfungsi dengan baik.

AirPod Terus Menjeda Muzik

Sebab yang paling umum mengapa AirPod menghentikan muzik anda ialah ada sesuatu yang tidak kena dengan sensor jarak terpasang. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sensor ini mengesan dan memainkan muzik sebaik sahaja AirPod berada di telinga anda. Apabila anda membuang salah satu AirPod, muzik akan berhenti secara automatik.

Kadang-kadang, sensor ini boleh berfungsi, dan AirPod sering dapat menjeda muzik anda walaupun mereka berada di telinga anda. Nasib baik, anda boleh mematikan ciri pengesanan telinga automatik dengan mudah:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Ketik "Bluetooth."

 3. Di sebelah "AirPods", ketik huruf "i" jika Anda menggunakan iPhone atau ikon roda gigi jika Anda menggunakan Android.

 4. Tukar togol di sebelah "Pengesanan Telinga Automatik".

Anda kini dapat menikmati muzik anda tanpa gangguan. Namun, penting untuk diperhatikan bahawa bateri pada AirPod anda akan habis dengan lebih cepat kerana ia akan terus memainkan muzik walaupun tidak di telinga anda.

Sekiranya AirPod anda masih menghentikan muzik anda, mungkin kerana bateri rendah. Caj mereka dan kemudian cuba lagi. Juga, cubalah membersihkan AirPod anda, kerana kotoran dan habuk kadang-kadang boleh menyebabkan gangguan. Sekiranya ini tidak berjaya, mulakan semula AirPod anda dan sambungkan semula ke telefon anda.

AirPod Terus Menjeda Video

Sekiranya AirPod anda menjeda video yang anda tonton, ada beberapa perkara yang perlu diperiksa. Selalunya, masalahnya bukan dengan AirPod tetapi pemain atau peranti yang anda gunakan. Itulah sebabnya penting untuk menentukan apa masalahnya dan berusaha mencari jalan keluar.

Pertama, mari kita mulakan dengan AirPods:

 • Periksa keadaan AirPod anda - jika AirPod anda kotor atau berdebu, ini boleh menjadi sebab mengapa mereka terus menjeda video anda. Cuba membersihkannya dengan lembut.
 • Periksa bateri - jika bateri pada AirPod anda rendah, ia boleh mengganggu video anda. Cuba cas AirPod anda untuk memastikan ini bukan masalahnya.
 • Pengesanan Telinga Automatik - ciri ini di AirPod membolehkan mereka memainkan muzik hanya ketika mereka berada di telinga anda. Kadang kala, sensor boleh berfungsi. Lumpuhkan ciri ini di Tetapan untuk memeriksa apakah ini masalahnya.
 • Kesalahan antara pemain video dan AirPod anda - mungkin terdapat gangguan sementara pada pemain video yang menyebabkan gangguan pada video anda. Sekiranya anda mengesyaki perkara ini berlaku, cuba gunakan pemain video yang lain.

Masalah lain boleh menyebabkan jeda video anda secara berterusan:

 • Masalah kesambungan - anda mungkin mengalami masalah sambungan antara AirPod dan peranti yang anda gunakan. Sekiranya anda menonton video dalam talian, anda mungkin menghadapi masalah internet. Cuba buat semula sambungan atau gunakan peranti lain untuk memastikan rangkaian anda berfungsi dengan baik.
 • Kemas kini pemain video - jika anda baru-baru ini mengemas kini pemain video yang anda gunakan, kemas kini baru mungkin tidak berfungsi dengan baik dengan AirPod anda. Cuba hapuskan kemas kini baru dan gunakan versi pemain video yang lebih lama.
 • Jeda Pintar - ciri jeda pintar sering terdapat pada peranti Android. Dengan membuat isyarat tertentu, anda dapat menjeda kandungan yang sedang anda tonton / dengarkan. Pergi ke Tetapan untuk memeriksa dan menyesuaikan fitur ini, bersama dengan ciri isyarat lain yang mungkin diaktifkan.

AirPod Terus Menjeda Spotify

AirPod boleh mengganggu kandungan yang anda dengarkan di Spotify. Sekiranya anda cuba menentukan penyebabnya, periksa kemungkinan masalah di bawah:

 • Pengesanan Telinga Automatik - sensor di AirPod anda membolehkan mereka memainkan muzik hanya ketika berada di telinga anda. Sekiranya anda mengeluarkan satu atau kedua-duanya, muzik akan berhenti secara automatik. Sensor ini kadang-kadang boleh berfungsi, atau mungkin ada gangguan sementara. Lumpuhkan ciri ini di Tetapan untuk menentukan apakah ini penyebabnya.
 • Periksa Bluetooth - jika Bluetooth pada AirPod anda tidak berfungsi, ia mungkin menjeda Spotify. Untuk mengetahui apakah ini masalahnya, cuba dengarkan beberapa lagu tanpa AirPod atau dengan sepasang fon kepala / fon telinga Bluetooth yang lain. Kemudian, sambungkan semula AirPods. Sekiranya Spotify berhenti hanya dengan AirPods, ini bermakna ada masalah dengan Bluetooth.
 • Periksa sambungan internet anda - jika anda mendengar Spotify menggunakan internet, periksa sambungan anda. Spotify sering berhenti sejenak jika isyaratnya lemah.

Tiada Gangguan Dengan AirPod

Walaupun anda mungkin mengalami beberapa masalah dengan AirPod, penting untuk diperhatikan bahawa masalah ini biasanya sangat mudah untuk diperbaiki. AirPod membolehkan anda menikmati muzik tanpa kabel yang tidak perlu, menawarkan suara berkualiti tinggi, dan mesra pengguna.

Sekiranya AirPod anda berhenti sejenak, kami harap artikel ini dapat membantu menyelesaikan masalah dan kini anda dapat menikmati kandungan kegemaran anda tanpa gangguan.

Adakah anda menggunakan AirPod? Adakah anda pernah mengalami masalah dengan mereka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.