Adakah Alt-F4 Tidak Berfungsi? Inilah Yang Mungkin Berlaku

Pintasan Alt + F4 klasik adalah salah satu pengguna Windows pertama yang dipelajari. Ini mematikan program dan merupakan antara jalan pintas yang paling berguna yang dimiliki oleh sistem operasi ini. Tetapi di mana untuk memulakan penyelesaian masalah apabila berhenti berfungsi? Berikut adalah beberapa idea mengenai perkara yang boleh anda lakukan.

Adakah Alt-F4 Tidak Berfungsi? Inilah Yang Mungkin Berlaku

Jangan Muat turun Alat Pihak Ketiga

Anda akan melihat banyak artikel mengenai perkara ini yang mencadangkan satu aplikasi atau alat yang lain, tetapi ini bukan masalah yang perlu anda perbaiki dengan program pihak ketiga. Mungkin ada banyak sebab, tetapi penyelesaiannya kebanyakannya mudah dan mudah.

Memulakan semula komputer anda dapat menyelesaikan masalah dengan segera. Mulakan semula PC anda, lancarkan program, dan tekan kekunci Alt dan F4 untuk melihat apakah masalah itu berterusan. Sekiranya komputer enggan menutup program, lanjutkan ke kaedah seterusnya.

Periksa untuk Melihat Jika Kunci Fn Aktif

Sekiranya anda baru sahaja mengemas kini pemacu papan kekunci anda, atau untuk sistem operasi anda, maka ada kemungkinan anda perlu mengemas kini pemacu papan kekunci anda. Sekiranya anda tidak mempunyai kemas kini baru-baru ini, maka tidak perlu memeriksa pemacu.

Mulakan dengan mencari kunci Fn pada papan kekunci anda. Ia mungkin berada di sebelah kiri bawah papan kekunci anda, dan dekat dengan kekunci Windows. Ia juga mungkin berada di sebelah kanan bawah papan kekunci anda berhampiran butang ALT GR.

Mencari FN

Tekan sekali dan kemudian lihat apakah fungsi "ALT F4" anda telah dipulihkan. Sebagai alternatif, tekan dan tahan Fn dan lihat apakah ini mematikan kunci Fn. Anda mungkin juga ingin mencuba Fn dengan F4 untuk melihat apa yang berlaku. Anda juga boleh mencuba kombo ALT FN F4 untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah.

Kemas kini dan Nyalakan Semula Komputer Anda

Masalah dengan ALT F4 sering dikaitkan dengan kemas kini, tetapi tidak menjadi masalah bagi pengguna Windows 10. Sekiranya anda mempunyai masalah ALT F4, ini mungkin bermaksud anda menjalankan versi Windows yang lebih lama. Untuk itu, anda perlu pergi dan memeriksa untuk mengetahui sama ada anda memerlukan kemas kini Windows.

Kemas kini Windows

Pergi ke tetapan Windows anda, dan kemudian ke "Kemas kini & Keselamatan" dan kemudian klik butang yang bertuliskan, "Periksa Kemas Kini." Sekiranya terdapat beberapa kemas kini, maka perlu diperbaharui dan reboot komputer anda.

Adakah Anda Tidak sengaja Mengaktifkan "Kekunci Melekit"

Sekiranya anda menekan kekunci Shift anda beberapa kali (biasanya lima kali berturut-turut), ia akan mengaktifkan pilihan "Kekunci Pelekat". Sekiranya anda menekan Enter atau mengklik "Ya" kerana anda tidak mencari, maka mungkin "Kekunci Lekap" yang harus dipersalahkan.

Matikan "Sticky Keys" dengan menekan kekunci Windows dan kemudian huruf "i", dan itu akan memunculkan tetapan Windows anda. Klik pada "Kemudahan Akses" di bawah menu Tetapan anda, dan kemudian klik pada kata "Papan Kekunci." Anda akan melihat butang togol untuk “Sticky Keys” muncul di sebelah kanan. Alihkan ke matikan untuk mematikan "Kekunci Melekit".

Selesaikan Masalah Papan Kekunci Anda

Pergi ke tetapan Windows anda sekali lagi, baik dengan mencarinya di bar carian anda atau dengan menahan kekunci Windows dan menekan kekunci "i". Halaman tetapan Windows mempunyai bar carian di mana anda harus mengetik "Selesaikan Masalah Papan Kekunci." Apabila pemecah masalah papan kekunci muncul di layar, klik padanya untuk melancarkannya.

Selesaikan masalah papan kekunci anda

Fungsi penyelesaian masalah akan memandu anda melalui apa sahaja masalah yang anda hadapi dengan papan kekunci anda. Sekiranya ia adalah sesuatu yang biasa digunakan oleh Windows untuk menangani, maka anda akan dapat mencari jalan keluar melalui penyelesai masalah.

Alt F4 Bekerja Lagi

Kaedah yang dinyatakan dalam artikel ini akan membantu anda menyelesaikan masalah ini. Akhirnya, jika ia adalah masalah perkakasan, papan kekunci baru yang baik tidak semestinya mahal.

Adakah penyelesaian ini sesuai untuk anda? Adakah anda telah menemui penyelesaian yang lebih baik untuk masalah ALT F4? Beritahu kami dalam komen.