Apa yang Perlu Dilakukan jika Amazon Firestick anda Tidak Dapat Mendapatkan Alamat IP

Amazon Firestick adalah peranti pintar dan mampu melakukan banyak perkara tetapi tanpa sambungan tanpa wayar, tidak banyak. Ini adalah peranti berkemampuan internet yang kekuatannya berasal dari akses ke jaring. Tanpa sambungan, ia hanyalah kotak hitam kecil. Jadi apa yang boleh anda lakukan sekiranya Amazon Firestick anda tidak dapat memperoleh alamat IP?

Apa yang Perlu Dilakukan jika Amazon Firestick anda Tidak Dapat Mendapatkan Alamat IP

Penyelesaian masalah rangkaian boleh menjadi rumit tetapi juga agak mudah. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk menghubungkan Amazon Fire TV Stick anda dan memulakan tontonan anda. Tutorial ini akan memandu anda melalui beberapa masalah dan penyelesaian rangkaian biasa yang boleh mempengaruhi Amazon Firestick.

Dalam kebanyakan kes, menghubungkan Amazon Firestick ke rangkaian adalah mudah.

  1. Sambungkan Amazon Fire TV Stick ke TV anda dan hidupkan TV.
  2. Tunggu Firestick boot dan tambahkan maklumat rangkaian anda.
  3. Log masuk ke rangkaian wayarles anda dan log masuk ke akaun Amazon anda.

Selebihnya semestinya angin dari sana. Sekiranya anda tidak dapat mencapai sejauh itu, cuba salah satu atau semua perkara di bawah.

Amazon Firestick tidak dapat memperoleh alamat IP

Sebilangan besar rangkaian rumah menggunakan DHCP yang membolehkan penghala memberikan alamat IP secara dinamis ke peranti yang ingin menyambung ke WiFi anda. Peranti, seperti Amazon Firestick menghubungi penghala dan meminta alamat IP. Penghala meminta kata laluan rangkaian dan jika Firestick memberikan yang betul, memberikan alamat IP dari kumpulan. Itu sahaja, biasanya.

Sekiranya Amazon Firestick anda tidak dapat memperoleh alamat IP, cubalah salah satunya:

Nyalakan semula Firestick anda

Seperti biasa, langkah penyelesaian masalah pertama adalah reboot peranti. Keluarkan Firestick dari TV dan biarkan selama 30 saat. Kemudian sambungkan semula dan biarkan boot. Cuba sambungkan ke rangkaian.

Nyalakan semula penghala anda

Sekiranya boot semula Firestick tidak berfungsi, reboot penghala anda. Anda boleh melakukannya dari GUI atau menggunakan suis di bahagian belakang. Matikan, biarkan 30 saat, hidupkan lagi dan biarkan sebentar untuk boot. Cuba sambungkan Firestick anda ke rangkaian.

Lupakan rangkaian

Fire TV Stick anda mengingati rangkaian wayarles anda sehingga tidak perlu terus meminta anda menyambung setiap kali anda ingin menggunakannya. Menyampaikannya untuk melupakannya akan menghilangkannya dari ingatan dan akan membolehkan anda menyiapkannya lagi. Sekiranya tetapan rosak, ini membolehkan anda menyambung semula.

Pada Fire TV Stick anda, pilih Tetapan dan kemudian Rangkaian dari menu. Pilih Lupa. Anda kemudian akan diminta untuk menyiapkan wayarles sekali lagi. Pilihan Lupa boleh dalam teks biasa atau dapat diakses dari ikon menu tiga baris bergantung pada versi Firestick anda.

Periksa keselamatan penghala

Sekiranya anda melakukan pengerasan penghala atau seseorang di rumah anda, anda mungkin perlu memeriksa keselamatan yang ada pada penghala. Terdapat beberapa tetapan untuk diperiksa. Pastikan penapisan alamat MAC tidak diaktifkan. Sekiranya ada, tambahkan alamat MAC Firestick anda ke senarai 'dibenarkan'.

Untuk mencari alamat MAC Firestick dan menambahkannya ke penghala, lakukan ini:

  1. Pilih Tetapan dan Perihal.
  2. Pilih Rangkaian dan cari Alamat MAC (Wi-Fi).
  3. Tambahkan alamat MAC ke senarai yang dibenarkan pada penghala dan simpan perubahannya.

Penapisan alamat MAC adalah langkah keselamatan yang berkesan jadi mungkin lebih mudah untuk menambahkan MAC Firestick ke dalam senarai daripada mematikan penapisan alamat MAC.

Periksa kumpulan alamat IP

Sebilangan besar penghala disiapkan dengan sekitar 155 alamat IP dinamik yang dapat diberikannya kepada peranti tamu. Sebilangan pengguna akan mengubahnya menjadi hanya pasangan untuk keselamatan tambahan. Walaupun anda masuk ke penghala anda, sebaiknya periksa untuk mengetahui apakah penghala anda mempunyai alamat IP ganti untuk memberikan Firestick.

Pada penghala Linksys saya, ia berada di bawah Tetapan dan Kesambungan. Penghala anda mungkin berbeza. Anda mencari tetapan DHCP dan julat alamat IP. Beberapa penghala membolehkan anda menentukan jumlah maksimum alamat IP yang tersedia. Beberapa akan membolehkan anda menentukan alamat IP permulaan dan akhir dalam jarak yang terhad untuk mengehadkannya. Periksa tetapan pada penghala anda untuk melihat apakah anda mempunyai alamat IP yang tersedia untuk diberikan kepada Firestick anda.

Sekiranya Amazon Firestick anda tidak dapat memperoleh alamat IP, salah satu langkah di atas semestinya anda berhubung dalam masa yang singkat. Ada kaedah lain untuk mendapatkan alamat IP di Fire TV Stick? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!