Cara Menggunakan Chromecast untuk Bermain Permainan di TV Anda

 • Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui
 • 20 aplikasi Chromecast Terbaik tahun 2016
 • Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast untuk mencerminkan skrin anda
 • Cara menggunakan Chromecast untuk bermain permainan
 • Cara menggunakan Chromecast untuk streaming audio
 • Cara Mematikan Chromecast Anda
 • Cara Stream Pemain VLC ke Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi
 • Cara menetapkan semula Chromecast anda
 • Petua dan trik Chromecast

Fakta yang sedikit diketahui mengenai Chromecast adalah, selain streaming video dan audio ke dalamnya, juga memungkinkan untuk menstrim permainan. Dengan permainan mudah alih menjadi semakin canggih, itulah prospek yang menggoda.

Cara Menggunakan Chromecast untuk Bermain Permainan di TV Anda

Sebenarnya, streaming permainan dari telefon atau tablet anda melalui Wi-Fi ke Chromecast anda - terutamanya Chromecast ke-3 yang lebih baru - boleh mengejutkan berkesan dan menyeronokkan. Walau bagaimanapun, berhati-hatilah: anda memerlukan rangkaian Wi-Fi anda berfungsi pada tahap optimum agar ini berfungsi.

Sekiranya tidak terlalu cepat, atau banyak orang menggunakannya secara serentak, permainan boleh terasa agak ketinggalan dan visual anda juga akan menderita. Untuk memastikan semuanya berjalan lancar, Chromecast anda akan mengurangkan kualiti. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk bermain permainan di Chromecast anda.

Langkah 1: Pilih Permainan Chromecast Anda di Telefon / Tablet Android Anda

Langkah pertama adalah mencari permainan untuk dimainkan. Ini tidak semudah yang didengar. Hanya sebilangan kecil permainan yang tepat yang mempunyai sokongan khusus untuk Chromecast, termasuk Angry Birds Go dan WGT Golf. Selebihnya adalah kuiz, permainan kata, dan seumpamanya. Sebilangan besar permainan Chromecast menggunakan telefon pintar Android anda sebagai pengawal.

Untuk mencari permainan ini, cari Google Play untuk permainan Chromecast. Tindakan ini tidak bermaksud bahawa semua permainan yang disenaraikan adalah permainan Chromecast. Periksa butiran untuk maklumat lebih lanjut.

Selain dari Google Play Store, anda juga dapat mengunjungi Google Store "rasmi" (kedai produk) dan menuju ke bahagian produk Chromecast menggunakan peranti mudah alih anda.

Aplikasi yang disenaraikan di sana direka khas untuk Chromecast.

Ketik mana-mana permainan dari senarai menggunakan telefon pintar atau tablet anda. Pilih ikon untuk OS yang dipilih, kemudian pasang permainan dari kedai yang berkaitan.

Langkah 2: Lancarkan Permainan di Telefon / Tablet Android Anda

Melancarkan Chromecast Games

Untuk mula bermain, anda perlu membuka permainan di telefon pintar anda. Dari sana, aplikasi akan memberikan arahan persediaan yang diperlukan untuk menggunakannya dengan Chromecast anda.

The Pelakon ikon adalah komponen yang paling biasa dalam mana-mana permainan Chromecast. Cukup ketik ikon di telefon bimbit anda, kemudian pilih Chromecast anda pada bingkai pop timbul. Setelah berlengah, permainan akan dipindahkan ke TV anda sementara telefon pintar menjadi pengawal, dengan andaian reka bentuk permainan menggunakan fungsi tersebut.

Perhatikan bahawa beberapa permainan sesuai dimainkan melalui Chromecast lebih banyak daripada yang lain. Walaupun banyak aplikasi menggunakan telefon sebagai pengawal, permainan lain hanya mencerminkan skrin ke TV anda.

Melancarkan Permainan Android Standard

Banyak permainan Android dapat dicerminkan ke peranti Chromecast anda dengan hanya mereplikasi apa yang ditunjukkan pada telefon pintar atau tablet anda. Walau bagaimanapun, pilihan ini biasanya membawa sedikit kelewatan.

Sekiranya anda mengekalkan tetapan kualiti rendah, adalah mungkin untuk bermain banyak permainan bukan Chromecast hanya dengan mencerminkan skrin pada telefon pintar atau tablet anda ke Chromecast. Satu-satunya kelemahan kaedah ini adalah hakikat bahawa anda akan menonton telefon anda dan bukannya TV.

Permainan bercermin berfungsi paling baik pada peranti Chromecast Gen ke-2 dan Gen ke-3 — ia mempunyai jeda yang lebih sedikit daripada Chromecast pertama, dan ini menjadikan permainan lebih mudah dimainkan. Sekiranya anda mempunyai Chromecast generasi kedua atau ketiga, lebih baik jika anda menyiapkannya untuk menggunakan jalur frekuensi 5GHz penghala Wi-Fi anda. Terakhir, banyak permainan mempunyai tetapan kualiti yang dapat disesuaikan. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mendapatkan permainan untuk bermain dengan lancar di Chromecast anda, cuba kurangkan tetapan kualiti minimum.

Biarkan komuniti mengetahui cara anda menggunakan Chromecast untuk bermain permainan di bahagian komen di bawah.