Cara Abjad di Helaian Google dan Pertahankan Baris Bersama

Sekiranya anda tidak mengetahui pelbagai kemungkinan yang berkaitan dengan Helaian Google, versi Microsoft Excel dalam talian ini dapat dilakukan banyak. Untuk menggunakannya dengan baik, bagaimanapun, Anda harus memperkenalkan diri kepada beberapa fungsi asas.

Cara Abjad di Helaian Google dan Jaga Baris Bersama

Melafazkan huruf dan mengekalkan baris bersama pasti termasuk dalam kategori itu. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melaksanakan kedua fungsi utama ini di Helaian Google.

Mengikut abjad

Cara paling mudah untuk mengelaskan spreadsheet anda adalah dengan menggunakan Susun fungsi. Ini membolehkan anda mengikut abjad rentang data yang dipilih, lajur, atau beberapa lajur.

Lajur Tunggal

Untuk mengikut abjad satu lajur data dalam urutan A-to-Z, anda perlu memasukkan formula yang melakukannya secara automatik. Fungsi Urutkan boleh mengambil lebih banyak argumen, tetapi jika anda ingin melakukan urutan abjad cepat, menaik, gunakan “=SORT (A2: A12)Fungsi.

Perlu diingat bahawa formula ini adalah tatasusunan. Maksudnya formula ini merangkumi jarak yang sama persis dengan julat input. Gunakan formula ini, dan anda tidak akan dapat mengubah apa-apa dalam array. Anda tidak dapat memadamkan satu sel dari hasilnya. Anda boleh menghapus keseluruhan keputusan formula, tetapi bukan nilai sel.

Pelbagai Lajur

Sekiranya anda mempunyai set data berbilang lajur, fungsi Susun masih dapat membantu anda mengatur sel mengikut abjad. Terdapat formula yang akan membantu anda melakukan ini. Masuk ke "= SORT (A2: B12,1, SALAH)"Berfungsi untuk mengikut abjad beberapa lajur mengikut pilihan anda. Rumus yang disebutkan berfungsi dengan tiga hujah.

Hujah pertama adalah julat. Pada dasarnya, julat entri yang ingin anda urutkan. Pada gilirannya, ini membolehkan anda memilih lajur yang ingin disusun.

Argumen kedua adalah lajur di mana anda ingin menyusun hasilnya. Ia dipanggil susun_kolom.

Hujah ketiga ialah sedang_bertambah hujah. Ia boleh mempunyai salah satu daripada dua nilai: BENAR atau SALAH. BENAR bermaksud bahawa urutan akan dilakukan mengikut urutan menaik. SALAH bermaksud bahawa urutan akan dilakukan mengikut urutan menurun.

Pilihan Susun Terbina Dalam

Anda mungkin mahu mengikut abjad data yang ada dan mendapatkan nilai statik, bukannya yang dinamik. Fungsi Urutkan tidak dapat melakukan ini, tetapi ada alat bawaan di Helaian Google yang membolehkan anda mendapatkan maklumat abjad statik. Ini mungkin kaedah termudah untuk menggunakan abjad dalam Helaian Google, tetapi ini tidak akan membuat anda lebih baik jika anda sentiasa mengemas kini senarai. Sekiranya anda ingin mengubah nilai statik sel di dalam lajur, berikut cara melakukannya.

Semudah memilih keseluruhan lajur (klik huruf lajur yang sesuai) dan menavigasi ke Data kemasukan di menu atas. Di sini, anda boleh memilih sama ada anda mahu lajur mengikut huruf A-Z atau Z-A. Pilih salah satu pilihan.

Sekiranya anda memilih julat di dalam lajur, perhatikan bahawa anda akan mempunyai lebih banyak pilihan di bawah Data. Sekiranya anda memilih julat pengisaran, alat akan menyusun julat yang dipilih mengikut urutan menaik / menurun. Sekiranya anda memilih salah satu daripada dua pilihan lembaran pengurutan, ia akan menyusun keseluruhan helaian dengan cara menaik / menurun.

Anda boleh mengakses lebih banyak pilihan untuk abjad dengan memilih Susun julat dalam kotak dialog di bawah Data. Ini menjadikan penyortiran lebih mudah jika anda mempunyai banyak lajur untuk dipilih. Setelah selesai, pilih Susun.

Mengikut Set Data berdasarkan Satu Lajur

Mulakan dengan memilih set data yang dimaksud dan pastikan anda juga memasukkan tajuk. Kemudian, pergi ke Data dan pilih Susun julat dari menu lungsur. Aktifkan Data mempunyai baris tajuk pilihan. Kemudian, Di Bawah Disusun mengikut, pilih tajuk yang anda mahukan. Pilih pilihan A-Z atau Z-A untuk dan jenis menaik / menurun (masing-masing). Klik Susun.

Pembekuan

Kadang-kadang, anda mungkin mahu mengekalkan baris dan lajur dengan cara anda menetapkannya dan menyenaraikan lajur lain mengikut abjad. Ini mungkin sepenuhnya. Anda boleh membekukan baris atau keseluruhan lajur. Setelah beku, baris / lajur yang dipilih dipisahkan dengan garis kelabu tebal. Ini bermaksud, tidak kira bagaimana anda mencuba menyusun mana-mana bahagian dokumen, baris / lajur yang dipilih akan tetap sesuai, seperti yang anda tetapkan.

Ini sangat mudah dilakukan. Pilih sel di baris / lajur yang ingin anda beku. Kemudian, arahkan ke Pandangan entri di menu atas Helaian Google. Arahkan kursor ke Membekukan fungsi. Anda mempunyai empat pilihan untuk setiap baris dan lajur.

Tiada baris akan membatalkan pembekuan dan anda akan melihat garis kelabu tebal yang sesuai hilang dari helaian. 1 baris akan membekukan baris pertama. 2 baris akan membekukan dua baris pertama. Hingga baris semasa (x) akan membekukan semuanya hingga baris yang telah anda pilih (nombor x, di mana x adalah bilangan baris yang dimaksudkan).

Perkara yang sama berlaku untuk lajur. Anda mendapatkan Tiada lajur, 1 lajur, 2 lajur, dan Hingga lajur semasa (y), di mana "y" adalah huruf dari lajur yang dipilih.

Setelah memilih baris / lajur / keduanya, anda boleh pergi ke Data, abadikan semuanya, dan anda akan melihat bahawa baris / lajur "beku" tidak akan mengubah nilainya. Ini adalah pilihan yang berguna dan boleh digunakan dalam pelbagai cara kreatif.

Mengikut Huruf dan Menyimpan Lajur dan Baris Tidak Tetap

Terdapat dua cara utama untuk mengikut abjad dalam Helaian Google. Yang pertama menggunakan pelbagai formula dan cukup dinamik. Ia juga membolehkan anda melakukan pelbagai perkara dengan hamparan anda. Walau bagaimanapun, ia agak rumit. Sekiranya anda mahu mengikut abjad helaian anda, gunakan kaedah kedua. Jangan risau. Anda boleh mengunci baris dan lajur di tempat dengan fungsi Freeze.

Adakah panduan ini berguna? Adakah anda berjaya melakukan perkara yang anda mahukan dengan hamparan anda? Jangan ragu untuk melayari bahagian komen di bawah dengan sebarang pertanyaan yang anda ada. Komuniti kami bersedia dengan semua jawapan yang anda perlukan.