Adakah AirTags Berfungsi Dengan Telefon Android?

AirTags merangkumi cip NFC yang boleh dibaca oleh telefon bimbit Android NFC. Meskipun Android tidak dapat dipasangkan dengan AirTag, Android dapat mengambil perincian pemiliknya setelah pemilik memasukkan AirTag dalam "Mode Hilang". Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara AirTag berfungsi dengan telefon Android, kami akan memberi anda liputan dalam artikel ini.

Adakah AirTags Berfungsi Dengan Telefon Android?

Kami juga telah memperincikan apa yang harus dilakukan jika anda menemui item dengan AirTag terpasang. Selain itu, jika anda ingin membeli alat pelacak, kami membincangkan kebaikan dan keburukan untuk AirTags dan pesaingnya, Tile.

Adakah AirTags Berfungsi Dengan Telefon Android?

Ya, memang begitu. Anda boleh menggunakan telefon pintar Android berkemampuan NFC untuk membaca AirTag, sekiranya anda menemui satu dan pemiliknya memasukkannya ke dalam "Lost Mode." Untuk membantu menyatukan semula item dengan pemiliknya, lakukan perkara berikut:

 1. Letakkan bahagian belakang telefon Android anda di bahagian putih AirTag.
 2. Klik pada pemberitahuan yang dipaparkan di skrin anda.
 3. Sebuah laman web akan dilancarkan dengan maklumat mengenai AirTag termasuk nombor sirinya.

  • Anda mungkin melihat mesej yang disertakan oleh pemilik mengenai cara menghubungi mereka.

Bolehkah Saya Pasangkan AirTag Saya dengan Android Saya?

Malangnya, AirTags saat ini tidak dirancang untuk dipasangkan dengan peranti Android untuk digunakan untuk mengesan item.

Mod Hilang dan Telefon Diaktifkan NFC

AirTag yang hilang dapat dikenali oleh mana-mana peranti iPhone atau Android berkemampuan NFC ketika pemiliknya memasukkan AirTag ke dalam "Lost Mode." Dengan membawa peranti berkemampuan NFC dekat dengan AirTag, maklumat tentangnya dan pemiliknya ditampilkan sehingga pemiliknya dapat dihubungi agar barang tersebut dikembalikan kepada mereka.

AirTags vs Jubin

Seterusnya, kita akan melihat kelebihan dan kekurangan fitur untuk AirTag dan Tile; ciri privasi mereka, dan perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memutuskan pelacak mana yang lebih baik untuk anda.

AirTag

Apple AirTag baru-baru ini dirilis pada April 2021 dan telah bergabung dengan Tile di pasar alat pelacak. Ini pada dasarnya telah dirancang dengan mempertimbangkan pemilik iPhone - kerana ia langsung disatukan ke aplikasi "Find My" (perisian asas iOS). AirTag berharga $ 29 atau $ 99 untuk sebungkus empat.

Pro AirTag

 • Ciri yang paling mengagumkan - "Precision Finding" terdapat pada iPhone 11 atau yang lebih baru. Ia menggunakan teknologi jalur lebar ultra untuk membantu mencari barang hingga setengah inci, menjadikannya lebih tepat daripada Tile.
 • "Precision Finding" dapat digunakan ketika Anda mempunyai idea umum tentang lokasi item tersebut. Dengan melakukan ping pada AirTag anda, anda dapat menjauhinya dengan kaki, dengan anak panah mengarahkan anda ke sana.
 • Memasangkan peranti mudah alih anda dengan AirTag adalah mudah dan intuitif. Penjejak dihubungkan ke AppleID anda oleh itu tidak perlu membuat akaun yang berasingan.
 • Dengan menggunakan aplikasi "Cari Saya", anda dapat melihat item AirTagged anda di peta dan melakukan ping untuk mencari lokasi mereka.
 • Ia disatukan dengan Siri. Siri boleh digunakan sebagai jalan pintas untuk bertanya di mana item tersebut berada.
 • Ia dilengkapi dengan bateri yang mudah diganti dan boleh bertahan sekitar satu tahun.

Kekurangan AirTag

 • Pada masa ini, hanya ada satu jenis AirTag yang boleh dipilih dengan fungsi reka bentuk yang terhad.
 • Ia dilengkapi tanpa pelekat pelekat atau apa-apa untuk dilekatkan pada barang. Oleh itu, anda perlu membuat pembelian tambahan untuk mendapatkannya pada barang anda.

Jubin

Peranti Tile pertama dilancarkan pada tahun 2015 - dengan aplikasi mudah alih Tile untuk membantu pemilik peranti Android dan iOS dalam mencari barang mereka. Anda boleh mengambil pelacak Tile dengan harga $ 24 dan harga potongan pada pelbagai pek.

Kelebihan Jubin

 • Tile menawarkan pelbagai model untuk dipilih dan serasi dengan Android, iOS, dan Windows.
 • Beberapa gajet, termasuk komputer riba dan fon kepala, dilengkapi dengan Tile built-in.
 • Anda boleh memilih dari empat jenis yang direka untuk melekatkan item anda dengan mudah.
 • Dengan menekan butang di Tile, anda dapat membunyikan cincin perangkat yang dipasangkan - berguna ketika anda meletakkan telefon anda di tempat yang salah.
 • Dengan membayar perkhidmatan Tile Premium, bermula dari $ 29,99 per tahun, anda boleh menetapkan amaran yang mengingatkan anda apabila anda meninggalkan sesuatu; juga, terima pemberitahuan apabila bateri Tile anda perlu diganti.

Kekurangan Jubin

 • Penyediaan dilakukan melalui aplikasi Tile. Walaupun mudah, ia tidak disatukan dengan perisian asas peranti seperti AirTag dengan "Find My."
 • Tile dapat menyambung ke peranti lain di rangkaian Tile dengan menunjukkan lokasi ke tracker anda; namun, rangkaian Tile lebih kecil (berjuta-juta) dan bergantung pada peranti Tile atau yang menggunakan aplikasi. Jaringan Apple, sebaliknya, mendekati tanda bilion.

Privasi AirTag vs Tile

Semasa menggunakan alat pelacak, privasi menjadi perhatian yang besar kerana dapat digunakan untuk tujuan negatif, misalnya, berpotensi digunakan untuk mengesan seseorang dengan memasukkan peranti ke dalam kereta, poket, atau beg mereka.

Tidak seperti Tile, Apple mempunyai beberapa langkah untuk memastikan AirTag digunakan dengan cara yang betul.

AirTag hanya disediakan oleh pemiliknya dan dihubungkan dengan AppleID mereka; ia tidak dapat diaktifkan atas nama orang lain. Peranti iOS dapat mengenali dan memberi amaran kepada pemiliknya jika AirTag yang tidak berpasangan / tidak diketahui bepergian dengan mereka.

AirTag juga memainkan nada ketika berpisah dari pemiliknya untuk beberapa waktu dan lokasi bergerak untuk menarik perhatian kepadanya.

Mana Yang Lebih Sesuai?

Kedua-duanya adalah alat penjejak yang sangat berkesan dan dapat dengan cepat mencari item yang salah tempat; namun, bidang mereka berdua berbeza.

Sekiranya estetika dan privasi penting bagi anda, maka AirTag adalah peranti yang cukup bergaya, dilengkapi dengan ciri privasi. Jubin sedikit lebih murah dan dilengkapi dengan pelekat atau gelung kunci untuk melekatkan barang anda.

Perlu dipertimbangkan peranti yang anda gunakan sekarang. Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih Android, Tile akan lebih cocok kerana AirTag tidak dirancang untuk melacak menggunakan peranti Android. Pengguna iOS lebih baik menggunakan AirTag kerana mereka direka khusus untuk bekerja dengan mereka.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Saya Tidak Boleh Menandingkan AirTag dengan Telefon Android?

Anda tidak dapat memasangkan AirTag dengan peranti Android anda kerana AirTag tidak dirancang untuk berfungsi seperti itu. Aplikasi "Cari Saya", hanya tersedia di iOS, menangani pemasangan dan penjejakan. Namun, karena AirTag dilengkapi dengan NFC, perangkat yang kompatibel dengan NFC dapat membaca AirTag ketika pemiliknya memasukkannya ke dalam "Lost Mode." Ini adalah satu-satunya ciri serasi yang dimiliki oleh telefon Android dengan AirTags.

Pemilik Android Membantu Menyatukan Pemilik AirTag

Tracker lokasi AirTag oleh Apple secara khusus telah dirancang untuk mengesan dan mencari item dengan menggunakan peranti Apple sahaja. Sekiranya AirTag dimasukkan ke dalam "Mode Hilang", sebuah peranti Android yang kompatibel dengan NFC dapat digunakan untuk membaca dan mengambil perincian pemilik - dan berpotensi menjadi penyelamat kehidupan.

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana telefon Android berfungsi dengan AirTag dan bagaimana keserasiannya dibandingkan dengan Tile - adakah anda pernah menemui AirTag seseorang dan membantu mengembalikan item tersebut kepada mereka? Peranti mana yang anda fikir lebih baik - AirTag atau Tile? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.