Cara Membolehkan Akses Kamera di Snapchat

Adakah anda menghadapi masalah dengan akses kamera di Snapchat? Adakah anda mendapat mesej timbul yang meminta anda membenarkan akses kamera, tetapi tidak tahu caranya? Anda tidak keseorangan Sebilangan besar pengguna Snapchat mendapat mesej yang sama.

Menyelesaikan masalah ini tidak sukar, tetapi boleh membuat anda kecewa apabila anda tidak tahu harus bermula dari mana. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui tentang membenarkan akses kamera di Snapchat.

Membolehkan Kamera dalam Tetapan untuk Snapchat

Pertama, anda perlu memeriksa apakah Snapchat membenarkan akses ke kamera telefon anda. Sekiranya anda pengguna iPhone, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke "Tetapan.”

 2. Tatal ke bawah dan ketik “Snapchat.”

 3. Pastikan butang Kamera Hijau / Diaktifkan.

Untuk pengguna Android, berikut cara membenarkan akses kamera di Snapchat:

 1. Pergi ke "Tetapan"Di telefon anda dan cari"Permohonan"(Atau Aplikasi bergantung pada versi perisian.)

 2. Ketik Aplikasi dan cari "Snapchat.”

 3. Ketik “Kebenaran.”

 4. Akhirnya, periksa bahawa butang Kamera berwarna Hijau / Diaktifkan.

Penyelesaian Had Aplikasi dan Sekatan Kamera

Langkah-langkah di atas harus berfungsi dalam kebanyakan kes. Kadang-kadang, pengguna iOS mengalami masalah walaupun mengikuti langkah-langkah ini. Salah satu kemungkinan penyebab masalah ini adalah had aplikasi pada aplikasi Snapchat anda yang bermaksud ia akan menetapkan masa penggunaan anda. Sekiranya ini berlaku, anda akan menghadapi masalah dengan Snapchat kerana anda mungkin telah melebihi had penggunaan aplikasi anda pada hari itu. Sekiranya itu berlaku, anda harus membuang had aplikasi. Inilah caranya:

 1. Pergi ke Tetapan dan cari Waktu Umum atau Skrin, bergantung pada peranti anda.

 2. Ketik Had Aplikasi dan cari "Snapchat dan Kamera."

 3. Seterusnya, anda perlu Lumpuhkan Had Aplikasi (togol butang) dan Padam Had Aplikasi untuk kedua-duanya.

Namun, anda mungkin juga menghadapi masalah sekiranya terdapat sekatan umum pada Kamera anda. Ini boleh menyebabkan sejumlah masalah. Ikuti langkah berikut untuk memperbaikinya:

 1. Pergi ke "Tetapan.

 2. Pilih "Privasi.”

 3. Di bawah Privasi, anda akan melihat pilihan untuk ‘Kamera'Dan pilihan untuk GambarKlik pada setiap satu dan sahkan bahawa Snapchat diaktifkan.

  Gambar harus memaparkan "Semua Foto" semasa Kamera akan menunjukkan suis togol.

Penyelesaian Lain

Snapchat Benarkan Akses Kamera

Anda mungkin telah melumpuhkan had Aplikasi dan Kamera, atau mengizinkan akses Kamera dalam Tetapan, tetapi anda masih melihat 'Oops! Snapchat adalah aplikasi kamera. ’Jika ralat masih muncul, cubalah pilihan penyelesaian masalah di bahagian seterusnya untuk menyelesaikan masalahnya.

Hidupkan / Matikan Telefon Anda

Kaedah menghidupkan / mematikan lama yang baik sering berfungsi dalam keadaan seperti ini. Dengan berbuat demikian, anda menyingkirkan RAM (memori akses rawak) yang bertambah dari masa ke masa dan melambatkan peranti dan aplikasi anda. Oleh itu, peranti anda mendapat lebih banyak ruang simpanan.

Benarkan Akses Kamera di Snapchat

Pastikan telefon anda dimatikan selama dua hingga tiga minit. Kemudian anda boleh menghidupkannya semula. Ini dapat menyelesaikan masalah anda secara kekal. Sekiranya tidak, ada langkah lain yang boleh anda ikuti.

Padamkan Snapchat Cache Anda

Telefon anda perlu dikosongkan sekali-sekala. Semua aplikasi membina sejumlah cache dari masa ke masa dan ini membolehkan aplikasi berjalan lebih cepat dan berfungsi dengan lebih cekap. Lama kelamaan, terlalu banyak cache dapat menumpuk pada peranti anda dan akhirnya melambatkannya.

Dengan memadamkan cache Snapchat, anda akan membebaskan simpanan telefon anda dengan ketara. Anda mungkin tertanya-tanya apakah ini akan menghapus semua gambar, mesej, atau kenangan anda. Jangan risau - mengosongkan cache Snapchat akan menjadikannya tidak utuh. Selain itu, foto atau video yang anda simpan dari Snapchat ke galeri telefon anda juga akan selamat.

Langkahnya sama seperti anda pengguna Android atau iOS. Satu-satunya perbezaan ialah dengan peranti iOS apabila anda sampai ke langkah ketiga, anda harus memilih dan menghapus semua cache aplikasi. Inilah caranya:

 1. Ketuk ikon foto profil di sudut kiri atas skrin.

 2. Seterusnya, ketik pada Tetapan di sudut kanan atas skrin.

 3. Tatal ke bawah, cari Kosongkan Cache, dan ketuk.

 4. Anda akan mendapat mesej timbul, yang bertanya kepada anda jika anda mahu meneruskan operasi atau membatalkannya. Ketik Teruskan.

Kemas kini Snapchat anda

Memastikan aplikasi anda dikemas kini sangat penting. Kemas kini menghilangkan sebarang kesalahan atau bug pada versi sebelumnya. Inilah cara anda dapat melihat apakah Snapchat anda berjalan pada versi terkini.

Sekiranya anda pengguna iOS, pergi ke App Store, cari Ikon Profil, dan tatal ke bawah sehingga anda melihat Kemas kini Snapchat. Sekiranya anda pengguna Android, pergi ke Play Store dan cari Snapchat. Ketik Kemas kini jika tersedia.

Dengan langkah ini, anda pasti akan mengetahui apakah Snapchat yang anda gunakan sudah terkini.

Pasang semula Snapchat Anda

Kadang-kadang, ada yang tidak kena semasa proses pemasangan. Sekiranya anda telah mencuba semuanya dan masih tidak dapat menyelesaikan masalah dengan akses kamera, lebih baik jika anda hanya menghapus Snapchat dan memasangnya semula.

Periksa Sambungan Internet Anda

Ini mungkin terdengar agak pelik, tetapi jika anda menghadapi masalah dengan kamera di aplikasi Snapchat, cuba matikan wifi dan sambungkan ke data selular atau sebaliknya.

Snapchat adalah aplikasi berasaskan internet dan tidak akan berfungsi tanpa sambungan yang kuat dan mantap.

Soalan Lazim

Snapchat boleh menjadi aplikasi yang sukar untuk berfungsi. Dengan begitu banyak tetapan, kemas kini, dan versi yang tersedia, anda mungkin mempunyai lebih banyak pertanyaan. Kami telah mengkaji soalan yang paling kerap diajukan di bawah:

Pilihan kamera tidak disenaraikan dalam tetapan iPhone saya. Apa yang boleh saya lakukan?

Satu masalah umum yang banyak ditemui oleh pengguna iOS adalah pilihan ‘Kamera’ yang hilang dalam tetapan telefon mereka. Pertama, pastikan iOS dikemas kini. Sekiranya anda menggunakan perisian yang jauh lebih lama di telefon, tidak mungkin mengenali keperluan aplikasi Snapchat versi yang lebih baru (dalam hal ini, kamera). Sekiranya iOS anda terkini atau jika anda rasa ini bukan masalah anda, cuba mulakan semula telefon anda secara paksa. Untuk model dengan butang rumah, tahan butang rumah dan butang kuasa bersama-sama sehingga telefon dinyalakan semula dan anda melihat logo Apple. Untuk iPhone yang lebih baru, anda perlu mengetuk kelantangan dan melepaskan, kemudian ketuk kelantangan dan lepaskan, kemudian tahan butang tidur / bangun di sebelahnya sehingga anda melihat logo Apple.

Kamera saya berfungsi, tetapi kabur. Adakah terdapat penyelesaian untuk ini?

Ini adalah satu lagi masalah yang biasa dilakukan oleh banyak pengguna. Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah di atas untuk membersihkan cache dan memastikan semuanya diperbaharui, langkah seterusnya adalah memastikan bahawa ruang kamera bersih dan bebas dari serpihan. Ini amat penting bagi telefon yang mengalami kerosakan cecair atau fizikal. Lama kelamaan, zarah debu dan kakisan boleh mempengaruhi kamera anda.

Cara termudah untuk mengetahui sama ada ini adalah masalah perisian Snapchat (sekiranya anda perlu menghubungi sokongan atau mengemas kini aplikasi jika ada) atau jika telefon anda (yang bermaksud anda mungkin memerlukan pembaikan perkakasan) adalah dengan melihat jika aplikasi kamera asli telefon anda berfungsi dengan baik.

Apa maksud ‘Op, Snapchat adalah aplikasi kamera’?

Ini adalah mesej ralat yang disampaikan oleh Snapchat ketika aplikasi tidak mengesan kamera anda. Sekiranya teks ini muncul, itu bermaksud bahawa Snapchat tidak mempunyai akses ke kamera anda, atau ada masalah perisian. Dalam beberapa kes, mungkin ada masalah perkakasan. Sekiranya kamera anda tidak berfungsi sama sekali, kemungkinan kamera yang terakhir. Dengan mengikuti kaedah yang telah kita bincangkan di atas, kesalahan tersebut harus diselesaikan.

Bolehkah saya mengehadkan akses Snapchat ke kamera saya?

Ini adalah soalan biasa bagi mereka yang berminat dengan privasi internet. Keprihatinan aplikasi yang mempunyai terlalu banyak kebenaran tentunya sah untuk banyak pihak. Malangnya, Snapchat tidak akan berfungsi tanpa kebenaran.

Anda memang mempunyai pilihan. Menggunakan fungsi Waktu Skrin Apple atau Kesejahteraan Digital Android, beberapa pengguna mempunyai pilihan untuk membatasi izin tertentu dengan menetapkan had waktu. Contohnya, jika anda menetapkan Snapchat ke had waktu 15 minit sehari, aplikasi tidak akan terbuka dan oleh itu, tidak boleh mengakses kamera. Kami tidak akan menyebutnya kaedah bodoh. Anda boleh menukar dan mematikan izin sesuka hati, tetapi satu-satunya cara untuk memastikan Snapchat tidak mengakses kamera anda adalah dengan mencopot pemasangannya sepenuhnya dari telefon anda.

Adakah Snapchat dimatikan?

Masalah yang anda hadapi dengan kamera anda mungkin merupakan masalah dengan pelayan Snapchat. Sekiranya ini berlaku, tidak ada yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya sendiri. Anda perlu menunggu pembangun memperbaikinya. Nasib baik, mengetahui sama ada terdapat masalah yang berterusan adalah sangat mudah. Anda boleh melayari laman Twitter rasmi Snapchat, atau laman web Down Detector.

Pengguna yang juga mengalami masalah dengan Snapchat akan menyampaikan keluhan mereka ke Twitter, atau mereka akan menggunakan laman web Down Detector untuk melaporkan kesalahan.

Cari Penyelesaian yang Berfungsi untuk Anda

Sekarang anda tidak perlu menghadapi masalah lagi dengan membenarkan akses kamera di Snapchat. Masalah ini boleh mengganggu, jadi pastikan anda mencari penyelesaian yang sesuai untuk anda. Pastikan untuk memeriksa apakah Snapchat diizinkan mengakses kamera anda dan jika tidak ada had aplikasi atau sekatan kamera. Sekiranya semuanya baik, ikuti langkah tambahan seperti menghidupkan / mematikan telefon anda atau memasang semula Snapchat.

Adakah anda pernah menghadapi masalah ini sebelum ini? Adakah salah satu petua ini membantu anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.