Cara Menggunakan AirTag untuk Mengesan Anjing atau Kucing

AirTags adalah alat pengesan yang dikembangkan oleh Apple. Mereka dicipta untuk mencari kunci, dompet, peranti kecil lain, dan lain-lain, yang mudah tersasar. Tetapi, pernahkah anda mempertimbangkan untuk menggunakannya untuk mengesan haiwan kesayangan anda? Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan AirTag dengan anjing atau kucing.

Cara Menggunakan AirTag untuk Mengesan Anjing atau Kucing

Cara Menyiapkan AirTag

Walaupun AirTag pada asalnya tidak dimaksudkan untuk memantau haiwan kesayangan anda, anda pasti dapat menggunakannya untuk tujuan tersebut, dan sangat mudah untuk menyediakannya. Cukup sambungkan AirTag ke peranti anda, tambahkan ke kolar haiwan kesayangan anda, dan anda sudah siap.

Bagaimana AirTag Mengesan Haiwan Peliharaan Saya?

AirTag menggunakan teknologi jalur lebar ultra untuk menghantar isyarat ke peranti anda. Mengapa dipanggil teknologi jalur lebar ultra? Kerana ia dapat menghantar maklumat di lebar jalur lebar, di mana saja dari 500MHz hingga beberapa gigahertz! Oleh itu, ia serasi dengan teknologi wayarles yang berbeza tanpa mengganggu isyarat lain.

Teknologi jalur lebar ultra bukanlah perkara baru di pasaran. Ia dikenal sebagai "radio nadi" pada awal abad, dan digunakan dalam peralatan ketenteraan dan perubatan. Oleh kerana sangat tepat dan memberikan data dalam masa nyata, teknologi jalur lebar ultra menemui tujuannya di sini: dalam mencari sesuatu.

Sebilangan besar pelacak haiwan peliharaan menggunakan satelit GPS dan sambungan selular untuk mengesan rakan berbulu mereka. Tidak seperti pelacak lain, AirTag tidak menggunakan teknologi ini dan mereka tidak dapat menyambung ke internet. Mereka menghantar isyarat Bluetooth selamat ke iCloud, memberitahu anda tentang lokasi mereka dalam masa nyata. Anda dapat mengakses lokasi jika anda membuka aplikasi "Cari Saya" di perangkat Apple anda.

Namun, jika haiwan kesayangan anda melarikan diri, atau tersesat, AirTag tidak akan berada dalam jangkauan Bluetooth anda lagi. Sekiranya demikian, anda boleh memasukkannya ke dalam Mode Hilang. Oleh itu, jika haiwan kesayangan anda dilalui oleh mana-mana pengguna Apple, anda akan mendapat pemberitahuan secara automatik. Sekiranya seseorang menemui haiwan kesayangan anda dan melihat AirTag, mereka dapat mengetuknya dan melihat maklumat yang anda berikan, seperti nama dan nombor telefon anda, dan segera menghubungi anda.

Apa yang hebat ialah AirTag tidak terhad kepada pengguna Apple sahaja - mana-mana peranti dengan fungsi NFC, termasuk Android, boleh mendapatkan maklumat hubungan anda dengan mengetuk AirTag.

Kelemahan Menggunakan AirTag Dengan Haiwan Peliharaan

Terdapat banyak kekurangan menggunakan AirTag untuk mengesan haiwan kesayangan anda. Mari kita lihat:

 1. Kecekapan - AirTags membolehkan anda melihat lokasi tepat haiwan kesayangan anda pada waktu tertentu. Sekiranya anda pengguna iPhone 11 atau 12, anda mempunyai pilihan Precision Finding - ini membolehkan anda melihat jarak dan arah yang tepat ke haiwan kesayangan anda ketika berada dalam jangkauan.
 2. Harga - tidak seperti pelacak haiwan peliharaan yang boleh menelan belanja hingga beberapa ratus dolar, AirTags murah! Harga mereka bermula dari $ 29 setiap satu, yang tidak banyak untuk produk yang dapat menjimatkan masalah anda mencari haiwan kesayangan anda berjam-jam. Anda juga boleh membeli sebungkus empat AirTag pada harga $ 99.
 3. Mudah disediakan - AirTag sangat mesra pengguna. Anda hanya mengeluarkannya dari kotak dan mengeluarkan tab untuk mengaktifkannya. Kemudian, pegang peranti mudah alih yang serasi di sebelah AirTag, dan pemberitahuan akan muncul di peranti anda untuk anda menyiapkannya. Anda boleh menambahkan nama ke AirTag anda, misalnya, nama haiwan kesayangan anda.
 4. Saiz - AirTag kecil dan ringan, jadi tidak terlalu berat untuk haiwan kesayangan anda. Diameter AirTag ialah 1,26 inci (31,9 mm), tingginya 0,31 inci (8,0 mm), dan beratnya 0,39 ons (11 gram).
 5. Hayat bateri - AirTag mempunyai jangka hayat bateri yang hebat - ia boleh bertahan selama lebih kurang satu tahun! Apabila bateri hampir habis, anda akan menerima pemberitahuan yang memberitahu anda untuk menukarnya. Apa yang hebat juga ialah jenis bateri. AirTags menggunakan bateri CR2032, yang sering dijumpai di peranti seperti alat kawalan jauh. Anda boleh membelinya di hampir setiap kedai, dan harganya murah.
 6. Rintangan - AirTags tahan percikan, air, dan debu, jadi mereka menjadikan alat pengesan yang bagus untuk haiwan kesayangan anda.
 7. Pemperibadian - jika anda memesan AirTag anda dari laman web Apple atau aplikasi Apple Store, anda boleh mendapatkan AirTag anda terukir secara percuma. Jadi, sebagai contoh, anda boleh meletakkan nama haiwan kesayangan anda di AirTag, atau menambahkan beberapa daripada 31 emoji yang ada.
 8. Keselamatan - lokasi tidak pernah disimpan di dalam AirTag, dan hanya anda yang dapat mengakses lokasi. Satu lagi ciri hebat ialah peranti iOS dapat mengesan AirTag yang tidak ada pada pemiliknya, sehingga meningkatkan keselamatan. Ini mengurangkan kemungkinan haiwan kesayangan anda berada di tangan yang salah.
 9. Pelbagai pelacakan haiwan peliharaan - anda boleh menyambungkan sehingga 16 AirTag sekaligus. Oleh itu, jika anda mempunyai lebih dari satu haiwan kesayangan, dan anda ingin mengesan semuanya, AirTag boleh menjadi pilihan yang bagus.

Kelemahan Menggunakan AirTag Dengan Haiwan Peliharaan

 1. AirTag bukan pelacak peliharaan - walaupun AirTag digunakan untuk mengesan, mereka dimaksudkan untuk mengesan objek.
 2. Tidak berfungsi di mana-mana - jika anda tinggal di bandar atau bandar, AirTags sangat bagus untuk mengesan haiwan kesayangan anda. Namun, jika anda tinggal di kawasan di mana tidak ada banyak pengguna Apple, anda tidak akan dapat mengesan haiwan kesayangan anda jika ia melarikan diri, kerana tidak akan ada peranti di dekatnya yang dapat menandakan lokasi AirTag anda.
 3. Batasan rintangan - walaupun mereka diiklankan sebagai tahan percikan, air, dan debu, AirTag mempunyai batasannya. Contohnya, kedap air hingga 1 meter, dan hingga 30 minit. Rintangan mereka juga boleh menurun dari masa ke masa. Oleh itu, jika haiwan kesayangan anda suka berlari dan berenang, ini akan mempengaruhi ketahanan AirTag anda.
 4. Haiwan peliharaan boleh merosakkannya - pemilik haiwan peliharaan tahu betapa mereka suka bermain-main. Penjejak haiwan peliharaan dibina untuk menanggung kerosakan seperti ini. Oleh kerana AirTag tidak dimaksudkan untuk digunakan untuk pelacakan haiwan kesayangan, mereka dapat menjadi lebih mudah rusak, yang dapat menyebabkannya tidak berfungsi.
 5. Haiwan peliharaan boleh kehilangannya - jika haiwan kesayangan anda hilang atau melarikan diri, dan kehilangan AirTag, anda akan dapat mencari AirTag, tetapi bukan haiwan itu. Oleh itu, jika AirTag longgar, atau tidak terpasang pada haiwan kesayangan anda dengan betul, ia dapat melepaskan diri dari rakan berbulu anda dengan mudah. Dan kerana AirTag tidak dirancang untuk mengesan haiwan kesayangan, Apple tidak menawarkan aksesori rasmi yang dapat memastikan AirTag dilekatkan dengan selamat pada haiwan kesayangan anda.
 6. Tiada pilihan Perkongsian Keluarga - Oleh kerana lokasi AirTag hanya dapat dilihat oleh pemiliknya, tidak dapat membaginya dengan ahli keluarga mana pun. Ini boleh menjadi masalah bagi orang-orang dari rumah tangga yang sama, terutama ketika AirTag digunakan untuk mengesan binatang peliharaan. Sekiranya seseorang dari rumah anda membawa anjing berjalan-jalan, dan anjing itu hilang semasa berjalan, mereka tidak akan dapat mencari lokasi AirTag. Perkara yang sama berlaku untuk kunci penjejakan, dompet, dompet, dll.

Sekiranya Saya Mengesan Haiwan Peliharaan Saya Dengan AirTag?

Walaupun AirTag tidak dirancang untuk mengesan haiwan kesayangan anda, anda boleh menggunakannya untuk tujuan tersebut. Mereka murah, boleh dipercayai, mempunyai jangka hayat bateri yang panjang, dan jika anda tinggal di kawasan bandar, ia akan menjadi cekap. Walau bagaimanapun, jika anda ingin 100% yakin bahawa anda akan dapat mengesan haiwan kesayangan anda pada bila-bila masa dan dalam keadaan apa pun, anda harus mendapatkan pelacak yang direka khas untuk haiwan peliharaan.

Petua: Sekiranya anda memutuskan untuk mengesan haiwan kesayangan anda dengan AirTag, pastikan AirTag terpasang dengan betul pada haiwan kesayangan anda, tetapi juga periksa sama ada haiwan kesayangan anda selesa dengannya. Sekiranya tidak, mungkin cuba melepaskannya.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Mendapatkan Aksesori Mesra Haiwan Peliharaan untuk AirTags?

Apple tidak mengesyorkan menggunakan AirTag untuk mengesan haiwan peliharaan dan tidak menawarkan aksesori rasmi seperti ini. Walau bagaimanapun, banyak pengeluar telah membuat pelbagai jenis aksesori yang dapat memastikan AirTag anda selamat dan haiwan kesayangan anda selesa.

Contohnya, anda boleh membeli pemegang tag atau kotak pelindung untuk meletakkan AirTag dan melekatkannya pada kolar anjing anda.

Juga, terdapat pelbagai pilihan mengenai kerah itu sendiri. Mereka hadir dalam berbagai jenis bahan, warna, dan ukuran, dengan lengan atau poket yang dibuat khusus untuk AirTags. Bergantung pada pilihan anda, anda boleh memilih yang paling anda sukai - pastikan AirTag selamat.

Berapa Lama Bateri AirTag Berakhir?

Bateri AirTag mempunyai jangka hayat yang hebat. Oleh kerana teknologi yang digunakan, bateri tahan lebih kurang setahun. Apabila bateri hampir habis, anda akan menerima pemberitahuan yang mengatakan bahawa anda perlu menukarnya. Oleh kerana AirTags menggunakan bateri CR2032, yang biasa digunakan untuk peranti seperti alat kawalan jauh, dan ia murah dan senang dicari.

Bateri AirTag mempunyai jangka hayat yang hebat. Oleh kerana teknologi yang digunakan, bateri tahan lebih kurang setahun. Apabila bateri hampir habis, anda akan menerima pemberitahuan yang mengatakan bahawa anda perlu menukarnya. Oleh kerana AirTags menggunakan bateri CR2032, yang biasa digunakan untuk peranti seperti alat kawalan jauh, dan harganya murah dan senang dicari.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found