Apa Itu Lencana Facebook - Senarai Penuh

Kumpulan Facebook adalah salah satu asas utama di Facebook. Pilihan ini membolehkan pengguna dalam kumpulan dan organisasi dari pelbagai jenis untuk mengumumkan acara, mengadakan perbincangan, dan bahkan saling memberi sokongan teknikal (jika kumpulan itu memfokuskan pada sesuatu yang teknikal). Kumpulan Facebook lebih tidak formal daripada Halaman Facebook.

Apa Itu Lencana Facebook - Senarai Penuh

Facebook facelift baru-baru ini mengakui hakikat ini dengan membiarkan penggunanya memupuk komunikasi yang lebih bermanfaat dalam kumpulan tertentu. Walau bagaimanapun, lencana kumpulan di Facebook bukanlah perkara baru.

Sejak pertengahan 2018, pentadbir kumpulan dan peserta dibenarkan menetapkan dan menerima lencana yang berbeza berdasarkan interaksi pengguna. Tidak perlu dikatakan, ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk memilih pengguna kumpulan teratas sekiranya anda seorang moderator atau pentadbir. Sebaliknya, mereka mungkin mendorong penerima untuk lebih banyak berinteraksi dengan kumpulan mereka.

Pada penghujung hari, lencana Facebook adalah alat yang bagus untuk memberi penghargaan kepada ahli kumpulan untuk komunikasi dalam talian yang dinamik dan untuk membantu calon ahli Kumpulan memahami apa yang dimaksudkan dengan kumpulan itu.

Lencana Kumpulan Facebook Yang Ada

semua lencana facebook

Lencana direka untuk membantu anda mengenal pasti ahli kumpulan yang berbeza, seperti moderator, pentadbir, dan pengguna yang paling aktif.

Memperuntukkan Lencana

Berkat komunikasi terbaru dari Facebook, pentadbir kumpulan kini mempunyai kemampuan untuk menetapkan dan mengubah pilihan lencana mereka. Untuk menetapkan pilihan anda lakukan ini:

  1. Pergi ke Kumpulan yang anda uruskan
  2. Klik ‘Tetapan’ di menu sebelah kiri
  3. Klik ikon pensel di sebelah ‘Lencana’
  4. Pilih lencana yang ingin anda dayakan
  5. Klik ‘Simpan’

Mulai sekarang, lencana anda akan diberikan secara automatik kepada pengguna yang mereka inginkan. Sekiranya anda memperoleh lencana, anda lebih suka tidak memaparkan (seperti lencana 'Peminat Teratas') mungkin tidak kekal.

Ramai pengguna mempunyai kebimbangan mengenai lencana kipas teratas pada awalnya dan pengenalan fitur ini cukup menjadi sumber trolling dan penipu ringan. Sebilangan besar lencana peminat teratas dikemas kini setiap minggu, sebelum memaparkan pemberitahuan anda, muncul notifikasi yang bertanya sama ada anda ingin memaparkan lencana anda.

Sekiranya anda lebih suka tidak memaparkan ikon, jangan terima, jika tidak, anda mungkin tidak mempunyai pilihan untuk menghapusnya. Sebelum kemas kini baru-baru ini, anda boleh mengklik pilihan komuniti dan mematikan lencana anda, sekarang anda harus menghubungi pentadbir kumpulan untuk menghapusnya.

Lencana muncul tepat di sebelah nama dan profil pengguna semasa dia memberi komen atau membuat catatan kumpulan. Berikut adalah semua lencana Facebook yang ada:

Ahli baru

Untuk membuat kumpulan Facebook yang hebat, penting untuk menyerang besi ketika sedang panas. Mendapatkan lencana ahli baru bermakna anda tidak berada dalam kumpulan lebih dari dua minggu. Tag ringkas ini mungkin membuatkan ahli baru merasa diterima dan disokong oleh kumpulan.

Rising Star

lencana facebook Rising Star

Sekiranya anda benar-benar aktif pada bulan pertama anda dalam kumpulan, anda mungkin akan menerima lencana bintang yang semakin meningkat. Tetapi memerlukan lebih dari sekadar aktif untuk memenuhi syarat untuk lencana ini. Catatan atau komen anda perlu mencetuskan reaksi dan komen lain untuk mendapatkan bintang yang semakin meningkat.

Permulaan Perbualan

Yang ini serupa dengan lencana bintang yang sedang meningkat naik. Sekiranya siaran anda mendapat komen dan suka terbanyak dalam tempoh empat minggu yang lalu, kumpulan tersebut mungkin mengakui sumbangan anda dengan lencana permulaan perbualan.

Penggalak Perbualan

Sekiranya catatan atau komen anda menghasilkan perbincangan berharga berulang kali, anda mungkin akan diberikan lencana penggalak perbualan. Ini bermaksud siaran anda mendorong orang lain untuk berinteraksi, berkongsi, dan memberi komen lebih banyak. Penggalak percakapan memfasilitasi dan mendorong lebih banyak pertunangan sehingga mengenali "Penggalak Percakapan" dalam Kumpulan Facebook dapat sangat membantu.

Greeter

Senang sekali menunjukkan kasih sayang kepada ahli kumpulan baru sekiranya anda adalah ahli veteran. Oleh itu, mereka yang sering berinteraksi dengan ahli baru mendapat lencana penyambut. Faedahnya dua kali ganda. Ahli baru merasa diterima dan anda mendapat pengiktirafan dengan lencana.

Sapaan membuat orang merasa diterima dan biasanya menolong pemula, jadi sangat berguna untuk memberi cara kepada pemula untuk mengenal pasti Ucapan dalam kumpulan anda.

Pencerita Visual

lencana facebook Pencerita Visual

Berkongsi video dan foto yang sering dikomentari atau disukai oleh ahli lain mungkin akan memberi anda lencana pencerita visual. Sekali lagi, ini mesti unik dan bernilai bagi kumpulan.

Pautan Kurator

Lencana kurator pautan dirancang untuk mengenali mereka yang berkongsi kandungan luaran dan berita khusus kumpulan. Seperti yang anda sangka, pautan dan berita perlu menerima banyak suka atau komen untuk menjadikan anda layak mendapat lencana.

Ahli Pengasas

Selama beberapa minggu pertama membuat kumpulan Facebook, anda boleh menggunakan semua sokongan ahli yang anda dapat. Inilah sebabnya mengapa adalah idea yang baik untuk mengakui usaha mereka dengan lencana anggota pengasas.

Mereka yang menyertai 3 hari pertama dan mengepos dan menjemput orang lain mungkin akan menerima lencana. Anda harus tahu bahawa lencana anggota pengasas hanya tersedia untuk kumpulan baru.

Pentadbir dan Moderator

Direka untuk membantu ahli lain mengenal pasti ketua kumpulan, lencana ini selalu muncul di sebelah nama pentadbir / moderator. Ini membolehkan pengurusan kumpulan lebih baik dan menjadikan seluruh komuniti lebih selamat dan lebih terlibat.

Lencana pentadbir / moderator juga memberi kredibiliti kepada moderator apabila mereka mesti masuk dan membuat keputusan yang sederhana seperti membuang catatan atau komen yang tidak sesuai dengan dasar kumpulan.

Ulang Tahun Kumpulan

Lencana ulang tahun kumpulan meraikan tarikh pengguna memasuki kumpulan tertentu. Ia muncul di sebelah nama ahli pada tarikh tersebut.

Perkara mengenai Lencana yang Harus Anda Ketahui

Lencana mungkin tidak muncul di semua kumpulan. Pentadbir dapat mengawal ketersediaannya dan melumpuhkan atau mengaktifkannya melalui Tetapan di bawah Alat Pentadbiran dan Dapatan. Untuk menjadi lencana yang layak, kumpulan perlu mempunyai sekurang-kurangnya 50 ahli.

Lencana juga terdapat di Halaman Facebook. Anda boleh menghidupkannya dengan pergi ke menu Tetapan halaman anda. Klik pada Lencana Facebook dan hidupkan Lencana Kipas Teratas.

semua lencana facebook - tangkapan skrin 2

Tahniah! Anda Mempunyai Lencana TechJunkie

Komunikasi yang baik adalah teras dalam rangkaian sosial apa pun. Tidak seperti platform lain, Facebook telah menemui cara yang baik untuk menyokong interaksi berharga antara penggunanya.

Terserah anda untuk menyumbang dengan komen atau catatan yang menarik, dan tidak lama lagi anda akan mula menerima lencana tersebut. Ingatlah bahawa mereka mungkin tidak tersedia atau mempunyai kriteria yang sama di setiap kumpulan, jadi jangan berkecil hati jika anda tidak langsung menerima lencana.