Amazon Echo Terus Terputus Sambungan - Cara Memperbaiki

Anda telah selesai menyediakan Amazon Echo baru anda dan anda ingin mengeluarkan arahan suara pertama anda kepada Alexa, sistem kawalan suara Amazon. Tetapi bagaimana jika ia tidak berfungsi? Anda bercakap kosong dan tidak ada yang berlaku. Alexa ??

Apa yang sedang berlaku? Adakah sambungan Wi-Fi buruk atau tidak ada sambungan sama sekali? Atau lebih mengecewakan, bagaimana jika peranti itu terus memutuskan dan menyambung semula? Anda harus menyelesaikan masalah sambungan Echo anda sebelum dapat menggunakannya dengan pasti.

Di bahagian bawah Echo, ada LED daya yang berfungsi sebagai penunjuk Wi-Fi. Sekiranya lampu berwarna putih, anda disambungkan, dan jika berwarna jingga, tidak ada sambungan Wi-Fi.

Ia serupa dengan peranti Echo dengan skrin: cahaya putih - cahaya oren - tidak ada sambungan.

Melihat oren secara berkala boleh mengecewakan dan tidak lama lagi semua warna jingga dalam hidup anda terasa seperti pencetus.

Tetapi jangan risau, kerana masalah penyambungan meluas dengan peranti ini. Oleh kerana masalah umum ini terdapat banyak jalan penyelesaian. Berikut adalah beberapa petua berguna untuk menyelesaikan masalah kesambungan Echo anda.

Mengapa Gema Saya Terus Terputus?

Terdapat beberapa kemungkinan sebab Echo anda terputus hubungan dan masalah yang paling biasa adalah dengan Wi-Fi. Ini adalah masalah paling mudah untuk diperbaiki dan akan dibahas dalam perenggan seterusnya. Sekiranya tidak berjaya, turunkan senarai sehingga masalahnya diselesaikan. Sekiranya sambungan tidak kembali sama sekali, anda mungkin memerlukan Echo baru.

Periksa Wi-Fi

Sebelum peranti Echo menyalahkan semua pihak, anda harus memeriksa peranti lain (telefon, tablet, TV pintar, komputer) untuk melihat apakah peranti tersebut mempunyai sambungan yang baik.

Sekiranya tidak, mungkin Wi-Fi anda adalah masalah dan bukan Echo, jadi anda harus menumpukan usaha anda untuk memperbaiki sambungan Internet. Selalunya, hanya dengan mengaktifkan modem kabel atau penghala kabel anda cukup untuk menyelesaikan masalah sambungan, tetapi kadang-kadang perlu menghubungi ISP anda.

Kuasa Berbasikal Gema Amazon Anda

Sudahkah anda membuktikan bahawa semuanya baik-baik saja dengan akses rangkaian anda? Sekiranya demikian, mungkin Echo tidak dapat dihubungkan. Kami mencadangkan agar anda memulakan dengan kaedah yang betul dan tepat untuk peranti elektronik: mulakan semula.

Matikan peranti Echo anda. Lakukan perkara yang sama dengan modem dan penghala anda dan matikan Wi-Fi pada semua peranti yang disambungkan.

Tunggu sekitar 30 saat, kemudian hidupkan penghala semula. Hidupkan peranti Echo sehingga boleh menjadi yang pertama menyambung semula ke Wi-Fi. Kemudian hidupkan Wi-Fi pada peranti lain.

Sekiranya masih tidak ada sambungan, ada kemungkinan anda harus menghubungi Penyedia Perkhidmatan Internet anda untuk mendapatkan sokongan teknikal.

Penghala anda mungkin menggunakan kedua protokol keselamatan, WPA (Akses Dilindungi Wi-Fi), dan WPA2 (Akses Dilindungi Wi-Fi II). Cuba ubah protokol keselamatan ke salah satu daripadanya.

Menetapkan Semula Gema Anda

Gerakkan Echo dan penghala anda sejauh mungkin dari semua alat elektronik di rumah anda yang boleh menghalang isyarat.

Percaya atau tidak, monitor bayi dan ketuhar gelombang mikro boleh mengganggu Wi-Fi anda dengan ketara. Malah mesin basuh pinggan mangkuk, lubang udara, atau stereo boleh menyebabkan masalah kecil.

Perlu diingat bahawa isyarat penghala menyebar secara mendatar dan ke bawah dari sumbernya, jadi semakin tinggi anda menggerakkan Echo dan penghala, semakin baik. Menjaga mereka berdekatan di tempat tinggi di rumah anda akan menjadi sempurna.

Ia juga menjadikan Echo jauh lebih mudah diakses dari semua bahagian rumah anda. Juga, cubalah menjauhkan Echo sekurang-kurangnya 8 inci dari dinding kerana ini dapat meredam isyarat dan menyebabkan kesukaran ketika cuba menggunakan fitur yang diaktifkan suara.

Tonton Kesesakan Wi-Fi

Sekiranya terdapat banyak peranti yang disambungkan ke rangkaian anda, Wi-Fi anda mungkin tidak dapat mengikuti. Turunkan kesesakan ini dengan mematikan Wi-Fi pada peranti yang tidak anda gunakan saat ini.

Periksa Kekerapan Wi-Fi

Amazon Echo hanya dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi dwi-jalur (2.4 GHz / 5 GHz) yang menggunakan standard 802.11a / b / g / n. Rangkaian peer-to-peer atau hotspotting tidak dapat menjalankan kumpulan dan standard ini.

Peranti pintar anda cenderung lalai ke saluran 2.4GHz. Sebilangan daripada mereka bahkan tidak menyokong saluran 5GHz, yang boleh menjadikan 2.4GHz terlalu sibuk. Itu boleh menjadi perkara baik kerana membiarkan 5GHz tidak dibebankan.

Anda boleh menggunakan aplikasi Alexa di telefon atau tablet anda untuk menghubungkan Echo anda ke 5GHz. Dengan cara itu, anda akan mengurangkan gangguan dari peranti lain sambil meningkatkan sambungan dan jarak pada masa yang sama.

Namun, memilih saluran yang tepat harus bergantung kepada anda, kerana kedua-dua pilihan mempunyai kelebihan mereka. 5GHz menjamin sambungan yang lebih kuat dan stabil (jika Echo cukup dekat dengan penghala). Walau bagaimanapun, 2.4 GHz berkinerja lebih baik untuk peranti yang dipisahkan dari penghala oleh dinding atau halangan lain.

Tetapkan semula Gema Anda

Sekiranya tidak ada yang lain yang membantu, tetapan semula kilang dan bermula dari awal kemungkinan akan melakukan muslihatnya.

Untuk melakukan tetapan semula pada peranti Echo dan Echo Dot generasi pertama, anda memerlukan alat kecil: klip kertas, anting-anting, jarum, atau gunting yang sangat tipis.

Cari lubang kecil di dasar peranti, masukkan alat, dan tekan butang tetapkan semula. Pegang sehingga cincin cahaya menyala dan mati semula. Apabila cincin cahaya berubah menjadi jingga, peranti anda akan memasuki mod persediaan. Kemudian anda boleh membuka aplikasi Alexa di telefon anda dan memulakan proses penyediaan sekali lagi.

Semasa menetapkan semula generasi kedua Echo dan Echo Dot, inilah yang akan anda lakukan: Tekan dan tahan butang Mikrofon Mati dan Turunkan Kelantangan pada masa yang sama selama kira-kira 20 saat sehingga cincin cahaya berubah menjadi oren dan kemudian menjadi biru.

Selepas itu, latihannya sama seperti dengan peranti generasi pertama: cincin cahaya akan mati dan menyala semula, kemudian akan berubah menjadi jingga, dan peranti itu siap untuk disiapkan melalui aplikasi Alexa.

Hubungi Sokongan Pelanggan Amazon

Sekiranya tidak ada petua ini yang nampaknya tidak berjaya dan tidak ada yang salah dengan sambungan Wi-Fi, pasti ada beberapa masalah dengan perkakasan. Jangan teragak-agak untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan Amazon.

Seperti perkhidmatan pelanggan lain, mereka mungkin akan menguji kesabaran anda dengan meminta dengan sopan anda mengulangi semua langkah yang telah anda ambil. Dari sudut terang, perjalanan anda kemungkinan besar akan berakhir dengan langkah ini, kerana mereka akan dapat menolong anda - walaupun itu bermaksud menghantar Echo yang lain.

Sekiranya anda memiliki Amazon Echo, anda akan sering menemui ciri baru dan juga beberapa Easter Egg. Lihat artikel TechJunkie ini:

  • Cara Membuat dan Menjawab Panggilan dengan Gema Amazon anda
  • Cara Menetapkan Penggera Gema Amazon untuk Membangunkan Anda dengan Muzik
  • Lebih 200 Telur & Trik Paskah Echo Amazon

Adakah Echo anda mempunyai masalah penyambungan? Bagaimana anda menyelesaikan masalah tersebut? Tolong beritahu kami mengenainya di komen di bawah!