Adakah Amazon Menerima PayPal?

Sebagai pasaran dalam talian terbesar dan katedral kapitalisme, Amazon mengira pelanggan mereka berjuta-juta dan urus niaga berjuta-juta. PayPal juga merupakan syarikat antarabangsa dengan berjuta-juta pelanggan dan kehadiran di, atau di, berjuta-juta peruncit dan perniagaan. Kedua-duanya sangat penting dari segi pembayaran dalam talian dan membuat pembelian ke kedai dalam talian terbesar di web. Oleh kerana satu adalah kedai dan satu kaedah pembayaran, adakah Amazon menerima PayPal? Walaupun jawapan mudah adalah asas "tidak rasmi, tidak," ada cara untuk menggunakan akaun PayPal anda di Amazon, selagi anda tahu di mana mencarinya.

Adakah Amazon Menerima PayPal?

Mengapa Amazon tidak menerima PayPal?

kedai dalam talian dan pasar. PayPal adalah salah satu platform pembayaran dalam talian terbesar di dunia. Mengapa Amazon tidak mahu bekerjasama dengan PayPal? Jawapannya, nampaknya kembali kepada asal-usul PayPal. PayPal pertama kali dilancarkan pada tahun 1998 dan menjadi sebahagian daripada eBay pada tahun 2002. Ia kekal menjadi sebahagian daripada eBay sehingga tahun 2014 ketika ia dipisahkan menjadi entiti sendiri. Untuk sebahagian besar masa itu, semua keuntungan dari PayPal menguntungkan eBay yang merupakan pesaing langsung kepada perkhidmatan dalam talian Amazon sendiri. Walaupun Amazon bermula sebagai kedai buku dalam talian, langkahnya menjual hampir semua barang di dunia nyata menjadikan Ebay sebagai salah satu pesaing terbesar dalam talian. Oleh itu, walaupun setelah bebas dari eBay, Amazon masih belum menerima PayPal sebagai kaedah pembayaran.

Bahagian lain dari sebabnya adalah bahawa Amazon menjalankan platform pembayarannya sendiri yang disebut Amazon Pay. Platform ini serupa dengan PayPal tetapi dengan skop yang jauh lebih sempit. Ia digunakan terutamanya untuk pembelian Amazon dan walaupun ia terdapat di luar ekosistem, nampaknya belum diterima secara meluas. Amazon Pay adalah pesaing langsung PayPal dan semua keuntungan dikembalikan ke Amazon, jadi mengapa syarikat menerima pembayaran dari perkhidmatan yang bersaing?

Sebesar PayPal sekarang, tidak bekerja dengannya sepertinya tidak membahayakan Amazon.

Cara menggunakan PayPal untuk membayar pembelian Amazon

Walaupun Amazon tidak secara rasmi mengenali pembayaran PayPal, masih ada cara untuk menghabiskan baki PayPal yang mungkin anda miliki di laman web Amazon. Anda boleh menggunakan kad hadiah PayPal, kad debit PayPal atau vendor pihak ketiga untuk membeli kad hadiah Amazon.

Gunakan kad hadiah

PayPal menjual pelbagai kad hadiah yang boleh anda bayar dengan menggunakan platform itu sendiri. Terdapat beratus-ratus jenis kad yang tersedia termasuk Apple, Best Buy, GameStop, Uber, Applebee's, Airbnb dan banyak lagi. Salah satu kad yang biasa ditawarkan PayPal adalah kad hadiah Amazon, yang memudahkan anda memberi pilihan untuk membeli mata wang digital Amazon melalui kedai PayPal sendiri. PayPal kadangkala menjual kad hadiah mereka dengan potongan harga, menjadikannya mudah untuk mendapatkan pilihan pembayaran tertentu di Amazon sambil juga menjimatkan sejumlah wang.

Malangnya, PayPal dan Amazon tidak lagi bekerjasama dalam penjualan ini, yang bermaksud anda tidak dapat menjumpai kad hadiah Amazon secara dalam talian di kedai PayPal sendiri — gelandangan utama, semua perkara dipertimbangkan. Berita baiknya, tentu saja, anda tidak perlu membeli kad hadiah terus dari PayPal jika anda tidak mahu. Anda juga boleh membelinya dari laman web yang mengkhususkannya. Mereka sering menjualnya dengan harga murah atau memberikan potongan harga atau tawaran istimewa ketika membeli kad, jadi patut anda periksa. Laman web yang menjual kad hadiah termasuk Gyft dan eGifter antara lain. Seperti membeli secara langsung, laman web ini membeli banyak kad hadiah dari banyak kedai utama dan menjualnya kepada anda.

Akhirnya, perlu diperhatikan bahawa PayPal masih digunakan sebagai pilihan pembayaran lalai di Ebay, di mana anda sering dapat menemui sebilangan besar kad hadiah yang tersedia untuk dijual. Selalu ada kemungkinan kad ini menjadi penipuan, jadi pastikan untuk memperhatikan penilaian dan sejarah penjual.

Gunakan kad debit PayPal

Kad debit PayPal dipanggil Kad Tunai PayPal, dan ia berfungsi seperti kad lain. Dijalankan oleh Mastercard, ia boleh digunakan di mana sahaja yang menerima Mastercard, yang berjuta-juta outlet di seluruh dunia, termasuk Amazon. Kad, seperti PayPal pada umumnya, tidak mempunyai sebarang bayaran untuk mula menggunakan kad tersebut atau untuk bayaran bulanan dan tidak aktif, dan memindahkan wang dari gaji anda dengan deposit langsung, atau dari akaun bank anda, tetap percuma dan mudah dilakukan. Satu-satunya bayaran yang sebenarnya datang dari memindahkan wang ke kad menggunakan aplikasi PayPal atau wang tunai, tetapi bagi kebanyakan orang, menggunakan baki yang ada sebelumnya atau memuatkan wang tunai dari akaun bank anda adalah percuma dan mudah.

Memohon kad dan apabila tiba, tambahkan kad itu ke akaun Amazon anda sebagai kaedah pembayaran. Seperti banyak kad debit, PayPal menggunakan bahagian belakang Mastercard, yang bermaksud ia boleh digunakan di mana sahaja Mastercard diterima. Itu termasuk Amazon, dan untungnya, kita tidak melihatnya akan berubah dalam masa terdekat.

***

PayPal tetap menjadi salah satu kaedah termudah untuk membayar barang dalam talian, dan dengan sedikit usaha, akhirnya anda dapat melanjutkan pembayaran PayPal anda ke Amazon. Ada cara lain untuk menggunakan PayPal untuk membeli dari Amazon? Tahu ada kedai kad hadiah pihak ketiga yang boleh kita gunakan? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!