Ulasan Epson Expression Premium XP-820

£ 160 Harga semasa dikaji

Dengan penghuni slot all-in-one terkini dalam Senarai A, Canon Pixma MG6450, yang dijual dengan harga hanya £ 75, pencetak berharga lebih dari dua kali yang memerlukan beberapa tip serius di lengan bajunya. Dengan harga £ 160, Epson Expression Premium XP-820 berada di puncak pasaran pengguna all-in-one: ujiannya adalah sama ada ia dapat membenarkan harganya.

Ulasan Epson Expression Premium XP-820

Epson Expression Premium XP-820: ciri dan sambungan

Senarai ciri menandakan semua kotak yang betul. Selain sambungan USB biasa, ada pilihan untuk menyambungkannya melalui Ethernet berwayar atau rangkaian tanpa wayar, dan pengguna iOS akan menghargai penyertaan AirPrint Apple. Malah ada mesin faks.

epson-stylus-expression-photo-xp-820-depan

Pencetak menggunakan beberapa tambahan mewah untuk boot. Outlet kertas tidak perlu digerakkan dengan tangan: ia seperti skrin sentuh 4.3 inci di bahagian depan, bermotor. Mulakan kerja mencetak dengan ditutup dan ia akan terbuka dengan lancar. Layar sentuh, sementara itu, terang dan jelas, dan memudahkan untuk menyiasat tetapan rangkaian atau menyesuaikan pilihan untuk pekerjaan mandiri seperti fotokopi.

Ini adalah pekerjaan yang baik juga, kerana terdapat banyak ciri yang perlu ditangani. Pengumpan dokumen automatik di bahagian atas peranti adalah pandangan yang dialu-alukan, tetapi menyembunyikan dupleksernya sendiri, yang membolehkan anda memasukkan timbunan hingga 30 halaman dan kedua-dua sisinya disalin atau diimbas secara automatik. Mekanisme penyediaan kertas mempunyai duplekser sendiri, yang membolehkan anda mencetak dua sisi.

Pilihan pengendalian kertas juga bagus. Terdapat jalur kertas lurus yang terdapat di bahagian belakang mesin untuk kertas atau kad yang sangat tebal; XP-820 mampu menangani stok setebal hingga 0.6mm. Terdapat juga kaset kertas kedua hingga 20 helai kertas foto hingga 7 x 5 inci, yang membolehkan anda menyimpan kertas A4 standard dan beberapa helai kertas foto yang siap digunakan. Segalanya diselesaikan dengan kemampuan mencetak terus ke CD - templat disimpan dengan kemas di bawah kaset kertas utama dan dimasukkan secara manual.

Epson Expression Premium XP-820: kualiti dan kelajuan cetak

Tugas percetakan langsung dapat ditangani dengan baik. Dicetak pada tetapan kualiti yang paling asas, dokumen ISO 50-halaman hitam putih kami dihantar dalam masa lebih tiga minit: kadar 16 ppm, atau sedikit di atas apa yang Epson tuntut adalah kelajuan tertinggi XP-820. Mencetak laporan lima halaman berwarna sedikit lebih cepat: semuanya melambatkan pada kadar lebih dari 8ppm.

epson-stylus-expression-photo-xp-820-touchscreen-close-up

Kualiti cetakan untuk teks bagus, walaupun ada yang lebih tajam: sedikit labah-labah di sekitar tepi watak bermaksud mereka yang mencari perkiraan kualiti laser harus kelihatan di tempat lain, tetapi XP-820 dengan mudah memberikan kualiti yang cukup untuk kebanyakan tujuan.

Dupleks memperlahankan keadaan dengan ketara. Menyalin dokumen satu halaman satu sisi memerlukan masa dua minit 26 saat. Mendua dokumen lima muka surat dua sisi - lengkap dengan output dua sisi - mengambil masa lapan minit 26 saat.

Kualiti foto XP-820 sangat hebat. Nada kulit diberikan dengan setia, dan berkat kartrij foto hitam tambahan, terdapat banyak kontras yang ditawarkan. Imej hitam dan putih dihasilkan tanpa corak warna dan tanpa jalur yang jelas, menjadikan XP-820 sangat senang dicadangkan untuk jurugambar yang ingin menghasilkan cetakan berskala kecil di rumah.

Pengimbas kurang mengesankan: fotokopi mempunyai kualiti yang mudah diterima, tetapi imbasan foto kurang menyenangkan. Imbasan warna 300dpi selesai dalam waktu 15 saat, dan sementara hasilnya terperinci, warna merah sangat jenuh.

skrin sentuh epson-stylus-expression-photo-xp-820

Epson Expression Premium XP-820: bahan habis pakai dan kos operasi

XP-820 menggunakan sistem kartrij dakwat lima warna - CMYK, ditambah kartrij "hitam foto". Satu set kartrij berkapasiti "XL" bernilai lebih tinggi berharga £ 46. Diambil pada harga masing-masing, kartrij hitam berkapasiti besar £ 14 akan mencetak 500 halaman yang dituntut, yang berjaya mencapai 2.8p per halaman yang berpatutan. Mencetak dalam warna meningkatkan kos setiap halaman hingga 8.2 p setiap halaman: berdaya saing dengan peranti pelbagai fungsi lain.

Epson Expression Premium XP-820: keputusan

Sejauh ini masalah terbesar untuk XP-820 adalah adanya Canon Pixma MG6450 A-Listed. Canon tidak mempunyai loceng dan wisel Epson - dulang kertas bermotor, skrin sentuh atau duplekser berkembar (Canon mempunyai duplekser untuk dokumen bercetak tetapi tidak ada ADF yang terpasang pada pengimbas) - tetapi hanya sebilangan pengguna yang ingin membayar tambahan £ 100 untuk ciri-ciri tersebut. Walau bagaimanapun, dalam hal lain, XP-820 adalah saingan yang mampu dan akan menjadi perhatian ketika harganya mulai turun.