Cara Tetap Tetingkap Tetap Teratas di Windows 10

Tidak ada sistem operasi yang mempunyai setiap ciri, tetapi ada satu ciri penting yang hilang dari Windows 10: kemampuan untuk mengunci tingkap di "lapisan atas" desktop anda, yang ditampilkan di atas semua yang lain.

Fungsi ini berguna dalam banyak cara, dari menyalin maklumat secara manual di antara tingkap, hingga menjaga agar isi terbuka ketika anda memerlukannya di layar anda, atau membiarkan obrolan video anda terbuka ketika mengerjakan projek. Anda boleh menonton filem di latar belakang komputer anda semasa mengerjakan projek lain, atau anda boleh menyimpan penyemak imbas fail anda di atas penyemak imbas web atau pemproses kata anda agar selalu dapat mengakses kandungan anda.

Tidak kira bagaimana anda mahu bekerja, menjaga tingkap tetap penting untuk meningkatkan produktiviti. Sayangnya, Windows 10 tidak termasuk ciri itu, tetapi anda boleh menambahkannya dengan mudah ke PC anda menggunakan perisian pihak ketiga. Untuk pengguna Mac, lihat cara menjaga tetingkap di atas di MacOS.

Bagaimana Saya Memaksa Jendela untuk Tetap Terus Mengikuti Windows 10?

Contoh terbaik untuk Windows 10

Pilihan # 1: Gunakan AutoHotKey dengan Skrip Tersuai

AutoHotkey adalah program sumber terbuka (GNU GPLv2) percuma yang membolehkan anda menulis skrip tersuai atau menggunakan skrip pemalam dari orang lain untuk membantu anda membuat makro di komputer anda.

Aplikasi ini banyak digunakan dan sangat disyorkan, dan penggunaannya bermula dari permainan hingga mengubah arah tatal tetikus anda.

Sekiranya anda ingin memasang tetingkap ke desktop, anda dapat melakukannya dengan mudah dengan AutoHotkey, walaupun perlu diperhatikan bahawa anda harus membuat skrip dengan menulis kod secara manual. Sekiranya anda mencari sesuatu yang ditulis sebelumnya, kami sarankan untuk tetap menggunakan aplikasi Selalu Teratas, yang secara efektif hadir sebagai skrip AutoHotkey yang sudah dibungkus. Beberapa pengguna Windows yang lebih cenderung secara teknikal mungkin lebih suka pilihan skrip khusus yang tersedia dengan AutoHotkey.

Berikut adalah langkah-langkah bagaimana memulakan AutoHotkey:

 1. Muat turun dan pasang AutoHotkey jika anda belum memilikinya.

 2. Buat folder di mana anda boleh menyimpan skrip kunci panas anda dengan yang lain yang mungkin anda buat pada masa akan datang. Saya menamakan milik saya Kekunci Panas. (Klik kanan pada desktop anda dan pilih Baru dan Folder)

 3. Di folder, Klik kanan dan pilih Baru dan kemudian Skrip AutoHotKey.

 4. Sekarang klik kanan pada fail itu dan pilih Edit Skrip.

 5. Ketik atau tampal yang berikut ke bahagian bawah fail: ^ RUANG :: Winset, Alwaysontop,, A

 6. Simpan fail dengan mengklik Fail dan juga Jimat di bahagian atas tetingkap atau anda boleh menekan CTRL + s.

 7. Sekiranya ikon fail anda sesuai dengan saya, klik kanan pada fail dan pilih Jalankan Skrip. Dan anda sudah selesai. Tekan sahaja CTRL + RUANG pada tetingkap apa sahaja yang anda mahu terus berada di puncak.

 8. Sekiranya tidak sesuai dengan saya, apabila anda mengklik kanan, pilih Buka dengan dan Pilih aplikasi lain.

 9. Cari aplikasinya AutoHotkey Unicode 64-bit dan tandakan kotak berlabel Sentiasa gunakan aplikasi ini untuk membuka fail .ahk. Selepas anda menekan okey, ikon fail akan kelihatan seperti "H" ungu.

 10. Sekarang jalankan skrip dan anda semua sudah selesai.

The "^"Watak mewakili kekunci Ctrl, dan" RUANG "mewakili bar ruang, membuat hotkey Ctrl + [Space]. Anda juga dapat menggunakan "#" untuk mewakili kunci Windows jika disukai. Klik Simpan.

Auto Hotkey memberikan lebih banyak penyesuaian daripada yang anda perolehi dari Always On Top, tetapi ia juga lebih berfungsi untuk digunakan pada PC anda.

Pilihan # 2: Gunakan DeskPins

Hasil gambar untuk meja tulis

DeskPins sudah ada selama bertahun-tahun, sejak zaman Windows XP, dan masih digunakan hari ini untuk meletakkan pin tingkap di PC. Sebagai program Perisian Sumber Bebas atau Terbuka (FOSS), anda boleh menggunakan DeskPins dengan mudah di mana-mana komputer. Inilah cara menggunakannya.

 1. Muat turun dan pasang Deskpins menggunakan pemasang khusus Windows 10

 2. Klik dua kali atau klik kanan dan pilih ‘Buka'Pada deskpins.exe untuk menjalankan program di komputer anda.

 3. Deskpins berfungsi sedikit berbeza daripada versi skrip Sentiasa di atas dan AutoHotkey. Klik ikon di bar tugas anda, dan ikon tetikus berubah menjadi pin merah kecil.

 4. Daripada menggunakan pintasan papan kekunci, anda perlu menyematkan program anda dengan mengklik bahagian atas tetingkap desktop.
 5. Ikon pin merah kecil akan muncul di bar tajuk tetingkap yang disematkan untuk menunjukkan statusnya.

 6. Untuk melepaskan pin tetingkap, klik ikon pin untuk mematikan pilihan.
 7. Pilihan: Anda masih boleh meminimumkan dan memaksimumkan tetingkap apabila dikehendaki tanpa kehilangan status "selalu di atas" tingkap.
Cara menjaga tetingkap sentiasa berada di atas di Windows 10-3

DeskPins semudah digunakan seperti yang anda bayangkan, tetapi ada dua perkara yang harus anda perhatikan ketika menggunakannya.

Pertama, program mungkin tidak berfungsi pada komputer di bawah kawalan pentadbiran, seperti komputer kerja atau sekolah. Bercakap dengan meja bantuan majikan atau sekolah anda atau jabatan IT untuk mendapatkan bantuan mengenai perkara ini, kerana mereka mungkin mempunyai dasar mengenai perkara yang dibenarkan dan sama ada mereka memasangnya atau membiarkan anda mengatasinya.

Kedua, penunjuk visual berguna, tetapi bagi sesetengah orang, jalan pintas papan kekunci adalah semua yang mereka perlukan untuk mengakses utiliti berguna ini.

***

Pada akhirnya, ketiga-tiga pilihan ini merupakan kaedah terbaik untuk membantu produktiviti dan kecekapan dengan memasang tetingkap ke latar depan di Windows 10.

Sama ada anda ingin terus memainkan video di latar belakang, atau anda perlu menonton pemindahan fail semasa mengedit foto di Photoshop, sangat mudah menggunakan program ini untuk membantu anda melacak kandungan anda di aplikasi.