Adakah Selamat Membeli Dari AliExpress?

Sekiranya anda membeli-belah dalam talian, anda mungkin pernah mendengar tentang AliExpress, cabang runcit gergasi e-dagang China Alibaba, versi Asia Amazon. AliExpress menjual barang buatan tempatan secara dalam talian dan akan menghantarnya ke AS mengikut keperluan. Barang-barangnya murah (walaupun kualitinya tidak seberapa), jumlahnya tidak terhad, dan anda boleh menemui hampir semua perkara yang anda perlukan di laman web ini. Tetapi adakah AliExpress selamat untuk dibeli? Apa yang perlu anda ketahui semasa menggunakan laman web ini?

Adakah Selamat Membeli Dari AliExpress?

AliExpress

Alibaba adalah salah satu daripada sepuluh syarikat terbesar di dunia, dengan permodalan pasaran lebih dari $ 500 bilion pada tahun 2018. AliExpress adalah wajah runcit syarikat itu, yang ditujukan kepada khalayak Barat. Ia menawarkan akses ke produk Cina dengan harga (kebanyakan) Cina. Ia kelihatan dan terasa seperti Amazon tanpa nama jenama.

Harga di Alibaba cenderung rendah, terutamanya kerana kos buruh dan pengeluaran di China rendah dan anda sering membeli terus dari pengilang. Sebab lain adalah kerana produknya boleh palsu. Akhirnya, penghantaran itu murah (atau) kerana dalam beberapa tahun kebelakangan ini penghantaran dari Asia telah mendapat layanan istimewa dalam urusan pos antarabangsa yang menetapkan harga penghantaran antara negara untuk bungkusan kecil. Pada akhir 2018 Amerika Syarikat mengumumkan niatnya untuk menarik diri dari perjanjian pos antarabangsa, dan ini mungkin menjadikan AliExpress kurang kompetitif di masa depan.

Adakah AliExpress selamat dibeli dari2

Adakah AliExpress selamat?

Soalan pendek seperti itu mempunyai jawapan yang panjang. Beberapa kerentanan skrip web yang diiklankan dengan baik telah ditambal, jadi laman web ini sekarang sama amannya dengan laman web e-commerce lainnya. Namun, terdapat banyak ‘pembeli berhati-hati’ ketika berurusan dengan laman web pasar. Banyak risiko yang sama seperti yang anda dapati di Amazon Marketplace: jaminan terhad dan anda bergantung sepenuhnya kepada penjual. Perkara yang sama berlaku untuk AliExpress.

Daripada menyenaraikan semua risiko, saya lebih suka memberi tumpuan positif dan memberikan beberapa petua yang boleh diambil untuk menggunakan AliExpress dengan selamat.

Gunakan penjual yang mapan

Sama seperti eBay, Etsy atau Amazon, anda perlu memeriksa penjual sebelum membuat komitmen. Semak maklum balas, periksa berapa lama mereka menjadi penjual di laman web ini dan periksa berapa banyak produk yang mereka jual. Ia tidak mudah dibendung tetapi akan memberi anda idea yang baik tentang bagaimana mereka boleh dipercayai dan kemungkinan mereka akan menghantar barang seperti yang dijanjikan.

Setiap halaman produk mempunyai tab maklum balas. Bacalah untuk melihat apa yang orang katakan dan perhatikan penjual. Tatal ke bawah halaman produk untuk melihat sejarah transaksi dan menilai berapa banyak yang mereka jual dan rasakan berapa lama mereka berniaga. Gunakan maklumat ini untuk membuat penilaian anda.

Pastikan membaca perihalan dengan teliti

Terdapat pelbagai jenis produk pelik atau terma dan syarat pelik di AliExpress. Pastikan anda membaca keterangannya dengan teliti dan anda periksa semula bahawa anda benar-benar membeli barang yang anda cari. Kadang-kadang, pilihan penyesuaian dimasukkan dalam keterangan, istilah khas disenaraikan atau maklumat berguna lain.

Adakah AliExpress selamat dibeli dari3

Periksa jaminan penjual

AliExpress adalah pasar, bukan vendor. Mereka memudahkan urus niaga tetapi tidak bertanggungjawab. Anda perlu memastikan bahawa setiap penjual menawarkan beberapa jenis jaminan atau jaminan. Semakin banyak yang anda belanjakan, semakin baik jaminan yang harus anda miliki. Periksa tab Jaminan Penjual dengan teliti untuk memastikan anda dilindungi dengan secukupnya.

Jaminan lain yang perlu diperhatikan adalah ‘Dijamin Asli’. Ini untuk mengatasi pemalsuan berleluasa yang berlaku di China. Sekiranya ada sesuatu yang dijual sebagai Oakley atau Casio dan mempunyai jaminan ini, jika ternyata palsu, anda akan ditanggung kos perbelanjaan dan penghantarannya.

Perhatikan pemalsuan

Anda akan mendapat banyak produk jenama dengan cepat di AliExpress. Sebahagiannya akan asli, ada yang tiruan dan ada yang palsu. Banyak produk jenama dibuat di China dan dieksport. Beberapa kilang akan menjual ‘alat ganti’ di AliExpress. Knock-off adalah produk tanpa jenama yang menggunakan acuan atau corak yang sama untuk dibuat. Ini boleh menjadi baik seperti jenama rasmi, atau tidak.

Palsu adalah tempat produk mengatakan bahawa ia adalah nama jenama tetapi tidak. Terdapat banyak tingkah laku ini di AliExpress sehingga anda benar-benar harus mengetahui apa yang anda beli.

Bayar untuk penghantaran

Nasihat terakhir saya berasal dari pengalaman peribadi. Sekiranya anda membeli sesuatu yang mahal, jangan memilih wang pos percuma. Bayar sedikit tambahan untuk penghantaran yang diinsuranskan atau dijamin. Penghantaran percuma akan menggunakan syarikat penerbangan termurah, biasanya lambat dan termasuk insurans minimum. Sekiranya anda membeli sesuatu yang mahal, adalah bernilai menghabiskan beberapa dolar tambahan untuk memastikan ia sampai kepada anda dengan selamat.

AliExpress adalah pasaran yang besar di mana anda boleh membeli apa sahaja yang anda suka. Seperti halnya perkara di atas, faktor duti kastam dan masa penghantaran yang panjang. China jauh dari Amerika Syarikat dan kebanyakan pengirim menggunakan kargo laut, jadi mungkin diperlukan 40-50 hari sehingga barang anda sampai ke anda. Rancang dengan sewajarnya.

Sekiranya anda seorang pembeli yang arif dan periksa semuanya, AliExpress adalah tempat yang selamat untuk dibeli. Apa pengalaman anda? Beritahu kami mengenai mereka di bawah!